csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Jeges is, pokoli is, hello Discovery Channel: Jeges pokol (The Ice Road, 2021 – Netflix) kritika

A Jeges pokol hozza azt, amit a címe ígér. Van jég, van pokol és minden, ami egy átlagos színvonalú akciófilmbe kell. Elő a receptet, és már mehet is a forgatás. 

Liam Neeson, amikor megtudta, hogy nem az Elrabolva legújabb részét forgatja (forrás: Netflix)

A történet szerint fent, északon, egy bányában baleset történt, és az életmentő felszerelést csak és kizárólag befagyott tavak jegén lehet elszállítani a bajba jutott telepre. Három kamion indul útnak. Az egyiket Mike (Liam Neeson) vezeti. A kérdés, hogy odaérnek-e, és ha nem, akkor miért? Mintha minden összeesküdne ellenük. 

A felvetés nem rossz, és a kivitelezés sem. Neeson hozza azt, amit az Elrabolva 1-től el is várunk tőle. Teszi a dolgát tisztességesen. A többiek sem maradnak le mellőle. Ezért aztán a film nézhető. Nincsen benne túl sok valóságtól elrugaszkodott jelenet, de vannak benne kiszámítható izgalmak. És persze Laurence Fishburne is ott van a vártán (vártán? az mi?). De ne üljünk fel a plakátnak: nagyjából annyit szerepel benne, hogy fel lehessen tenni a nevét Neeson mellé. Nagyjából olyan sokat van a vásznon, mint amennyit Steven Seagal szerepelt a Tűzparancsban (1996). 

A csapat szorgalmasan jegyzetelt a Halálos Iramban minden installációja során, ezért tudják, hogy a csoportképek menők (forrás: Netflix)

Ez a film semmit nem ad hozzá a „küzdünk akkor is a nemes célért, amikor már semmi remény sincs” akciófilmekhez. De nem is vesz el belőle semmit. Minden fordulat, esemény, gesztus, mondat a helyén van, pont ott, ahol számítunk rá. 

Talán a környezet az egyetlen, mely kissé megmozgatja a fantáziánkat. Hiszen a Discovery és egyéb ismeretterjesztő csatornák adásaiból tudjuk, hogy tényleg vannak tó jegén húzódó kamionutak, ahol minden kilométer istenkísértés. Nem tudunk nem arra gondolni, hogy bizony a film írója is nézte ezeket az adásokat. Innen jött az ötlet. Ha előbb látja a rákhalászokról szóló epizódokat, akkor most „jeges rákok” lenne a mozi címe, de ő a kamionosokat nézte. Mindegy. A további részleteket meg kiböngészte a „hogyan csináljunk akciófilmet” kézikönyvből. 

Amber Midthunder sem Liam Neeson elrabolt lánya (forrás: Netflix)

Mindazonáltal a film nézhető, ha nem keresünk benne semmit, ami nem egy átlagos minőségű moziba való. Köszönhető ez annak, hogy Jonathan Hensleigh, a film rendezője eddig inkább forgatókönyvíróként volt ismert (Die Hard, Jumanji, Armageddon), és főleg rövidfilmeket rendezett. Valószínűleg nem akart, vagy nem mert eltérni a jól bevált módszerektől. Nem is tette. Sőt, szerzett néhány ismert nevet is a történethez, így az egészből kikerekedett egy feledhető, de azért nézhető akciófilm, mely, ha nem sajnáljuk időnket és pénzünket egy kis átlagos mozira, még átlagos módon szórakoztathat is minket. 

Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!