Ajánló: Dear Zachary: A Letter to Son About His Father (2008)

Vannak olyan filmek, amelyek nagy hatással vannak ránk, gondolok itt a történetre, az adott filmben történő fordulatokra és vannak olyan filmek, amiket nem felejtünk el, nos témáját tekintve a Dear Zachary is egy ilyen alkotás. A történet szerint adott egy Andrew nevű férfi, akit szűk és tágabb családi körében, valamint baráti és munkalyi környezetében is mindeki nagyon szeret, azonban megismerkedik egy Shirley névre hallgató nővel, akivel kapcsolata lesz és, aki végül a halálát is okozza egyben. A dolog érdekessége az, hogy a nőnek született egy gyermeke, akinek az elhunyt Andrew az apja. Innentől kezdve pedig elkezdődik a nő és Andrew szüleinek „harca”.

Miután egyik jó barátja megtudja, hogy megszületett Andrew gyermeke felkeres minden embert, akivel a férfi valaha kapcsolatba lépett (beleérve az egész családot, barátokat és munkatársakat) és megkérdezi mindegyikőjüktől, hogy mit üzennének a gyerkőcnek és, hogy mit gondolnak/gondoltak Andrewról. Ezzel párhuzamosan láthatjuk, ahogy Andrew szülei küzdenek a kisfiú felügyeleti jogáért lévén, hogy az anyja egy pszichopata. Ezáltal pepillantást nyerhetünk abba is, hogy az igazságszolgáltatás mennyire lassú és rendszertelen.

Számomra a Dear Zachary helyenként sokkoló erejű volt. Ez különösen a film végi eseményekre, valamint az igazságszolgáltatási vagy bírói rendszer totális rendszertelenségével való szembesülésen keresztül érhető tetten. Az alkotás összeségében egy hihetetlenül megrendítő élmény, de mindenképp érdemes megnézni, azonban gyenge lelkületű embereknek nem igazán ajánlom, főleg ha az adott illetőnek gyereke is van (ezt a film vége miatt mondom). Szerintem érdemes ilyen filmeket is megtekinteni, mert tudatosítják az emberben hogy mije van és adott esetben át is gondolhatja saját helyzetét annak megnézése után. Mindent egybevéve érdemes megnézni a filmet megrendítő mivolta ellenére is, ugyanis olyan értékeket közvetít, amik ma is fontosak, de sajnos gyakran megfeledkezünk róluk.

Friss

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....

A száműzött maffiózó – Tulsa királya 1. évad (Tulsa King Season 1, 2022 – SkyShowtime) kritika

A veterán akciósztár Sylvester Stallone összeállt Taylor Sheridannel, - aki a Sicario írója, valamint...

Branagh, Poirot és a kisértetek – Szeánsz Velencében (A Haunting in Venice, 2023) kritika

Poirot, Kenneth Branagh jóvoltából most Velence csodálatos kulisszái között nyomoz miközben néha a nézők...

Elstartolt az RTL legújabb tehetségkutatója a The Voice

A The Voice premierjéről és a műsorról hallgassátok meg exkluzív podcast adásunkat, amelyben a...

Hasonlóak

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

Katonadolog, avagy a kutya, amelyik se nem ugat, se nem harap: Katonadolog (Dog, 2022 – United Artists Releasing) kritika

"Egyszer a kutya és/vagy az izmoscsávó miatt megnézhető, gyerekeknek a kutya ellenére nem ajánlott..." Holivúd...

Tisztítótűz: Akik az életemre törnek (Those Who Wish Me Dead, 2021 – New Line Cinema) kritika

Februárban a hazai HBO Go-ra is megérkezik Taylor Sheridan (Wind River - Gyilkos nyomon)...