Nagy Gergő – The Sounds of Veins (2021) albumkritika

Nagy Gergő kiváló gitáros. Különösen, azért kedves számomra a zenéje, mert már akkor felfigyeltem rá, amikor még nem volt ennyire tűpontos a játéka és a dalai sem tükrözték ezt a kiforrott előadóművészi minőséget. Évekkel korábban is éreztem benne ezt a hihetetlenül magas potenciált, azóta pedig az ország egyik legprecízebb gitárosává érett és a kislemeze sokunknak feladja a leckét. 

Most jelent meg a „The Sounds of Veins”, amely a dallamos metál gitározás rajongóinak igazi csemege lehet. Az album alább meghallgatható:

https://open.spotify.com/album/3EdN2uG7CO8lvDXlYZKbeR?si=8ELjrBZWSSCH2XwrrneNJQ


Az első szerzemény a „Step Out” címet viseli, amely egy kifejezetten egyszerű zenei kadenciára épülő ( VI. V. IV. V.) Am, G, F, G akkordkör. Iskolapéldája a dallamos szólózásnak, illetve remek bemutatása annak, hogy egy dalnak nem feltétlenül kell akkordkör szempontjából túl bonyolultnak lennie. Remek indítás, amihez tudnak csatlakozni az egyszerűbb popzenei körökhöz szokott hallgatók is.

A „For my love”-ot ismertem már. Ebben nem éreztem azt a mélységes katarzist, amelyet a felvezető monológ sejtet. „Ha egyedül akarsz lenni, akkor megkapod”. Utána ez a IV. V. VI. kadencia, kevésbé vezet mélyre, de lehet nem rezonáltam erre megfelelően. Talán a középrész zakatoló riff-szerű játéka érezteti az érzelmi törést. A dal vége felé megjelenő tapping technika kifejezetten erősre sikeredett és a dupla szólamok kiválóak, mint mindig.

A harmadik „dal” a Deep in the Heart akusztikus gitárokra épülő indító témája, talán a számomra legkedvesebb az albumról, illetve az építkezés kifejezetten megfog, ahogyan egyre mélyebbre megyünk, és szinte észrevétlenül egy teljesen metál hangszerelésben találjuk magunkat. Okos, és intelligens muzsikálás. Gergőnek az akusztikus hangszeres játéka is kifogástalan, amelyet sok rockgitáros nem mondhat el magáról.

A záró szerzemény, a „Getting Through the Blindness” egy ízig vérig metál kompozíció. Talán ez áll stílusában a legtávolabb tőlem, ennek ellenére nagyon ügyes szólamozások, technikai bravúrok tömkelege. Az összes létező gitártechnika felvonultatásra kerül, a legmagasabb színvonalon. Ha ez lenne a vizsgamunka, akkor Nagy Gergő felé a bizottságnak egy szava sem lehetne.

Annak idején, mikor Gergő kezdő volt, sokan fanyalogtak, hogy nem az igazi, de már akkor mondtam, hogy ez a srác egy elképesztő tehetség. Na aztán tessék itt a lemez, ebbe tessék belekötni! Nemzetközi minőség. Nem hasonlítom senkihez, Nagy Gergőhöz legyen hasonlítva innentől más. Én csak úgy hívom Nagy „The Beast” Gergő, súlyos és félelmetes gitározás.

Összegezve, a „THE SOUNDS OF VEINS” egy remek kislemez, amely után Nagy Gergő remélem már mindenkinek, mint az ország egyik legjobb gitárosa marad meg. Az instrumentális szerzemények sajnos hátrányból indulnak az ének hiánya miatt, kevesebb ember fog tudni ezzel a vonallal menni, de akik vevők erre a stílusra, azoknak felejthetetlen élmény lesz.

Friss

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...

Megvédték Tom Cruise-t nagy covidos botránya miatt

Hatalmas feltűnést keltett világszerte 2020 karácsonya közeledtével az a hangfelvétel, amelyben Tom Cruise magából kikelve...

A Transformers: A fenevadak kora az újrakezdést jegyében készült

Az új, hetedik Transformers-film minden bizonnyal figyelmen kívül hagyja azt az előző öt Transformers-produkciót, amelyet Michael...

Hasonlóak

A tökéletes öndefiníció: All Machines Will Fail: And We (2022) kritika

Végre megjelent az All Machines Will Fail debütlemeze és iszonyatos erővel ránt a mélybe. Az...

Noir és modern metál: Kajgūn – Daogoad (2022) kritika

Mi történik, ha bezárunk négy profi zenészt egy stúdióba improvizálni? Megszületik egy Kajgūn lemez. Hiába...

Merülés a világűrbe: The Universe is an Ocean (2021, The Swamp Records/Addicted Label) albumkritika

A The Universe is an Ocean egy egészen új szóló formáció, melyben Söptei Balázs...