Dr. House miniszterelnök akar lenni: Roadkill (Roadkill – 2020) sorozatkritika

Előzetesen meg kell jegyeznem, hogy aki nem ismeri a brit politikai életet, elég sok utalást és poént megspórol magának. Mégis érdemes megnézni ezt a négyrészes minisorozatot. Különösen annak, aki Hugh Laurie-t Dr. House-ként ismeri.

A történet napjainkban játszódik, Angliában. Peter Laurence, aki egy mélyről jött, mégis a konzervatív pártban (ők a Tory-k) miniszteri posztig eljutott politikus, bajban van. A magánélete nem túl átlátható, hiszen van felesége, gyerekei, szeretője, sofőrje, titkára, és éppen megnyert egy sajtópert, amiről tulajdonképpen mindenki tudja, hogy az újságnak igaza volt, de van az a pénz, hatalom és gazemberség, ami miatt mégsem nyerhet egy ilyen perben.

Roadkill
Kép: HBO Go

Laurence tehát éli eléggé hektikus életét és meglehetős iróniával próbál még feljebb jutni a ranglétrán. Azonban nem hagyják nyugodtan miniszterkedni. Az átvert újság a nyomába szegődik és kiderül, hogy a régmúlt ködéből előbukkan egy zabigyerek, aki egyébként meglepő módon színes bőrű és nem mellesleg éppen egy börtön lakója – a miniszterünk mozgalmas életet élt ifjú korában.

Laurence pedig felveszi a versenyt és nemhogy menekül, de egyenesen ügyeskedik. Megpróbál egyenesbe kerülni a szeretőnél, a felségnél, a gyerekeknél. Találkozik az új családtaggal, és bár úgy tűnik, hogy a feje fölött csapkodnak a hullámok, ő mégis valahogy életben marad, vagy nem.

Ez a kis sorozat talán belső angol fogyasztásra készült, de nem az. Mert Hugh Laurie szenzációsan játszik benne. Miközben szinte egyetlen vonása sem szimpatikus, én mégis szerettem az általa megformált karaktert, annak elszánt, ironikus, de mégis rettentően emberi vonásait. Azt, ahogy az egyre nagyobb viharfelhőket kezeli, ahogy eközben egy pillanatra sem mond le arról, hogy feljebb tornássza magát a szamárlétrán.

Roadkill
Kép: HBO Go

A sorozat végén kicsit sajnáltam, hogy nem értek annyira a brit politikához, hogy jobban belemerülhessek a történésekbe, de az emberi szál mégis ott tartott a képernyő előtt. Nem rázta meg alapjaiban a világom, de örültem, hogy láthattam.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a politikai jellegű, de mégis emberi sorsok körül forgolódó és főként ízig-vérig brit sorozatokat.

A film címéről pedig csak egy gondolat: Ha az ember véletlenül elgázol egy őzet, két dolgot tehet: vagy elhajt és kész, vagy a csomagtartóba pakolja a tetemet és felüti a netet őzpörköltrecepteket keresve.Friss

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....

Sikoly VI. kritika (Scream VI, 2023) – Ghostface New Yorkban

2022-ben több, mint egy évtizedes álmából keltették fel a Sikoly franchise-t. A Wes Craven...
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...