vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

Ezt az öt filmet ajánljuk idén Halloween-re!

AZ

Egyenként eltűnnek egy kisvárosból a gyerekek. Derry gyászol, azután elfeledkezik a tragédiáról, csak hét gyerek képtelen kiverni a fejéből a rettegést. És a bohócot, aki talán felelős mindazért a megmagyarázhatatlan szörnyűségért, ami történt. Ha ők heten idejében megértik, mi is történik velük, akkor talán megállíthatják a gonoszt… akinek ezúttal piros krumpliorra, és hatalmas, színes cipője van.

Ezért ajánljuk: Először is szeretném kiemelni a gyerekszínészek kiemelkedően jó, és élvezetes játékát, kiváltképp a Stranger Things-ből megismert Finn Wolfhard által játszott Richie-t, aki gyakorlatilag a teljes játékidő alatt sziporkázik (a humor szerencsére nagyon erősen jelen van a filmben), de a többi gyerkőc is nagyon szerethető és ügyesen formálták meg az általuk játszott karaktereket, folyamatosan fenntartják a film iránti érdeklődést. Remekül működik köztük a kémia is, és tényleg elhisszük, hogy nagyon jó barátokat látunk a vásznon. Gyakran eszembe juttatták a Goonies-t, vagy a Stand by Me-t, van egy afféle könnyed, pozitív vibrálása a filmnek, amit a gyerekekkel készült King adaptációknál általában érzünk, és amiért szeretjük ezeket a filmeket. Az iskola gonoszabbik felénél is jó munkát végeztek, szinte érezzük bennük a gonoszságot. Mindemellett tökéletesen átjön a film üzenete, a barátság, és az összetartás fontossága, és a félelmeink legyőzésének ereje. Szerencsére a vért sem spórolták ki a filmből, szóval erre sem lehet panaszunk. (Kovács Bence)

Eredeti cím: It
Korhatár: 18+
Játékidő: 135 perc
Év: 2017
Rendező: Andy Muschietti
Főszereplők: Bill Skarsgard, Finn Wolfhard, Javier Botet

Parafaktor: 85%

Démonok között

Perronék öt gyerekükkel költöznek be új, magányosan álló vidéki házukba, és nem tudják, hogy valaki már él a falak között. Valaki, aki minden percben jelen van, gonosz, és képtelenség megszabadulni tőle. A megmagyarázhatatlan földöntúli jelenlét pokollá teszi a napjaikat, és egyre veszélyesebb, ijesztőbb módokat talál, hogy jelezze: övé a ház, és nem engedi át másnak. Kénytelenek paranormális ügyek nyomozóihoz fordulni: azokhoz, akik az amityville-i esetet is lejegyezték. A szakemberek nekilátnak, hogy kifüstöljék a gonoszt a házból de úgy tűnik, még ők sem bírnak vele.

Ezért ajánljuk: A film cselekményének köszönhetően kapásból két történetet is megismerünk. Melyek által betekintést nyerünk Warrenék múltjába, emellett pedig felfedezhetjük velük a démoni erők szerepét is, hogy kit, és miért akarnak éppen megszállni, valamint, hogy miért száll rá a fődémon a Warren családra. Továbbá felbukkan benne a híres Annabelle baba is, aki azóta már két saját filmen is túl van, a harmadikat pedig hamarosan forgatni kezdik. Patrick Wilson és Vera Fermiga között kiváló az összhang és iszonyat jól működik a kémia. Én simán elhinném, hogy valóban egy párt alkotnak és azt is, hogy ördögűzéssel foglalkoznak. A mellékszereplőkkel sincs gond. Mind a gyerekek, mind a Perron szülők tökéletesen és hihetően játsszák szerepüket. A látvány, a maszkok és a hidegrázós atmoszféra kellően félelmetessé és emlékezetessé teszi ezt a mozit. (Jordáki Gábor)

Eredeti cím: The Conjuring
Korhatár: 16+
Játékidő: 112 perc
Év: 2013
Rendező: James Wan
Főszereplők: Vera Fermiga, Patrick Wilson, Ron Livingston

Parafaktor: 85%Halloweeen

Jamie Lee Curtis visszatér Laurie Strode ikonikus szerepében, hogy még egyszer utoljára szembeszálljon Michael Myersszel, az álarcos alakkal, aki azóta kísérti, amióta éppen hogy sikerült elmenekülnie előle egy halloweeni mészárláskor, négy évtizeddel ezelőtt.

