Antifeminizmus a filmiparban

Mi a nő szerepe a filmiparban? Ő a szép nő, akit meg kell menteni a képernyőn, vagy ő az igazi romantikus, akit meghódít végre az igazi? Ez mind szép és jó, de mi van akkor az igazi nőkkel, akik nem egy tökéletes, romantikus komédiából lépnek ki?

Egy kutatás szerint, amelyet minden évben a San Diego-i egyetemnek a nők televíziós és filmes munkáit és helyzetét elemző központjában végeznek el, arra jutottak, hogy tavaly a száz legnagyobb bevételű film rendezőinek 16 százaléka volt nő. Ez akármennyire is kis számnak tűnik, valójában biztató tendenciát mutat a filmiparban dolgozó nők számára, hiszen ez az eddigi legnagyobb arány.

Az antifeminizmus azonban sokkal inkább jelen van, ha a háttérmunkák világába tekintünk. Míg néhány helyen nőtt a női pozíciók száma, mint a vágók vagy forgatókönyvírók esetében, sok más filmes pozícióban csökkentek a számok, sőt a legtöbb fontos pozíció nagy részében férfiakkal találkozhatunk.

Az előrelépés megkezdődött és a cél, hogy minél több nő elérhesse az álmát és el tudjon helyezkedni a filmiparban, ezzel eltörölve a szakmában jelen lévő antifeminizmust.


Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.

Hasonlóak

Barbie, a diadalmas

Vajon ki 2023 legnagyobb, legerősebb, legvonzóbb mozilénye? Hát egy tágra nyílt szemű, vékony, szőke...

Ott ér véget, ahol elkezdődött – Insidious – A vörös ajtó holnaptól a mozikban!

Az immár legendás Insidious horrorfranchise záródarabjában a teljes eredeti stáb visszatér, hogy újabb hátborzongató, álomszerű vízióval...

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...