Antifeminizmus a filmiparban

Mi a nő szerepe a filmiparban? Ő a szép nő, akit meg kell menteni a képernyőn, vagy ő az igazi romantikus, akit meghódít végre az igazi? Ez mind szép és jó, de mi van akkor az igazi nőkkel, akik nem egy tökéletes, romantikus komédiából lépnek ki?

Egy kutatás szerint, amelyet minden évben a San Diego-i egyetemnek a nők televíziós és filmes munkáit és helyzetét elemző központjában végeznek el, arra jutottak, hogy tavaly a száz legnagyobb bevételű film rendezőinek 16 százaléka volt nő. Ez akármennyire is kis számnak tűnik, valójában biztató tendenciát mutat a filmiparban dolgozó nők számára, hiszen ez az eddigi legnagyobb arány.

Az antifeminizmus azonban sokkal inkább jelen van, ha a háttérmunkák világába tekintünk. Míg néhány helyen nőtt a női pozíciók száma, mint a vágók vagy forgatókönyvírók esetében, sok más filmes pozícióban csökkentek a számok, sőt a legtöbb fontos pozíció nagy részében férfiakkal találkozhatunk.

Az előrelépés megkezdődött és a cél, hogy minél több nő elérhesse az álmát és el tudjon helyezkedni a filmiparban, ezzel eltörölve a szakmában jelen lévő antifeminizmust.


Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Dühödt taxisok, robbanásveszélyes politikai krízis és 56-os golyózápor a Blokád új előzetesében

Alig több mint egy hónap múlva, október 20-án már a mozikban lesz látható az...

Tom Cruise mégsem távozik a Mission: Impossible-ből?

Eddig úgy volt, hogy a Mission: Impossible 7-8. része után Tom Cruise kiválik a szériából, Christopher McQuarrie rendezőnek...