péntek, május 24, 2024

Trending

Hasonlóak

Csitt, pszt, shh – Batman: Hush (HBO – 2019) kritika

Ha valaki DC-rajongó, nagy valószínűséggel nemcsak ismeri, de szereti is a mára már klasszikusnak számító karaktert, Batmant. Akik pedig nem nagy rajongói Bruce Wayne-nek, azért ők is biztos ismerik Gotham gonosztevőit és még talán kedvelik is őket. Így a 2002 és 2003 között publikált Batman: Hush című képregény sokak kedvencévé vált. Olyannyira, hogy a havonta megjelenő alkotások első és második kötetét az IGN Comics a „legjobb Batman-képregények” 25-ös listáján 10. helyre rakta.Nem véletlenül, mivel néhány tényleg felejthetetlen pillanatot alkotott Jeph Loeb (Smallville, Superman/Batman: Apocalypse), aki a történetet írta és Jim Lee (Harley Quinn Vol. 2, Batman: Gotham Knights #1), aki rajzolta.

Batman
Forrás: Batman – Hush comic issue 12

Emiatt a legtöbben már epedve várták, hogy mikor készül végre ebből a történetből is egy animációs film. Sőt, mondhatjuk úgy is, hogy követelték és 2018 júliusában végre bejelentette a DC, hogy eleget tesz a kívánságnak. A film premierje 2019-ben volt a San Diego Comic Con-on.

Azt fontos tudni, mielőtt belemerülünk a dolgokba, hogy kiváló animációs filmeket alkotnak a képregénygyártók. Mondhatjuk azt is, hogy hosszú múltra tekintenek vissza, mert a mai rajzolás valahogy a modernitás ellenére hű maradt az első DC-rajzfilmsorozatokhoz. A történetek nem túl hosszúak és mégis izgalmasak, szinte a képernyőhöz rögzítik a nézőt. A Hush nem is kapott rossz minősítést a Rotten Tomatoes oldalán, mivel a kritikusok 88 százalékos értékelést adtak összesítve, ugyanakkor a 143 közönségszavazat alapján már csak 69 százalékot ért el. Nem véletlenül, mivel a rajongók igencsak vegyesen reagáltak a várva várt alkotásra. Nagyon sok kritika érte a filmet, mivel a képregénytől eltérően feldolgozott részekkel is találkozhatunk benne, ami nem hű az eredetihez, a széria rajongói pedig ezt nehezen viselték.

Biztosan olyan rossz az a 82 perc Gotham városában?

Batman
Forrás: dcuniverse.com

A történet szerint egy titokzatos gonosztevő, vagyis Hush veszi célba Batmant és Bruce Wayne-t is egyaránt. Az idegen célja azonban nem főszereplőnk meggyilkolása, inkább az életének tönkretétele, ami nem túl nehéz, ha tudja, hogy a szuperhős és a milliárdos egy és ugyanaz a személy. Ahhoz pedig, hogy sikeres legyen a terve, Gotham klasszikus gonosztevői közül jó néhányat fel is használ, így összeségében egy egészen parádés felvonulást láthatunk, még akkor is, ha rövid jelenetek erejéig jelennek csak meg. A képernyőn például felbukkan Poison Ivy, Joker, Harley Quinn, Bane és Scarecrow is. Celina Kyle-t is láthatjuk, azaz Macskanőt, aki szintén főszereplőként látható ebben a filmben. Ráadásul a várva várt helyzetben láthatjuk egyik kedvenc női gonosztevőnket, mégpedig Batman partnereként, és itt nem csak munkaügyi partnerségre kell gondolni. Végre rendes párkapcsolatuk lesz, mivel Celina felhagyott a bűnözői életmóddal.

Na de miért a szereplőkkel kezdem az egészet?

Batman
Forrás: slashfilm.com

Valójában csupán annyi az oka ennek, hogy ez az egyetlen érdekessége a filmnek. A történet sajnos nem annyira izgalmas, nem kell feszülten ülni, hogy vajon mi fog történni. Így inkább a beugró gonoszok dobják fel az eseményeket. Ennek ellenére, én személy szerint nem tartom rossz filmnek, csupán nem az események adják meg a tartalmat. Hiába milliószor lebilincselőbb és szórakoztatóbb a képregény, a lényeget valójában a film is elmondja, sőt talán több hangsúly kerül rá itt, csak nem épp úgy, ahogy kellene. A lényeg Batman és az emberi kapcsolatok. Időpont szerint egy olyan időszakba csöppenünk bele, amikor Bruce még nem dolgozta fel igazán a második Robin elvesztését, Barbara még tolószékben van. Tehát egy elég érzékeny időszakban próbál régi „barátja” és Celina felé nyitni. Az egyetlen probléma azonban, hogy ez a filmben nincs benne. Batgirl vígan száguldozik az éjszakában, és már az ötödik Robin harcol Batman mellett.

Így azonban hogy érthetjük meg igazán a főhősünk döntéseit?

Batman
Forrás: HBO

Valójában a film szépen felépül, érthető minden, elmeséli a történet lényegét. Sőt, a képregény elejét egészen jól követi, egy-két apróságot kivéve, ám a közepe felé úgy néz ki, mintha elvesztették volna a fonalat a készítők. Értelmezhető a párkapcsolat főhőseink között, ám az már kevésbé, hogy a végén miért is érnek véget a dolgok. Egész sok részt szentelnek a párnak, ám semmi hasznos nem származik belőle. A végén szinte indok nélkül távolodnak el egymástól, míg a regényben a paranoia és a magány játszik közre. Batman morális kódjára próbálják kifuttatni a történetet, illetve arra, hogy a magány sokkal biztonságosabb, mint az, ha valakihez tartozunk. Míg az utóbbira nyomós érveket is adott a film, addig az előbbi teljesen indokolatlan azok után, hogy Batman kis híján agyonveri a filmben Jokert egy olyan dolog miatt, amit nem is ő követett el. A biztonságos magány bizonyosságára az eseményeken kívül azonban egyáltalán nem utalnak vagy mondják ki, csupán a felszín alatt kering ez a sejtés.

Na de akkor most jó vagy rossz a film?

A film jó. Az animáció hozza a megszokott kiváló színvonalat, a harcjelenetek – főleg Catwoman és Batman közös küzdelme a gonoszok ellen – szinte üdítő látványt nyújtanak. A szinkronról nem is beszélve, hiszen a klasszikus tehetségek olyan profi módon adtak életet a karaktereknek, hogy kétség sem merülhet fel az emberben, hogy a hang nem egy exbűnöző és irtó szexi macskanőhöz tartozik. Van romantika, ármány, humor és dráma. Igazából minden benne van, ami egy moziba kell. A legtöbb képregényrajongó hűtlennek tarthatja (köztük talán én is kicsit) az eredetihez képest, de a történet egyszerűsítése szükséges volt, és a módosítások sikeresek is voltak. Szolidabb, ezáltal az eredetihez képest kicsit unalmasabb, de ennek ellenére remek alkotást kapunk.

Most akkor érdemes megnézni vagy sem?

Batman
Forrás: HBO

Igazi DC Comics-rajongóként a filmet kötelező megnézni, de talán az a legjobb, ha kicsit úgy néznénk, mintha egy másik multiverzum Hush-történetét látnánk. Általános képregényrajongóknak is kötelező, akik szinte biztos, hogy imádni fogják, mert a képregény ismeretének hiányában kiváló filmről beszélhetünk. Érdeklődőként pedig erősen ajánlott, hiszen egy pillanat alatt szerelmese lehet az ember a műfajnak, hibáival és tökéletességeivel együtt.


Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.