szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Ajánló: A remény másik oldala (Toivon tuolla puolen – 2017)

Magyar cím: A remény másik oldala
Eredeti cím: Toivon tuolla puolen
Műfaj: Dráma, Vígjáték
Gyártás éve: 2017
Szereplők: Ville VirtanenSakari KuosmanenTommi KorpelaJanne Hyytiäinen
Rendező: Aki Kaurismäki
Forgatókönyvíró: Aki Kaurismäki
Játékidő: 100 perc
Magyarországi mozipremier: 2017 Szeptember 7.
Magyarországi moziforgalmazó: Cirko Film
Korhatár: 12+
Feliratos előzetes:

Aki Karusmaki, akit sokan a finn Jim Jarmusch-nak tartanak, korábban olyan filmekért volt felelős, mint a Bohémélet (1992), a Juha (1999) vagy az A múlt nélküli ember (2002). A rendező legújabb, idén a mozikba kerülő filmje az A remény másik oldala címet viseli és 2017-es Berlinálé filmfesztiválon kapásból elnyerte a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét. Témáját illetően a film Karumasaki menekült-trilógiájának középső darabja a Kikötői történet-et követően, azonban, ha a hírek igazak, ez egyben a rendező utolsó munkája is:

„Várhatóan ez lesz az utolsó filmem. Fáradt vagyok, szeretném végre a saját életemet élni”– nyilatkozta a Berlinálén.

A remény másik oldala valójában két történetet mutat be párhuzamosan: egy, korábbi életével felhagyó kereskedő törekvéseit arra, hogy beteljesítse az álmát és éttermet vezethessen, illetve egy Finnországba érkező szír menekült kísérletét a beilleszkedésre. A cselekmény valójában akkor válik izgalmassá, amikor Wikström és Khaled élete összekapcsolódik a vendéglátáson keresztül.

Az utóbbi időben számos olyan film készült, ami, ha csak érintőlegesen is, de foglalkozik a menekültkérdéssel. Ha lehet hinni a visszajelzéseknek, az A remény másik oldala valójában egy Finnország-kritika, a rendező gyakorlatilag azt a módszert bírálja benne, ahogyan az ország vezetői a menekültek válságát kezelték – néhány éve körülbelül 20 000 embertől tagadták meg az országba való belépést.

„Azt akartam mondani, hogy bárkiből lehet menedékkérő, akár egy éjszaka lefolyása alatt, belőled is.” – tette hozzá Karusmaki a Berlinálé sajtótájékosztatóján.

A finn rendező stílusa nagyon sajátos, bármikor felismerhető. Éppen emiatt Aki Karusmaki-tól fanyar humorú, groteszk, kissé melankolikus filmet várhatunk, kelet-európaira hasonlító helyszínekkel és sok-sok meglepő választásnak tűnő filmzenével.A remény másik oldala
Vélemény
A szerzői műfaj és az európai filmipar kedvelőinek valószínűleg tetszeni fog, a Karumasuki rajongók pedig nem fognak csalódni az életművet lezáró műben.
Pozitívumok
Negatívumok
80
Ennyire ajánljuk