Szöszi kritika (Blonde, 2022 – Netflix): Könnycseppek a csillogás mögött

Marilyn Monroe kétségtelenül a történelem egyik legismertebb női ikonja. A csillogás, ami körülvette, sok akkori nő szemében egy elérhetetlen álom maradt. A csillogás mögött azonban egy tragédia lapult meg, amit az emberek kívülről nem láthattak. Ana de Armas főszereplésével a Netflix elkészítette a Szöszi című mozit, ami pontosan ezt az árnyoldalát mutatja be Marilyn életének.

Norma Jeane egészen kiskorától indul a film, és már az expozíció is előrevetíti azt, hogy bizony ez nem egy könnyű, esti film. Az anyjával való tragikus viszony bemutatása jól megalapozza a hangulatot, és ezután már azt követhetjük nyomon, ahogyan elindult a nő karrierje.

Szöszi kritika
Szöszi (B-J): Adrien Brody, mint Arthur Miller és Ana de Armas, mint Marilyn Monroe. Kredit: Netflix © 2022

A mozi egyértelműen legerősebb pontja az operatőri munka. A kameramegoldások, képarányok és színek váltakozása tudatos filmnyelvi döntés, amely kifejezi a nő lelkivilágát is többek között.

A cselekmény is jól építkezik, és a csillogásból csak épp annyit mutat, amennyiből nagyjából megérthetjük, hogy a világ szemében hogyan is nézett ki Marilyn, viszont a film kilencven százaléka azt mutatja be, hogy tulajdonképpen mi is volt a háttérben. Rendkívül nehezen fogyasztható pár jelentsor, és a mozi végig megtartja azt a depresszív, sötét hangulatot, amelyen át egy kicsit átérezheti a befogadó, hogy milyen is volt az igazi élete Monroenak.

Szöszi kritika
Szöszi: Ana de Armas, mint Marilyn Monroe. Kredit: Netflix © 2022

Ana de Armas kiváló választás volt a szerepre véleményem szerint. Teljesen átlényegült szerepében, és jól lehozta Monroe gesztusait, allűrjeit.

A mozit azonban nem tudnám mindenkinek ajánlani. Elsősorban a hossza az, ami sokakat visszatarthat, ugyanis a nettó két óra negyven perc ebben a hangulatban, és a néhol igen lassú történetmesélésével nem mindenki számára lesz fogyasztható. A cselekmény bár jól bemutat minden fontosabb pillanatot és személyt, aki fontos szerepet töltött be Marilyn életében, azért helyenként kétségtelenül leül, néhol pedig kicsit felszínes marad.

Szöszi kritika pontozó thumbnail
Szöszi (Blonde, 2022 - Netflix)
Összességében
A Szöszi összességében szerintem egy jó mozi, amit nem könnyű nézni, hiszen sok boldog pillanat nincs benne. Akit azonban elkap ez a hangulat, az átérezheti azt a szenvedést, ami a csillogás mögött húzódott meg.
Rendezés
8
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
7.5
Fényképezés
9
Filmzene/Hang/Effektek
8
8.5

Friss

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...

Dalra fakad az Átjáróház

Egyre inkább kirajzolódik a mozirajongók előtt, hogy miért lesz kihagyhatatlan film a decemberben a...

Brahmāstra: Első rész – Shiva kritika (Brahmāstra: Part One – Shiva, 2022 – Disney+): Szuperhős mozi indiai módra

Az indiai filmek temperamentuma mindig irigylésre méltó, zenés és táncos jelenetekkel tarkított romantikus alkotásokról...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

Brahmāstra: Első rész – Shiva kritika (Brahmāstra: Part One – Shiva, 2022 – Disney+): Szuperhős mozi indiai módra

Az indiai filmek temperamentuma mindig irigylésre méltó, zenés és táncos jelenetekkel tarkított romantikus alkotásokról...

A csoda kritika (The Wonder – 2022, Netflix): Florence Pugh egy csoda

Florence Pugh egyértelműen napjaink egyik legtehetségesebb színésznője. A csoda című kosztümös thriller már elérhető...