Dr. House miniszterelnök akar lenni: Roadkill (Roadkill – 2020) sorozatkritika

Előzetesen meg kell jegyeznem, hogy aki nem ismeri a brit politikai életet, elég sok utalást és poént megspórol magának. Mégis érdemes megnézni ezt a négyrészes minisorozatot. Különösen annak, aki Hugh Laurie-t Dr. House-ként ismeri.

A történet napjainkban játszódik, Angliában. Peter Laurence, aki egy mélyről jött, mégis a konzervatív pártban (ők a Tory-k) miniszteri posztig eljutott politikus, bajban van. A magánélete nem túl átlátható, hiszen van felesége, gyerekei, szeretője, sofőrje, titkára, és éppen megnyert egy sajtópert, amiről tulajdonképpen mindenki tudja, hogy az újságnak igaza volt, de van az a pénz, hatalom és gazemberség, ami miatt mégsem nyerhet egy ilyen perben.

Roadkill
Kép: HBO Go

Laurence tehát éli eléggé hektikus életét és meglehetős iróniával próbál még feljebb jutni a ranglétrán. Azonban nem hagyják nyugodtan miniszterkedni. Az átvert újság a nyomába szegődik és kiderül, hogy a régmúlt ködéből előbukkan egy zabigyerek, aki egyébként meglepő módon színes bőrű és nem mellesleg éppen egy börtön lakója – a miniszterünk mozgalmas életet élt ifjú korában.

Laurence pedig felveszi a versenyt és nemhogy menekül, de egyenesen ügyeskedik. Megpróbál egyenesbe kerülni a szeretőnél, a felségnél, a gyerekeknél. Találkozik az új családtaggal, és bár úgy tűnik, hogy a feje fölött csapkodnak a hullámok, ő mégis valahogy életben marad, vagy nem.

Ez a kis sorozat talán belső angol fogyasztásra készült, de nem az. Mert Hugh Laurie szenzációsan játszik benne. Miközben szinte egyetlen vonása sem szimpatikus, én mégis szerettem az általa megformált karaktert, annak elszánt, ironikus, de mégis rettentően emberi vonásait. Azt, ahogy az egyre nagyobb viharfelhőket kezeli, ahogy eközben egy pillanatra sem mond le arról, hogy feljebb tornássza magát a szamárlétrán.

Roadkill
Kép: HBO Go

A sorozat végén kicsit sajnáltam, hogy nem értek annyira a brit politikához, hogy jobban belemerülhessek a történésekbe, de az emberi szál mégis ott tartott a képernyő előtt. Nem rázta meg alapjaiban a világom, de örültem, hogy láthattam.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a politikai jellegű, de mégis emberi sorsok körül forgolódó és főként ízig-vérig brit sorozatokat.

A film címéről pedig csak egy gondolat: Ha az ember véletlenül elgázol egy őzet, két dolgot tehet: vagy elhajt és kész, vagy a csomagtartóba pakolja a tetemet és felüti a netet őzpörköltrecepteket keresve.Friss

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Tom Cruise ritka szerelmi jelentben szerepel a Top Gun: Maverickben

A Top Gun elképesztő légi felvételeivel lett kultuszfilm 36 évvel ezelőtt, de sokat lendített rajta Tom Cruise híres...

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek című kiállításán jártunk

Olescher Tamás festő, népművelő emlék kiállítását a Műcsarnokban láthatjuk. A tárlat körülbelül harminc éves...
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

Repülj vissza az ókori Rómába – Thermae Romae Novae 1. évad kritika (2022 – Netflix)

A Netflix manapság elég híres arról, hogy szinte ontja magából az animéket, a lehető...

A vízi hobbit kalandjai a legmelegebb égövön: A zászlónk halált jelent 1. évad (Our Flag Means Death, 2022 – HBO Max) kritika

Sok érdekes foglalkozás akad ezen a világon, vannak pl. teherautó-sofőrök, meg HR-esek, meg eladók...

„Do ya really wanna, do ya really wanna taste it?”: Peacemaker – Békeharcos 1. évad (Peacemaker, 2022 – HBO Max) kritika

Peacemaker karaktere a tavalyi James Gunn által vezényelt, a The Suicide Squad - Az...