szerda, június 12, 2024

Trending

Hasonlóak

Hotel Transylvania 3.: Szörnyen rémes vakáció (Hotel Transylvania 3: Summer Vacation – 2018) [Kritika]

Harmadjára is szörnyen szórakozató!

A Sony Pictures Animation 2018-ra elkészítette a harmadik részt is az egyik legsikeresebb – hacsak nem a legsikeresebb – animációs filmjéből, a Hotel Transylvaniából. A film július 12.-én jelenik meg a magyar mozikban akár 3D-ben is megtekinthető lesz majd. A legújabb részben ismételten találkozhatunk az előző filmekből megismert és megszeretett karakterekkel, úgymint Draculával (Adam Sandler), a kissé vonalas és nehezen oldódó, imádott kislányát egyedül nevelő vámpírral, lányával Mavis-szel (Selena Gomez) a már komoly anyukává érett, ám mégis fiatal (mindösszesen csak a százas éveinek eleje táján járó) vámpírlánnyal, férjével, a cseppet kelekótya ám nagyon is szerethető Jonathan-nel (Andy Samberg), aki történetesen ember, és az ő közös fiacskájukkal, Dennis-szel. De persze a filmben helyet kaptak a régi és a film igazi zamatát képző barátaik is, Frankenstein, a zombi, Griffin, a láthatatlan ember, Wayne, a vérfarkas és népes családja, valamint Murray, a múmia.

A történet szerint Dracula egyre magányosabb és társra vágyik, ám ezt lánya, Mavis félreérti és arra következtet, hogy édesapja belefáradt a hotel fáradságos igazgatásába és pihenésre van szüksége. A megoldást természetesen rögtön megtalálja: menjenek mindannyian egy fergeteges vakációra! A vakációt pedig nem máshol töltik majd el, mint egy óriáshajón, melyet kifejezetten a szörnyek felhőtlen szórakoztatására terveztek meg. Dracula itt találkozik Erikával, a hajó elbűvölő és gyönyörű kapitányával, akivel megtörténik a megtörténhetetlen is: a DING! Hogy mi is az a ding? Azoknak, akik nem látták az első két részt (melyeket sürgősen ajánlok bepótolni, hiszen szintén nagyon szórakoztató mesék –bár fontos megjegyezni, hogy a film az előzmények nélkül is teljesen élvezhető) elárulom, hogy a DING szörnyszlengben az első látásra igaz szerelmet jelenti. Dehát DING, vagyis igaz szerelem csak egyszer történhet meg egy szörny/ember életében… Vagy mégsem? A filmből erre is választ kapunk!

A vakáció mégsem mentes az izgalmaktól, hőseink akaratlanul is egy új és igencsak veszélyes kalandba keverednek, melynek szerves részét képezi maga Erika is, akiről kiderül, hogy nem más, mint Van Helsing, a vámpírvadász és egyben Dracula legádázabb ellenségének unokája. Vajon sikerül megúsznia a szörnytársaságnak a találkozást? Természetesen nem árulok el nagy titkot, ha elmondom: a vége megint csak happy end. Ahogy a film üzenete sem változott: a másság elfogadására, a tolerancia fontosságára és az előítéletekből fakadó káros és sokszor hamis ellenszenvre hívják fel a figyelmet az alkotók, melynél aktuálisabb mottót nem is találhattak volna. Hiszen ahogy Dracula mondaná: “Szörny, ember, unikornis… Nem számít.”

Ezen túl nagyon újszerű és rendkívül szórakoztató látni a fülig szerelmes és így hűvös-elegáns stílusából kiesett, Hawaii-mintás inget viselő Draculát, Dennis-t és kis vérfarkas barátnőjét Winnie-t, ahogy mindig bajt kevernek, Wayne-t és Wandát, a vérfarkasszülő-párost, ahogy hitetlenkedve állnak a gyermekmegőrző előtt és azt sem tudják hová legyenek hirtelen jött szabadságuktól, valamint az inkább mókás, mint félelmetes, rozzant és öreg Van Helsinget, ahogy bosszút esküszik Dracula és a szörnyek ellen. A film a szülőknek is sok poénnal (és zenével!) kedveskedik, így egyaránt tökéletes kikapcsolódást jelent kicsiknek és nagyoknak is. Nagyon értékelendő ez az animációk körében viszonylag újnak számító trend, miszerint a film mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek is egyaránt szól. Habár számomra a finálé kissé félelmetesnek és túltoltnak tűnt, talán a mostani, ezernyi ingerrel körülvett gyerekseregnek meg sem kottyan egy-egy ilyenfajta intenzívebb jelenet.


Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés48 Votes
67
Hotel Transylvania 3.: Szörnyen rémes vakáció
Összességében
Bátran ajánlom kisgyerekes családoknak könnyed nyári programként, akár egy borúsabb napon a nyaralás alatt is, mert igazán meghozza az embernek a kedvét a strandoláshoz, pihenéshez, szórakozáshoz. Én úgy érzem a Hotel Transylvania 3-mal a szériában rejlő lehetőségek, legalábbis ebben a formában, kifogytak – azonban mindenképpen méltó befejezése lett ennek a meghatározó sorozatnak.
Pozitívumok
Igazán vicces
Több generációnak is szól
Aktiális mondanivaló
Kiváló zenék
Negatívumok
Talán a kisebbeknek félelmetesen hathatnak egyes részek
Érződik a “Húzzunk le még egy bőrt!” attitűd
A 3D egyáltalán nem indokolt
75
Értékelés