Ezért ajánljuk: A 2018-as Halloween, a maga 109 percében tényleg nem sok újat fog hozni a műfaj kedvelőinek. Különösebben nagy sztorija nincs is, csupán a már 40 éve sikerre vitt moziklasszikusnak egy tovább gondolt része, amiben az egykori túlélő ismét felveszi a kesztyűt a filmtörténet egyik legbrutálisabb sorozatgyilkosával. A színészi játék, már csak a fent említett nevek hallatán is biztosíték arra, hogy ne csak egy újabb bőrlehúzásként éljük meg a filmet. Továbbá a feszültség, az izgalom és a horror ezen műfajának velejárójaként szinte végig leköti a néző figyelmét.

Eredeti cím: Halloween
Korhatár: 18+
Játékidő: 109 perc
Év: 2018
Rendező: David Gordon Green
Főszereplők: Jamie Lee Curtis, Nick Castle, Judy Greer

Parafaktor: 80%

Summer of 84

1984 nyarán egy csapat fiatal rájön, hogy a szomszédjukban élő, köztiszteletnek örvendő rendőrtiszt titokban egy sorozatgyilkos. Ezután pedig mindent elkövetnek, hogy leleplezzék a férfit.

Ezért ajánljuk: Mert egy ízig-vérig a 80-as évek alkotásai előtt tisztelgő thriller-horror keverék. A film erősségét pedig pont ez a nosztalgikus hangulat adja. Mert az alaptörténet nem épp a legeredetibb. Nagyban merít Hitchcock, Hátsó ablak című klasszikusából és a Shia LaBeouf főszereplésével készült, 2007-es Disturbia-ból is. A gyerek főszereplőkkel pedig egyértelműen a már fentebb is említett Stranger Things és az AZ sikerét szerették volna meglovagolni a készítők. Ennek ellenére mégsem tűnik koppintásnak a film és önálló alkotásként is képes megállnia a helyét. Ebben pedig fontos szerepet játszott a karrierjük elején járó – de ennek ellenére határozott elképzeléssel rendelkező – direktorok biztos kezű rendezése, a fiatal színészek meggyőző alakítása, valamint a Le Matos nevű synthwave formáció hol fülbemászó, hol pedig baljós hangulatot keltő filmzenéje. (Németh Gergő)

Eredeti cím: Summer of 84
Korhatár: 16+
Játékidő: 105 perc
Év: 2018
Rendező: RKSS
Főszereplők: Graham Vercher, Judah Lewis, Caleb Emery

Parafaktor: 70%

V/H/S

A V/H/S című horrorban egy fiatal társaság megbízást kap, hogy lopjon el egy videokazettát egy házból. Minden simán megy addig, amíg rá nem bukkannak egy halom kazettára. Hogy megtalálják a megfelelőt, elkezdik sorban megnézni a felvételeket, s borzalmas dolgok szemtanúi lesznek ezáltal. Idővel egy hulla is előkerül a házban…

Ezért ajánljuk: A V/H/S egyik nagy erőssége abban rejlik, hogy nem törekszik izzadtságszagúan arra, hogy megváltoztassa a found footage típusú horrorokhoz fűződő negatív kritikákat. Néhány filmes összeült és elkészítettek 5 rövidfilmet, mindegyiket más történettel és a horror más zsánereiben. Az 5 horror történetet a “talált filmes” megvalósítás és egy nagyobb szál fogja össze, ezen kívül teljesen elkülönülnek egymástól, így nemcsak egészében, de részenként is ki lehet tárgyalni az 5 epizódot. A kis költségvetés ellenére is (vagy éppen annak hála) nagyon élethűre sikeredett a megvalósítás és a sztorik is egészen jóra lettek megírva, így azok nézzék inkább, akik erősebb idegekkel rendelkeznek. Az elsőt még két másik rész is követte, amelyek szintén a különálló rövidfilmes formulára épültek. Ezeket is örömmel ajánlom megtekintésre. (Rideg Anita)

Eredeti cím: V/H/S
Korhatár: 18+
Játékidő: 116 perc
Év: 2012
Rendező: Adam Wingard, Ti West, Joe Swanberg
Főszereplők: Adam Wingard, Hannah Fierman, Drew Sawyer

Parafaktor: 75%Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/