péntek, július 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Házimozi: Stronger (Stronger – 2017) [Kritika]

A címben szereplő film megtekintése után kicsit elgondolkodtam azon, hogy mit jelenthet az emberek számára a remény. A remény megkönnyítheti a mindennapokat és ezt a jelenséget hozzátársíthatjuk adott személy(ek)hez is, ami még könnyebbé teheti életünket, azonban akár gondot is jelenthet a túlzott figyelem az érintett személy számára. A film igaz történet alapján készült. 2013-ban történt, hogy a híres bostoni maraton eseményét két robbanás rázta meg, aminek következtében hárman életüket vesztették és 183-an megsebesültek. Témájában nagyon hasonlít a Patriots Day (Mark Wahlberg és Peter Berg 3. közös filmje) című alkotásra, azzal a kis különbséggel, hogy ott a merénylőkre és az utánuk folytatott nyomozásra fókuszált a film, a Stronger azonban ennél személyesebb alkotás.

A film főszereplője Jeff Baumann (Jake Gyllenhaal), aki mindkét lábát elveszítette a robbanás következtében és most az ő felépülésének lehetünk szemtanúi. A fenti leírás alapján egy „motivációs film” képe rajzolódhat ki előttünk, azonban ez a film egy kicsit több annál. Főszereplőnket nemzeti hősnek és/vagy jelképnek tekintik, miután túlélte a robbanást és megpróbálja tovább folytatni az életét műlábakkal. A történetben megjelenik a rögös út a zülléstől kezdve, a „megtisztuláson” át, egészen a változásig. Ennek köszönhetően a film egy igazi érzelmi hullámvasút. Ebből a szempontból érdemes megfigyelni főszereplőnk és a megmentője közti párbeszédet, ami elég fontos mozzanata a filmnek. Továbbá érdekes az a történetszál is, amikor a balesete után azonosítja az egyik robbantót és ez felelőségtudattal ruházza fel főszereplőnket, ezzel mélyítve a karaktert. A színészi játékra sem lehet panaszunk, mindenki egytől-egyig a helyén van még a mellékszereplők is brillíroznak. Azonban ez a film sem hibátlan! Vannak helyzetek, amik elég kiszámíthatóak, valamint a rendezés is olykor döcögőssé válik.Stronger
Összességében
A Stronger egy igen jól sikerült alkotás, ami nem mentes a hibáktól és furcsaságoktól, de mindent egybevéve érdemes megnézni, hiszen tényleg egy inspiráló filmről van szó. Megtekintése mindenképp javallott.
Pozitívumok
Igazán inspiráló
Jó színészi játék
Negatívumok
Helyenként klisés és kiszámítható
Kissé döcögős rendezés
75
Értékelés