Dr. House miniszterelnök akar lenni: Roadkill (Roadkill – 2020) sorozatkritika

Előzetesen meg kell jegyeznem, hogy aki nem ismeri a brit politikai életet, elég sok utalást és poént megspórol magának. Mégis érdemes megnézni ezt a négyrészes minisorozatot. Különösen annak, aki Hugh Laurie-t Dr. House-ként ismeri.

A történet napjainkban játszódik, Angliában. Peter Laurence, aki egy mélyről jött, mégis a konzervatív pártban (ők a Tory-k) miniszteri posztig eljutott politikus, bajban van. A magánélete nem túl átlátható, hiszen van felesége, gyerekei, szeretője, sofőrje, titkára, és éppen megnyert egy sajtópert, amiről tulajdonképpen mindenki tudja, hogy az újságnak igaza volt, de van az a pénz, hatalom és gazemberség, ami miatt mégsem nyerhet egy ilyen perben.

Roadkill
Kép: HBO Go

Laurence tehát éli eléggé hektikus életét és meglehetős iróniával próbál még feljebb jutni a ranglétrán. Azonban nem hagyják nyugodtan miniszterkedni. Az átvert újság a nyomába szegődik és kiderül, hogy a régmúlt ködéből előbukkan egy zabigyerek, aki egyébként meglepő módon színes bőrű és nem mellesleg éppen egy börtön lakója – a miniszterünk mozgalmas életet élt ifjú korában.

Laurence pedig felveszi a versenyt és nemhogy menekül, de egyenesen ügyeskedik. Megpróbál egyenesbe kerülni a szeretőnél, a felségnél, a gyerekeknél. Találkozik az új családtaggal, és bár úgy tűnik, hogy a feje fölött csapkodnak a hullámok, ő mégis valahogy életben marad, vagy nem.

Ez a kis sorozat talán belső angol fogyasztásra készült, de nem az. Mert Hugh Laurie szenzációsan játszik benne. Miközben szinte egyetlen vonása sem szimpatikus, én mégis szerettem az általa megformált karaktert, annak elszánt, ironikus, de mégis rettentően emberi vonásait. Azt, ahogy az egyre nagyobb viharfelhőket kezeli, ahogy eközben egy pillanatra sem mond le arról, hogy feljebb tornássza magát a szamárlétrán.

Roadkill
Kép: HBO Go

A sorozat végén kicsit sajnáltam, hogy nem értek annyira a brit politikához, hogy jobban belemerülhessek a történésekbe, de az emberi szál mégis ott tartott a képernyő előtt. Nem rázta meg alapjaiban a világom, de örültem, hogy láthattam.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a politikai jellegű, de mégis emberi sorsok körül forgolódó és főként ízig-vérig brit sorozatokat.

A film címéről pedig csak egy gondolat: Ha az ember véletlenül elgázol egy őzet, két dolgot tehet: vagy elhajt és kész, vagy a csomagtartóba pakolja a tetemet és felüti a netet őzpörköltrecepteket keresve.Friss

Dalra fakad az Átjáróház

Egyre inkább kirajzolódik a mozirajongók előtt, hogy miért lesz kihagyhatatlan film a decemberben a...

Brahmāstra: Első rész – Shiva kritika (Brahmāstra: Part One – Shiva, 2022 – Disney+): Szuperhős mozi indiai módra

Az indiai filmek temperamentuma mindig irigylésre méltó, zenés és táncos jelenetekkel tarkított romantikus alkotásokról...

A csoda kritika (The Wonder – 2022, Netflix): Florence Pugh egy csoda

Florence Pugh egyértelműen napjaink egyik legtehetségesebb színésznője. A csoda című kosztümös thriller már elérhető...
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

A mackó 1. évad kritika (The Bear, 2022 – Disney+/Star/FX) – Kibírhatatlanul feszült sorozat a szakácsok életéről, de legfőképpen rólunk

Sosem ásott még mozgókép, annyira mélyre a vendéglátás poklába, mint az idei év egyik...

Sárkányok háza 1. rész kritika (House of the Dragon, 2022 – HBO Max)

A Trónok harca előzménysorozata, a Sárkányok háza augusztus 22-től lesz látható a magyar HBO...

Sandman – Az álmok fejedelme 1. évad kritika (The Sandman, 2022 – Netflix)

Olyankor szoktam magamat fiatalosnak gondolni, mikor a gyerek rákérdez, hogy mit nézek, aztán a)...