Örömapa kritika (Father of the Bride, 2022, HBO Max): Örömapa a pácban

Latinos hangulat, család, esküvő, örömapa. Válás, veszekedés, könnyek. Leszakadt híd, jacht és kubai sakkasztalok? Ez és még több, amivel találkozhatunk az Örömapa című legújabb filmben..

Mint leendőbeli menyasszony, hogy kicsit lenyugtassam az idegeimet a vészesen közeledő esküvőm miatt, úgy döntöttem leülök, hogy megnézzem az HBO Max egyik legújabb filmjét, az Örömapát. Ez a romantikus dráma azonban elég messze van a megjelölt műfajaitól. Ami nem lenne önmagában probléma, ha minden más a helyén lenne. De nincs.

Örömapa a szakadék szélén

A történet szerint főszereplőnk, Billy (Andy Garcia – A keresztapa III, Ocean’s Eleven) házassága éppen darabokra hullik, amikor kisebbik lányuk felmond korábbi munkahelyén. Emellé érkezik a drámai hír, hogy idősebb lányuk nem csak arra készül, hogy hirtelen megházasodjon, hanem Mexikóba is elköltözik jövendőbeli férjével. Vagyis nem csak a házasság, de maga a család is kezd darabokra hullani. Vagy legalábbis Billy így éli meg az eseményeket. A esküvő miatt egyelőre titokban tartják a szülők, hogy válni készülnek és mindenki az esküvő szervezése körül kezd szorgoskodni. Kapunk lány- és legénybúcsút is, de ha őszinte akarok lenni, a történet közepe szinte jelentéktelen. Láthatjuk az örömapát, aki mindent irányítani akar, hogy mindent rossz néven vesz a másik családtól, hogy mennyire büszke arra, amit eddig elért az életében. De a személyiségét már az első öt percben is meg lehetett határozni, így a többi csak időhúzás. Nem mond ennél többet. Néha egy-egy kellemes, idilli jelenettel segít a hangulatot fenntartani, de ennél se több, se kevesebb.

A vége ezzel ellenben már sokkal jobb. Vissza is hozta a filmet, mielőtt veszendőbe ment volna az a két óra a napomból…

Örömapa HBO Max kritika
Örömapa (B-J): Andy Garcia, mint Billy Herrera és Gloria Estefan, mint Ingrid Herrera. Forrás: Imdb

Színes, szagos, zamatos

A film egyébként szép volt: gyönyörű színészek, tökéletes látványvilág, a zene is a helyén volt. Na meg a poénok. Habár engem inkább megkavartak az enyhén rasszista poénok, amik a latinos népcsoportokra vonatkoztak. Mondjuk talán pont azért, mert amúgy én is pont annyira vagyok naprakész a különböző kultúrákban, mint az esküvőszervezőjük. Aki egyébként egy kutyasétáltató. Ettől eltekintve azonban hozták a kötelező humort.

A film felépítettsége is tökéletes volt, nekem kifejezetten tetszett, hogy rögtön belecsaptak a lecsóba, és azonnal három problémával kellett szembenézni. A film nyugodtan hullámzott, néha egy-egy drámaibb jelenet volt, de szinte a következő percben már meg is oldódott. És talán pont ez volt a hibája. Ez az egy oka van annak, hogy inkább egy könnyed, hamar felejthető film lett.

Megvan a maga családcentrikus bája a filmnek, ami általában a latinokra jellemző. És mint esküvőt szervező nő, azt mondom, hogy álmodni sem mernék arról, amit látunk. A film vége mondhatni megható, de nem az esküvő miatt. Az arra való készülődés egy olyan szívmelengető kép, amit szerintem a fél világ megirigyelne.

Szexi színészek, nem túl szexi szerepekben

A nagy helyzet az az, hogy a legtöbb karakter felejthető. A jövendőbeli házaspár idillikus és unalmas. Különleges értékeket képviselnek: Adan (Diego Boneta – Terminátor: sötét végzet) bárhová követné menyasszonyát, Sofiát (Adria Adjorna – Tűzgyűrű: lázadás, A partiállat), aki apja értékeit próbálja tovább vinni munkáján keresztül. Ez mind szép és jó, de unalmas. Ahogy a legtöbb mellékkarakter is.

Billyt és feleségét, Ingridet (Gloria Estefan – Vivo, Glee) leszámítva kisebbik lányuk, Cora (Isabela Merced – Transformers: az utolsó lovag, Dóra és az elveszett Aranyváros) volt az egyetlen érdekes szereplő. Feltörekvő, fiatal, fantáziadús lány, akinek a történetszálát jól otthagyták a semmiben. Apja támogatni fogja, amit egy szelíd mosollyal fogad, mintha mindegy lenne neki. Na és az évezred kérdése: vajon összejön Sofia barátnőjével, vagy mindenki beképzelte, hogy Vanessa (Ana Fabrega) és közte izzik a levegő?

Örömapa HBO Max kritika
Örömapa (B-J): Gloria Estefan, mint Ingrid Herrera; Andy Garcia, mint Billy Herrera és Isabela Merced, mint Cora Herrera. Forrás: Roger Ebert

Forróvérűeknek és menyasszonyoknak

Na de akkor ki nézze meg, ha azt mondom felejthető és a karakterek sem az igaziak? Hát, aki egy könnyed fagyizós estét akarna a tévé előtt tölteni, annak tökéletes. De bárki, aki szereti a latin hangulatú filmeket otthonosan fogja érezni magát a képernyő előtt, mert itt minden meg van hozzá. Illetve mindenki, aki esküvőre készül. Menyasszony, örömapa, örömanya: irány a kanapé! Érdemes rászánni azt a két órát, mert nem csak szívmelengető, de tanulságos is lehet mindenki számára. Mert ez a nagy nap nem a szülőkről és nem csak a párról szól, hanem a családról, a szeretetről és arról, hogy megünnepelhessük az együtt töltött boldog perceket. Ez, a manapság iparrá fejlődött esküvői világban lehetetlenné válik. Többet vagyunk idegesek, mint boldogok. Többet veszekszünk azokkal, akiket szeretünk, ahelyett, hogy megértenénk: mindegy hol, mikor és milyen lesz az esküvő. A lényeg, hogy együtt legyünk és egy jó nagyot bulizzunk!

Örömapa HBO Max kritika pontozó thumbnail
Örömapa
Összességében
Az örömapa könnyed, hangulatos és vidám film, amit egyedül, családdal vagy a jövendőbeliddel is érdemes megnézni. Nem csak vicces de néhány helyen elgondolkoztató, hogy az évek és a kemény munka milyen könnyen eltereli a figyelmünket a fontos dolgokról. A szerelmünkről, a családunkról. Ha pedig már későn ébredezünk, nem olyan könnyű visszaszerezni azt, ami elveszett. De lehetséges.
Rendezés
7
Színészi alakítás
7
Forgatókönyv
6
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
8
7

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.

Hasonlóak

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

Branagh, Poirot és a kisértetek – Szeánsz Velencében (A Haunting in Venice, 2023) kritika

Poirot, Kenneth Branagh jóvoltából most Velence csodálatos kulisszái között nyomoz miközben néha a nézők...

Rózsaszínbe borult a világ – Barbie (2023) kritika

A Barbie-t senkinek nem kell bemutatni. Több évtizede már, hogy kislányok ezekkel a babákkal...