péntek, május 24, 2024

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál csorgatva arra tudtál csak gondolni, hogy ezt te most miért nem eheted?

Természetesen a főzéssel kapcsolatos filmek a „legveszélyesebbek” ezen a téren, gondoljunk csak például a Julie & Julia – Két nő, egy recept című műre, ahol felváltva vágyakozhatunk a két főszereplő által készített csodákra a töltött kacsától kezdve a csokoládés mandulatortáig. És ez csak egy példa a sok közül, én (sajnos) szinte bárhol találok ilyet, még csak főzőcsatornára sem kell váltanom és biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül!

Outlander - Az idegen konyhája
Fotókredit: Horváth Móni

Éppen ezért volt remek ötlet Theresa Carle-Sanders szakácskönyve, az Outlander – Az idegen konyhája, ami egyszerre varázslatos időutazás és kultúrák találkozása: bepillantást enged a XVIII. és XIX. századi skót– és a ’60-as évek amerikai konyhájába, mindezt Outlander idézetekkel, gyönyörű képekkel, érthető leírásokkal és ötleteket adó jegyzetekkel színesítve, így nem kell képzett háziasszonynak lenni ahhoz, hogy egy-egy receptet el tudjunk készíteni.    

Nem kell aggódni, nem haggis – hurkához hasonlítható skót étel – receptekkel van tele a szakácskönyv! Valóban olyan ételek receptjeit lapozhatjuk át, melyek kisebb-nagyobb szerepet kaptak a regényekben, mint például Claire sült csirkéje, Brianna skót tojása, Fiona fahéjas scone-ja vagy Randallék húsgolyós spagettije; és mellette szép számmal kapunk alaprecepteket, ötleteket savanyúságokhoz, lekvárokhoz és persze italokhoz is. Különlegességekben sincs hiány: a vadhúsos és tenger gyümölcseis receptek mellett találkozhatunk például csigás és bárányhúsos finomságokkal, haséval és többféle kenyérfélével is. A receptek és a hozzávalók úgy lettek összeválogatva, hogy hagyományos és extravagánsabb alapanyagot egyaránt tartalmaz, ám szerencsére az írónő figyelt arra, hogy az alapanyagok többsége beszerezhető legyen még magyar viszonylatban is!

Ha belegondolunk, hogy hányan zarándokolnak el a nápolyi pizzázóba, ahol Julia Roberts olyan jóízűen falatozott az Ízek, imák szerelmekben, sajnáljuk, hogy mi nem tudunk leülni Fraserék asztalához. És bár ma már az utazást könnyebb kivitelezni, mint 50 éve, az időutazással kapcsolatban felmerült „problémát” nem olyan könnyű áthidalni. Erre ad szórakoztató és mindeközben mennyeien finom megoldást az Outlander – Az idegen konyhája, aminek segítségével ma is kapható alapanyagokból készíthetjük el a részeges „Teknőc” levest, a Nem mérgező gombakrémlevest és hagyományosabb skót ételeket. Rajongóknak kötelező olvasmány, de a kezdő és gyakorló kuktáknak is remek választás, ha már unják a hétvégi húslevest rántott hússal és kipróbálnának valami izgalmasat és „mást” amihez az Outlander idézetek biztosítják a varázslatos időutazást a finomságok mellé. 

Friss

Elismerést a kaszkadőröknek! – A kaszkadőr (The Fall Guy – 2024) kritika

Hollywoodban megszámlálhatatlan sok híres színész, rendező, forgatókönyvíró van, akiket a mozirajongók milliói ismernek. De...

Furiosa: Történet a Mad Maxből (Furiosa: A Mad Max Saga – 2024) kritika

Rögtön nekifutásból jelezném, hogy szeretem a Mad Max filmeket, a régieket is, meg a...

A böllérek uralmát előbb vagy utóbb vérbe fojtják – A rezsim minisorozat (The Regime, 2024 – HBO Max) kritika

A filmesek mindig is szerették kiparodizálni és pengeélre állítani a diktátorokat és rendszereiket. Az...

Egy egyáltalán nem átlagos életrajzi film a reggea királyáról – Bob Marley: One Love (2024) kritika

Hogyan lehet egy alkotás egyszerre hiánypótló és egydimenziós? Erre a kérdésre ad választ a...
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Képzőművészeti tehetségkutató pályázatot indít a MűvészTerem

Professzionális és amatőr alkotókat szólít meg az a képzőművészeti pályázat, amelyet a MűvészTerem nevű...