hétfő, április 15, 2024

Trending

Hasonlóak

PhotoLab – egy hely, ami a fotográfiáról szól

A Ferenczy Múzeumi Centrum új kiállítóhelyet nyit 2022 elején a Vajda Múzeumban. A PhotoLab idén szentendrei kötődésű fotóművészek bemutatkozásának ad teret, elsőként, február 12-én Bácsi Róbert László kiállítása nyílik meg A szabadság gesztusai címmel.

A képzőművészet különböző ágai mellett a fotográfia is karakteres és progresszív arcéllel van jelen a térség művészeti topográfiájában. Számos jelentős fotográfus és fotóművész kötődik Szentendréhez és vonzáskörzetéhez. A Ferenczy Múzeumi Centrum hetvenéves fennállása alatt ez idáig nem volt olyan kiállítótér, ami kizárólag a fotográfia bemutatását, népszerűsítését tekintette feladatának. 

PhotoLab / Vajda Múzeum

Az önálló kiállítóhely két-három havonta változó fotográfiai kiállításokkal, a fotóművészet élvonalába tartozó alkotók hosszútávú projektjeiből válogat. Az első év művészeti koncepciója szentendrei fókuszú, bemutatkozási lehetőséget biztosít a Szentendrén vagy vonzáskörében dolgozó kiemelkedő fotográfusok számára, elsősorban egyéni vagy páros kiállítás formájában. A következő évben tágítva a kört, a Szentendréhez nem köthető, de nemzetközi szinten is jegyzett, Magyarországon vagy külföldön élő fotográfusok egyéni tárlatai kerülnek bemutatásra. Ezzel egyidejűleg gyűjteménygyarapítás is történik, kiállításonként egy fotográfia bekerül vásárlás vagy ajándékozás által az FMC gyűjteményébe.

A Ferenczy Múzeumi Centrum PhotoLab kiállítóhelye friss, progresszív, új művészeti ágat hoz a múzeum arculatába, a hosszútávú fotóprojektek bemutatása mellett új anyagok létrejöttét is inspirálja. A tervek között szerepel együttműködés más fotográfiával foglalkozó intézményekkel és galériákkal, fotográfiát oktató egyetemekkel.

Minden kiállításhoz programok kapcsolódnak: szakmai előadások, artist talks események, fotó workshop vagy portfolio review. Éppen ezért a kiállítóhely jelenlegi adottságait fejlesztve egy olvasó-beszélgető nappali teret alakítanak ki, hogy a kiállítás terében arra is legyen lehetőség, hogy a friss fotográfiai szakirodalmat, folyóiratokat lapozgatva mélyüljenek el az érdeklődők a fotográfia világában vagy hallgassák meg a felkért szakmai előadókat.

Kiállítók

2022-ben Bácsi Róbert László, Aknay Csaba és Kotchy Gábor (The Orbital Strangers Project), Deim Balázs, Csontó Lajos, 2023 elején Regős Benedek kiállítása nyílik a PhotoLab-ban. Művészeti vezető, kurátor: Kopin Katalin művészettörténész.

2022. 02. 13. – 2022. 03. 27. 
Megnyitó: február 12. szombat 17:00

A szabadság gesztusai: Bácsi Róbert László egyéni kiállítása
www.bacsirobert.com (robertbacsi.com)

A szentendrei születésű és jelenleg is a városban élő fotográfust főként a dokumentarista fotográfia, illetve a portré- és a társadalomábrázolás érdekli. Szívesen fényképezi különböző országok kultúráját, az ott élő emberek életét, ezért igyekszik sokat utazni, hogy újabb és újabb riportokat tudjon készíteni – így a fotózás és az utazás az évek alatt teljesen összekapcsolódott számára. Hat éve kezdett el egy nagyobb fotósorozatot Hegyi-Karabah tartományról és Transznyisztriáról. Célja, hogy még több autonóm területre eljusson és fényképezni tudja az ottani életet és nehézségeket, amelyekkel az embereknek szembe kell nézniük. 2010-ben, két kollégájával létrehozták a Pictorial Collective fotográfusokból álló csoportot. Az motiválta, hogy olyan fotográfiai közösség alakuljon, amelyben a tagok egymástól függetlenül, de egymást inspirálva dolgozhatnak. Fontos számukra a mindennapi helyzetek, különféle problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal. Számos díj nyertese, André Kertész-nagydíjas, Munkácsi Márton-díjas, 2008-ban Junior Príma Díjjal tüntették ki, háromszor nyerte el a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat. Ezen kívül több Sajtófotó díjat kapott, 2020-ban Capa-ösztöndíjas lett.

A kiállításhoz kétnyelvű magyar-angol katalógus is kapcsolódik, mely a bemutatott fotóesszék mellett egy, a fotográfussal készült interjút és egy tanulmányt is tartalmaz. A kiállító fotóművésszel készült interjú 60 perces videó formájában is látható lesz a kiállításon

Az egyéni kiállítás keretében 5 hosszútávú fotóprojekt kerül fókuszba, melyek az egyéni szabadság megélésének témája köré rendeződnek. 

PhotoLAb hír
Fotókredit © Bácsi Róbert László: Kövesd a Napot!

A kiállításhoz kapcsolódó programok

Február 12. szombat, 17:00 
Megnyitó | A kiállítást Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója nyitja meg
A megnyitó eseménye

Március 4. péntek, 17:00
Párbeszédben | Tárlatvezetés Kopin Katalinnal, a kiállítás kurátorával és Bácsi Róbert László fotóművésszel

Március 9. szerda, 18:00
Filmvízió | A nomádok földje 12+ (Nomadland)| Filmvetítés és pódiumbeszélgetés Bácsi Róbert Lászlóval
A beszélgetést vezeti: Kopin Katalin 
Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

Március 19. szombat, 16:00
Masterclass | Keleti Éva fotóművész tárlatvezetése

Március 27. vasárnap, 17:00
Finisszázs | Dialógus önportréval ef Zámbó István, Margit Szabolcs és Vincze Ottó záró tárlatvezetése

A Filmvízió kivételével a programok helyszíne: PhotoLab – Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1.

A PhotoLab programjai a Filmvízió kivételével, ingyenesen látogathatók.

www.muzeumicentrum.hu
https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum

Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.