Ajánló: Dear Zachary: A Letter to Son About His Father (2008)

Vannak olyan filmek, amelyek nagy hatással vannak ránk, gondolok itt a történetre, az adott filmben történő fordulatokra és vannak olyan filmek, amiket nem felejtünk el, nos témáját tekintve a Dear Zachary is egy ilyen alkotás. A történet szerint adott egy Andrew nevű férfi, akit szűk és tágabb családi körében, valamint baráti és munkalyi környezetében is mindeki nagyon szeret, azonban megismerkedik egy Shirley névre hallgató nővel, akivel kapcsolata lesz és, aki végül a halálát is okozza egyben. A dolog érdekessége az, hogy a nőnek született egy gyermeke, akinek az elhunyt Andrew az apja. Innentől kezdve pedig elkezdődik a nő és Andrew szüleinek „harca”.

Miután egyik jó barátja megtudja, hogy megszületett Andrew gyermeke felkeres minden embert, akivel a férfi valaha kapcsolatba lépett (beleérve az egész családot, barátokat és munkatársakat) és megkérdezi mindegyikőjüktől, hogy mit üzennének a gyerkőcnek és, hogy mit gondolnak/gondoltak Andrewról. Ezzel párhuzamosan láthatjuk, ahogy Andrew szülei küzdenek a kisfiú felügyeleti jogáért lévén, hogy az anyja egy pszichopata. Ezáltal pepillantást nyerhetünk abba is, hogy az igazságszolgáltatás mennyire lassú és rendszertelen.

Számomra a Dear Zachary helyenként sokkoló erejű volt. Ez különösen a film végi eseményekre, valamint az igazságszolgáltatási vagy bírói rendszer totális rendszertelenségével való szembesülésen keresztül érhető tetten. Az alkotás összeségében egy hihetetlenül megrendítő élmény, de mindenképp érdemes megnézni, azonban gyenge lelkületű embereknek nem igazán ajánlom, főleg ha az adott illetőnek gyereke is van (ezt a film vége miatt mondom). Szerintem érdemes ilyen filmeket is megtekinteni, mert tudatosítják az emberben hogy mije van és adott esetben át is gondolhatja saját helyzetét annak megnézése után. Mindent egybevéve érdemes megnézni a filmet megrendítő mivolta ellenére is, ugyanis olyan értékeket közvetít, amik ma is fontosak, de sajnos gyakran megfeledkezünk róluk.

Friss

A szomorúság háromszöge kritika (Triangle of Sadness, 2022) – Mit tesz egy hajónyi gusztustalanul gazdag ember, amikor kitör a vihar?

Ha szatíra, akkor Ruben Östlund. A svéd rendező ismét odacsap egy kicsit a világnak...

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

Hasonlóak

Katonadolog, avagy a kutya, amelyik se nem ugat, se nem harap: Katonadolog (Dog, 2022 – United Artists Releasing) kritika

"Egyszer a kutya és/vagy az izmoscsávó miatt megnézhető, gyerekeknek a kutya ellenére nem ajánlott..." Holivúd...

Tisztítótűz: Akik az életemre törnek (Those Who Wish Me Dead, 2021 – New Line Cinema) kritika

Februárban a hazai HBO Go-ra is megérkezik Taylor Sheridan (Wind River - Gyilkos nyomon)...

A tökéletes öndefiníció: All Machines Will Fail: And We (2022) kritika

Végre megjelent az All Machines Will Fail debütlemeze és iszonyatos erővel ránt a mélybe. Az...