csütörtök, június 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Szárnyas fejvadász 2049 – Minden, amit a folytatás előtt tudni érdemes


Kevés olyan hányatott sorsú film létezik, mint Ridley Scott 1982-es -mára sci-fi és cyberpunk alapvetésként számon tartott – Szárnyas fejvadásza (Blade Runner). Olyan zavaros életpályát járt be ez a mű, amely nem sok versenyzőnek adatott meg a mozgóképes szórakoztatás történelmében, Philip K. Dick könyvének (Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?) részleges adaptációja ugyanis hosszú ideig nem kapta meg a neki járó elismerést. Már a pre-produkció sem zajlott viharmentesen, hiszen támogatóról-támogatóra házaltak a lelkes ötletgazdák, míg a megvalósításhoz szükséges összeget összekalapozták. Ez részben annak is köszönhető, hogy a forgatókönyv sehogy sem akart összeállni, rengetegszer újraírták. A Ridley Scott-Hampton Fancher-David Peoples-Michale Deeley négyes akkor még nem is sejtette, hogy a kezdeti nehézségek nem mulandóak.

A forgatáson gyakrabban változott a stáb, mint a napszakok, köszönhetően a könyörtelen, feszes munkakörülményeknek, valamint Scott és a stáb gondolkodásmódjából fakadó ellentéteknek (Scott angol módszeressége sokaknak nem feküdt az amerikai stáb tagjai közül). Nem segített a helyzeten az sem, hogy a rendező roppant szűkös és szigorú munkatempót diktált, valamint az idő sem dolgozott nekik, rengeteg újravágáson esett át az alkotás. Az utolsó koporsószöget az verte be, mikor a stúdió, nemtetszésének -valamint a teljes film narratívájának- hangot adva egy teljes, minden főbb jelenetet végigkísérő hangrámondást rakott a filmbe, szinte az ember szájába rágva az adott szituációt.

A Szárnyas fejvadász mostoha előtörténete ellenére nem lett egyöntetű bukás, pedig sokan ezt jósolták neki. Köszönhető ez az utólag már-már szinte predesztináltnak is érezhető stílusbeli és művészi összecsengéseknek, amelyek kiteszik a film hangulatát. A 2019-es Los Angeles világa sokaknak nem lett volna ekkora mértékben maradandó, ha nincs Syd Mead kreatív tervezőcsapata, akik a dizájnért és minden apró részletért felelősek voltak, valamint a zseniális Vangelis és időtlen filmzenéje, amely mai napig mérföldkőnek számító komplexitással és mélységgel rendelkezik. A film első, tesztvetítésre szánt vágása sajnos csúnyán elvérzett még a publikum elé kerülése előtt, ám az előbb említett, hangalámondásos verzió vegyes fogadtatása ellenére nem szerepelt le. A kritikusok legfőképp a komplex, sok helyen bújtatott tematikát és az egészen egyedi jövőkép felépítését dicsérték, ám sokan nem voltak elégedettek a tempóval. A történet itt véget is érhetett volna és elkönyvelhették volna a Szárnyas fejvadászt egy közepesen erős, remek stílussal rendelkező akció-sci-finek.

Ám a lelkes kreatív-csapatnak és a nyilvánvaló pluszbevételek lehetőségének köszönhetően 1992-ben mozikba került a Rendezői vágás, amely megnevezésével ellentétben nem Ridley Scott kezei által készült, ám az ő látomásához hűen volt kivitelezve. Ez a vágás minden felesleges alámondás nélkül, az eredetileg tervezett történettel, valamint a valódi befejezéssel vált elérhetővé a nézők számára. Ekkor mondhatni csoda történt, hiszen a film több, mint egy évtizeddel első moziba kerülése után megváltotta magát, megkapta a méltó kritikai visszajelzést. Ez akár már elégtételként is hathatott volna, ám Scott ambíciói a filmmel kapcsolatban nem lankadtak, hiszen a fejében volt még a vízió, amely szerint megálmodta 2019-et. A film 25. évfordulójának alkalmából előállt hát egy valóban általa felügyelt, maximálisan kielégítő Végső vágással, amely pontot tett az alkotás históriájának végére.

