péntek, július 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Noir és modern metál: Kajgūn – Daogoad (2022) kritika

Mi történik, ha bezárunk négy profi zenészt egy stúdióba improvizálni? Megszületik egy Kajgūn lemez.

Hiába járunk még csak 2022 elején, a Kajgūn máris jó eséllyel pályázik az év legizgalmasabb lemeze címre. Önmagában a hangszerelés is roppant érdekes, hiszen a jazzel fűszerezett metált a padlóig hangolt gitár és dobok mellett izgalmas szintik, theremin, elektromos hegedű, de még szaxofon is tarkítják. Ha ez még mindig nem lenne elég további adalék, hogy az album négy trackje teljesen improvizatív módon lett feljátszva.

A csapat egy egész napot töltött a soroksári Csend Stúdióban, a session-t követően pedig kiválasztották a négy legalkalmasabbnak tűnő anyagot, ezek együttese alkotja a Daogoad lemezt.

Ugyan mindegyik track hossza bőven 7 perc felett jár, az experimentális zenék kedvelői egy pillanatra sem fognak unatkozni. A Kajgūn legénysége nagyon egymásra van hangolódva és a lehető legnagyobb természetességgel ugrálnak a lágyabb elszállós témák és a metál nyújtotta szaggatott döngölés között, végig tökéletesen követve, figyelve egymás játékát.

Kajgūn: Daogoad albumkritika
Fotókredit: Szalontai Péter

Ha választani kéne talán a második, Dhao Neyr Kouxmala címre keresztelt tétel az anyag csúcspontja. A noir filmekre jellemző zenei hangulat olyan jellegzetes egyveleget alkot a torzított gitárral, ami előre megírt zenék esetén akár a zenekar védjegye is lehetne. Szerencsére a Kajgūn kreatívabb ennél és a további három tracknek is megvan a maga saját világa, így alakul ki ez az igazán egyedi összkép.

A Daogoad könnyen csaphatna át öncélú művészkedésbe, azonban nem teszi. Végig ízléses és ötletes marad, képes prezentálni a zenekar együttes és egyéni kvalitásait, anélkül, hogy bárki a többi zenészre telepedne és a megszólalás is kiváló.

Messze még az év vége, de a Kajgūn debütlemeze biztosan a hazai underground egyik idei gyöngyszeme és még gyakran elő fog kerülni a lejátszási listánkon. Reméljük nem kell túl sokat várni a következő anyagra.

A Daogoad február 11.-től válik elérhetővé a közönség számára.

Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.