fbpx
19.7 C
Budapest
vasárnap, május 16, 2021
KezdőlapFilmKritikákA múmia (The Mummy - 2017)

A múmia (The Mummy – 2017) [Kritika]

A Universal Pictures évek óta dédelgetett álma egy saját filmes univerzum létrehozása. A Disney-nek ott a Star Wars és a Marvel, a Warner-nek pedig a DC filmes univerzum, így érthető, hogy a Universal sem akart kimaradni a hatalmas népszerűségnek örvendő és – nem utolsó sorban – nagyon jövedelmező univerzum építésből. Mivel a stúdió, a klasszikus szörnyfilmek (Drakula, Frankenstein, Farkasember) jogait teljes mértékben birtokolja, butaság lett volna, ha nem kezdik el kiaknázni ezeket a kincsesbányákat. Az már más kérdés, hogy eddig nem úgy tűnik, hogy értő kezekbe került a szörny univerzum kiépítése. Eredetileg már a 2014-es, Az ismeretlen Drakulával megkezdődött volna az alapozás, de a film rossz kritikai fogadtatása és gyenge bevételei miatt, végül a most bemutatott Múmiát tették meg a Dark Universe zászlóshajójává.

A történet ezúttal napjainkban játszódik, ahol Rick Morton (Tom Cruise) és bajtársa, Chris (Jake Johnson) egy nem mindennapi leletre bukkannak a Közel-Keleten. A leletről később kiderül, hogy Ahmanet, ókori királynő földi maradványait rejti, akit apja és testvére meggyilkolása miatt ítéltek mumifikálásra. A test elszállítását követően, furcsa események sora veszi kezdetét melyek során Ahmanet úrnő újra emberi alakot ölt és múmia hadseregével le akarja igázni a Földet.

Mind el vagyunk átkozva, ha ezt a filmet komolyan gondolta a Universal stúdió, az pedig már külön vicc kategória, hogy egy egész filmes univerzum felvezetőjének szánták a Múmiát. Az hagyján, hogy az 1999-es filmből semmit sem sikerül átemelni, amiért azt anno megszerettük, de a nagy erőlködés mellett elfelejtettek eredeti ötleteket beemelni a történetbe. Az, hogy a múmia ezúttal nő és, hogy a 30-es évek helyett napjainkban játszódik a film, még nem számít a spanyol viasz feltalálásának. Tom Cruise és Annabelle Wallis között nincs meg a kémia, adok-kapok kapcsolatuk inkább nevetséges, mint vicces, habár az írók valószínűleg utóbbinak szánták. Sofia Boutella teljesen jellegtelen főgonosz, Jake Johnson irritáló, Russell Crowe pedig élete legkínosabb alakítását nyújtja Dr. Jekyll és Mr. Hyde szerepében. A cselekmény csapongó és a kelleténél sokkal többször el is laposodik. Az sem válik a film előnyére, hogy tisztán érződik rajta, hogy a készítők maguk sem tudták eldönteni, hogy humoros kalandfilmet, vagy horrorfilmet forgassanak. A látvány korrekt, de ma már egyáltalán nem kiemelkedő.

Hírdetés

KI NE HAGYD!