hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Álljon meg a nászmenet (My best friends wedding): Albumkritika

Emlékszem, mennyire vártam minden Julia Roberts filmet, mert sokakkal egyetemben, nekem is volt egy JR-időszakom. Nem tudnék olyan filmet mondani, amiben ne szerettem volna. Az Álljon meg a nászmenet pedig a Diana King: Say a little prayer feldolgozásával olyan promót kapott, hogy nem volt az az erő, ami eltántoríthatott volna a mozitól.

„- She’s from New York!

– Aaah!”

Így történt, hogy 13 évesen egyedül – anyukám el volt foglalva a vasárnapi ebéddel – átcsattogtam a IX. kerületből Budára, az Alkotás utcai moziba (már csak és kizárólag ott adták a filmet) és teljes áhítattal izgultam végig egy kényelmetlen faszéken a romantikus vígjátékot, ami legalább 10 évre megutáltatta velem Cameron Diaz-t.

Nem a levegőbe beszélek ám, íme a bizonyíték.

Álljon meg a nászmenet

Fotó: Gerzsenyi Bettika (iPhone 4S technika) cca. 2013 (mikor megtaláltam ezt, az első megőrzött mozijegyem)

Majd eme film hatására megkezdődött a soundtrack lemezek gyűjtése.
Első körben CD-n, mostanság már inkább LP-n. Sajnos pont ezt a remekművet nem adták ki bakeliten, de még reménykedem egy után gyártásban.

Szóval elhagyva a mozit, épp feldolgozva az édes, addig sosem látott vagy tapasztalt – az életnek nevezett játékhoz meglehetősen közel álló – befejezés által okozott traumát, megéreztem azt is, hogy ennél sokkal többet kaptam.

Annyi klasszikust válogattak össze erre az albumra, hogy önmagában is megállná a helyét.
De ezek a dalok olyan tökéletesen illeszkednek a film mozzanataiba, olyan alázatosan szolgálják a narratíva előrehaladását, hogy az már szinte fájdalmasan szép.

Kimmy borzadályos megnyilvánulása a karaokebárban amúgy meglehetősen kellemes.

A Dermot Mulroney által megénekelt közös daluk Jules-szal egy Tony Bennett-féle jazz standard.

S persze étteremben előadott főcímdal, a stáb előadásában – Rupert Everett felütésétől a csápoló homárokig – úgy tökéletes, ahogy van. 😊

De ezek csak azok az igazán kiemelkedő dalok az albumról, amiket nem lehetett nem azonnal megszeretni.

Majd aztán egy szerelmi csalódás után kikiáltottam Jann Arden: You Don’t Know Me dalát minden idők kedvencévé. De aztán jött Amanda Marshall: I’ll Be Okay-ja, s nem sokkal később a Ani DiFranco: Wishin’ and Hopin’ című dala lett tetszetősebb, miközben Sophie Zelmani-tól az Always You-t mindig is imádtam. S ha néha éreztem is úgy, hogy I’ll Never Fall In Love Again (Mary Chapin Carpenter), mindig is tisztában voltam vele, hogy a világnak csak szerelemre/szeretetre van szüksége.

Most pedig itt ülök, próbálom szavakba önteni, hogy miért fontos nekem ez az album.
Azt hiszem azért, mert:
Egy csalódás gyászfolyamatát mindig meg tudja könnyíteni.
Bármikor IS képes vagyok meghallgatni (most is ez megy, obviously). Komplett 3 fogásos ebédek, több száz oldalas beadandók készültek el mellette.
Talán James Newton Howard szvitje az egyetlen, amit talán fejből el tudnék dúdolni. Az mondjuk más kérdés, hogy ez jó lenne-e bárkinek. 😊
S ez volt az egyetlen CD, amit kétszer kellett megvennem, mert az elsőt konkrétan rommá hallgattam.

 

álljon meg a nászmenet
Álljon meg a nászmenet
Összességében
Szóval ez a lemez elképesztően adekvát, kompakt, tökéletesen követi a film ívét, elképesztően igényes, klasszikus darabokkal operál. Mindenképp érdemes rászánni 50 percet.
Pozitívumok
életigenlés
klasszikus darabok egy letűnt, szebb időből
minden dala tökéletes
Negatívumok
NINCS
100
Értékelés
Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke, Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem! Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte! De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni. Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda