vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

Vincent Cassel és Reda Kateb is „Életrevalók”: Különleges életek (The Specials/Hors Normes, HBO – 2019) kritika

Azt hiszem, éppen ilyen filmkért érdemes moziba járni. Az Életrevalók alkotói újra a közepébe találtak. Ha nem jelentek volna meg a film végét záró feliratok mellett a történet valós szereplői, akkor is tudtuk volna, hogy igen, ez az élet, ez a történet valahol a valóságban gyökerezik.

Bruno Haroche (Vincent Cassel – Árok) és Malik (Reda Kateb – Zero Dark Thirty: A bin Láden-hajsza) két, szoros együttműködésben dolgozó zsidó szervezet (Fészek, Igazak hangja) vezetője. Bruno és Malik nem tesz többet és kevesebbet, mint kitöm egy óriási rést a társadalom szövetében: felkarol olyan, sokszor súlyos esetnek ítélt autistákat, akiket az állami intézetek éppen kezelhetetlenségük miatt elutasítanak.

Különleges életek
Különleges életek (The Specials/Hors Normes): Reda Kateb, mint Malik. Kredit: Kredit: Carole Bethuel / Quad & Ten Cinema

De ők nem. Lovagolni viszik őket, korcsolyáznak velük, etetik, megnyugtatják őket, megpróbálják visszavezetni a társadalomba, egyszóval embernek tekintik őket és nem betegnek.

A film erről szól. Nem többről és kevesebbről, mint arról a szűnni nem akaró, magánéletet, fáradtságot is bezúzó elszántságról, lelkesedésről, elhivatottságról, ahogy ezek az emberek élnek. Az ő hétköznapjaikat követjük majdnem két órán át, és nem ununk bele. Mert ebben az életben van kihívás dögivel, de humor is van, mosoly és megható pillanatok, melyek nem ragadnak a sziruptól, de mégis hatnak. Ezt csak olyan alkotók képesek vászonra vinni, akik igazán értik a szakmájukat.

Különleges életek
Különleges életek (The Specials/Hors Normes). Kredit: Carole Bethuel / Quad & Ten Cinema

A történet több szálon fut. Megismerjük Bruno életét. Megismerjük egy (eddig az utcán csellengő) frissen megjelenő önkéntes beilleszkedésének történetét. Megtudjuk, hogy a szervezetet állami vizsgálatnak vetették alá, melynek eredménye akár bezárással is fenyegethet. Bepillantunk a nappali otthon munkájába, ahol (hiába zsidó szervezetről van szó) éppúgy dolgozik muszlim, ahogy zsidó, ahol nincs faji, nemi megkülönböztetés, csak a feladat van: a befogadott autisták jóléte.

Ez a film felemlő, vicces, könnyfakasztó, és mindez minden manír, rájátszás, hatásvadász jelenet nélkül. Vincent Cassel és Reda Kateb tökéletesen játszák szerepüket, az ember megszereti őket a film végére, sőt, szeretne olyanná válni, mint ők.

Különleges életek
Különleges életek (The Specials/Hors Normes): Hélène Vincent, mint Hélène, la mère de Joseph. Kredit: Carole Bethuel / Quad & Ten Cinema

Hát igen, bennem, aki nem vagyok szentimentális alkat, a stáblista alatt ez a gondolat fogalmazódott meg: szeretnék jobb ember lenni.
Miért érdemes moziba járni, ha nem ezért?


Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!