Szám szerint ez volt az ötödik, nagyközönség számára is elérhető változata a műnek (amennyiben a san-diegoi betekintő verziót, valamint a stúdió által elképzelt „rendezői” változatot nem vesszük számításba). A Szárnyas fejvadász több, mint három évtizedes pályafutása alatt megalapozta a modern cyberpunk sci-fi stílus elterjedését. Hatása számtalan egyéb filmet, könyvet, videojátékot és zenét inspirált és tagadhatatlan, időtlen státuszt tölt be ez által a popkultúrában.

Idén, 35 évvel a film bemutatása után ismét visszatérhetünk ebbe a zseniális világba. Azonban mielőtt bárki megtekintené a Szárnyas fejvadász 2049-et, érdemes felfrissíteni mi is történt a két film közti 30 évben:

2019
A Szárnyas fejvadász cselekménye.
Rick Deckard fejvadász és a replikáns Rachael elhagyják Los Angeles-t és bujkálni kezdenek.

Kapcsolódó film: Szárnyas fejvadász

2020
Az alapító Eldon Tyrell halálát követően a Tyrell-vállalat egy új, Nexus-8 szériás replikáns-állományt dob piacra. Ezek a modellek, elődeik 4 éves életciklusával szemben meghatározatlan ideig képesek élni és jobb szemükbe egy azonosító jelzés kerül.

2022
A Zárlat. A Nyugati-parton egy ismeretlen elektromágneses impulzus hatására a városokban hetekig tartó áramkimaradás történik. Az elektronikus adatbázis az Egyesült Államokban használhatatlanná válik, javarészt elpusztul. A pénzügy és a kereskedelem világszerte összeomlik, az élelmiszer-ellátás nehézkessé válik.
Sokan úgy gondolják, hogy replikánsok állnak az incidens mögött.

Kapcsolódó film: Szárnyas fejvadász 2022 – A zárlat

2023
A replikáns tilalom kezdete. Kormányrendeletek jönnek létre a replikánsok további gyártása ellen. A Nexus-6 modellek a beléjük kódolt 4 éves életciklus miatt kihaltak, a Nexus-8 modelleket pedig elkezdik levadászni. Akik tudnak, elrejtőznek közülük.

2025
A visszavonult zseni és feltaláló, Niander Wallace előáll a génmódosított ételek szabadalmával, amelyet ingyenesen meg is oszt, ezzel világszerte véget vetve a krízishelyzetnek.
A Wallace vállalat kiterjeszkedik globálisan, valamint a kolóniákon.

2028
Niander Wallace megszerzi a csődbe ment Tyrell-vállalat maradványait.

2030-as évek
Wallace új szintre fejleszti a génmanipulációt és létrehozza a replikánsok egy teljesen új fajtáját, amely engedelmesebb és szolgálatkészebb minden elődjénél.

2036
A tilalom véget ér. Wallace bemutatja a Nexus-9 sorozatba tartozó, tökéletesített replikánsokat.

Kapcsolódó film: Szárnyas fejvadász 2036 – Nexus születés

2040-es évek eleje
A los angeles-i rendőrség erőforrásait felhasználva újraalapítja a Szárnyas fejvadászok egységét, akik célja, hogy levadásszák az engedetlen replikánsokat.

2048
Sapper Morton, egy replikáns, úgy próbál megélni, hogy a kimerített világ egyetlen proteinforrásaként szolgáló gilisztákat árusítja. A Nexus 8-as ugyan igyekszik mindig elkerülni a bajt, azonban minden megváltozik, mikor Bibi Bárjánál megpróbálja eladni árukészletét…

Kapcsolódó film: Szárnyas fejvadász 2048 – Nincs hová futni

2049
30 év telt el a Szárnyas fejvadász története óta. A klímaváltozás drasztikusan megemelte a tengerszintet. Egy hatalmas fal épül, hogy megvédje a Los Angeles-medencét. A város még szennyezettebb és lakhatatlanabb mint eddig, szegénység és járványok sújtják. Azon emberek, akik nem voltak megfelelő állapotban, hogy elhagyják a Földet, hátramaradtak. Friss étel hiányában, a túlélők Wallace génmódosított élelmiszerét fogyasztják. Eközben egy K nevű új fejvadász egy sötét titok nyomaira bukkan, amely véget vethet az emberiségnek. A felfedezés elvezeti Rick Deckardhoz, aki 30 évvel ezelőtt eltűnt.

Kapcsolódó film: Szárnyas fejvadász 2049

A Szárnyas fejvadász 2049 október 5-étől érkezik a magyar mozikba, forgalmazza az InterCom.