Antifeminizmus a filmiparban

Mi a nő szerepe a filmiparban? Ő a szép nő, akit meg kell menteni a képernyőn, vagy ő az igazi romantikus, akit meghódít végre az igazi? Ez mind szép és jó, de mi van akkor az igazi nőkkel, akik nem egy tökéletes, romantikus komédiából lépnek ki?

Egy kutatás szerint, amelyet minden évben a San Diego-i egyetemnek a nők televíziós és filmes munkáit és helyzetét elemző központjában végeznek el, arra jutottak, hogy tavaly a száz legnagyobb bevételű film rendezőinek 16 százaléka volt nő. Ez akármennyire is kis számnak tűnik, valójában biztató tendenciát mutat a filmiparban dolgozó nők számára, hiszen ez az eddigi legnagyobb arány.

Az antifeminizmus azonban sokkal inkább jelen van, ha a háttérmunkák világába tekintünk. Míg néhány helyen nőtt a női pozíciók száma, mint a vágók vagy forgatókönyvírók esetében, sok más filmes pozícióban csökkentek a számok, sőt a legtöbb fontos pozíció nagy részében férfiakkal találkozhatunk.

Az előrelépés megkezdődött és a cél, hogy minél több nő elérhesse az álmát és el tudjon helyezkedni a filmiparban, ezzel eltörölve a szakmában jelen lévő antifeminizmust.


Friss

Star Wars: Thrawn-trilógia – Legendák – a legjobb történetek könyvajánló: Mindenki kedvenc Star Wars folytatása újra a boltokban!

Ezúttal kemény kötetes változatban jelent meg a Szukits gondozásában Timothy Zahn remekműve, a Thrawn-trilógia,...

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....
Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.

Hasonlóak

Vérszemet kapott Nicolas Cage, saját Drakula-filmet akar

Hamarosan Drakula grófként láthatjuk Nicolas Cage-et a Renfield című vidám thrillerben, amelyben a címszereplő (Nicholas Hoult), aki a...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Így lett vírusvideó a gyilkos robot tánca

Elárvul egy kislány, Cady, ám nagynénje, Gemma szerencsére robotmérnök és feltaláló, ezért összeszerkeszt neki...