fbpx
17.8 C
Budapest
szerda, május 12, 2021
KezdőlapZeneKritikákCar Bomb: Mordial (2020) album kritika

Car Bomb: Mordial (2020) album kritika

A Car Bomb zenéjével a 2016-os Mordial című lemezük idején találkoztam először. Akkoriban megállíthatatlanul jöttek ki a különféle djent lemezek, amibe nagyon hamar belefáradtam, gyorsan nagyon sematikussá vált ez az alműfaj, ezért kifejezetten hálás voltam a Car Bomb egészen egyedi hangzásvilágáért. Ahogy rongyosra hallgattam a korongot, egyre inkább erősödött bennem az érzet, hogy valami piszkosul ismerős, ezért keményen beleástam magam a zenekar munkásságába és gyorsan ki is derült, hogy a Meta producere nem más, mint a Gojirát irányító Joe Duplantier. A Car Bomb zenéje tényleg olyan kicsit, mintha egybemosnánk a Gojirát a Meshuggah-val, hozzáadnánk a new york-i színtér jellegzetességeit és ehhez társulnának a zenekar tagjainak a kísérleti megoldásai.

Car Bomb

Akárcsak az előző lemeznek, a Mordialnak is az egyik legerősebb eleme a zene mozgása. A dalok iszonyatos vágtákból tudnak átcsapni egy nagyon feszült várakozó állásba, ami sejteti, hogy itt bizony mindjárt robbanni fog valami, vagy egészen alattomos lassításokkal gyűlik a hallgatóban a zaklatottság. Persze nem csak a dinamikával bánik jól a csapat, kifejezetten váratlan pillanatokban tartanak egy-egy lélegzetvételnyi szünetet, hogy aztán azelőtt arcul csapjanak a riffek, hogy észrevegyük egyáltalán mi is történt.

car bomb

Erre a bandára is sokkal jobban szeretek egy egységként gondolni, mintsem bárkinek a kiugró tehetségét méltassam, egyedül a gitáros, Greg Kubacki furcsa effektjei vagy progresszív játéktechnikája zökkent ki néha ebből a gondolkodásmódból, mondjuk egy lézerpisztolyhanggal. A rengeteg poliritmikus rész ennek ellenére soha nem csúszik szét, nem erőltetett és egyik zenész sem akar túltenni a társain, mindenki tudja hol a helye. Talán a lemez leggyengébb láncszeme az énekes, Michael Daffernel. Félreértés ne essék, kiváló énekes, ráadásul sokkal több tiszta dallamot pakolt erre a lemezre, mint korábban, ellenben aki nem szereti és monotonnak tartja a Meshuggah üvöltéseit, az Daffernel technikájával sem fog könnyen megbarátkozni. Viszont a hangzás rendben van, szerencsére sikerült nem túlprolírozni a keverés során, ami nagyon jól áll a Car Bomb zenei világának, jó eséllyel ők is felkerülnek az ez évi top listámra.

[letsreviewuserrating postid=”23742″ id=”7479″ title=”Neked mennyire tetszett?” content_title=”Olvasói értékelés” image=”23864″ format=”1″ design=”1″ score_box=”off” skin=”2″][/letsreviewuserrating]

 

Hírdetés

KI NE HAGYD!