szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

Tanmese egy gyönyörű utazáson keresztül: Mogyoróvaj Sólyom (The Peanut Butter Falcon – 2019) kritika

A sztereotípiák behálózzák a hétköznapjainkat, akár tetszik, akár nem. Ezek néha igazak, néha kevésbé, de azzal, hogy a köztudatban vannak, elkerülhetetlenül életünk részévé válnak. Tyler Nilson és Michael Schwartz 2019-es, a Mogyoróvaj Sólyom című filmje is egy igen gyakori sztereotípiát állít a film központjába, mégpedig a fogyatékkal élő emberek képességeinek megítélésével kapcsolatosan. Ugyanis csupán a tény, hogy valaki valamilyen fogyatékkal él, sok emberben egy olyan automatikus (és hamis) válaszreakciót indít el, amelynek kivetülése abban nyilvánul meg, hogy alábecsüljük az adott személy képességeit, továbbá egyes emberek nem is tudják néha, hogy hogy viselkedjenek természetesen egy ilyen személy jelenlétében. A válasz pedig nagyon egyszerű: Normálisan!A film központjában egy Down-szindrómával született huszonéves srác, Zak (Zack Gottsagen) áll, aki család hiányában egy idősek otthonában tengeti mindennapjait, ahol többek között Eleanor nővér (Dakota Johnson – Sóhajok) is vigyáz rá. Rájön azonban, hogy ez semmiképp nem az, ahogy élni szeretne, így hát egyik nap megszökik. Hamarosan találkozik Tylerrel (Shia LeBeouf – Harag), a kissé törvények nélküli halásszal, aki egy balhés húzása miatt kénytelen menekülőre fogni és elhagyni otthonát. Tyler és Zak hamar összebarátkoznak és elhatározzák, hogy egészen Észak-Karolináig utaznak, hogy valóra váltsák Zak egyik legnagyobb álmát, vagyis hogy a híres Saltwater Redneck (Thomas Haden Church – Megjött apuci!) nevű pankrátor iskolájában tanuljon harcolni.

Mogyoróvaj Sólyom
Mogyoróvaj Sólyom: Tyler (Shia LaBeouf) / Kép: HBO

A film alaptörténete nem hordoz magában óriási bravúrokat, de ez egyáltalán nem is célja. A mozi egyik legnagyobb erénye az, hogy hatalmas szíve van. A központban lévő karakterek egytől egyig olyan emberek, akik az aktuális életükben nem találják a helyüket, kissé elvesztek, és egy új kalandtól várják a feloldozást. Zak és Tyler útja végig nagyon emberi, csodálatos, sokszor megható jelenetekkel van megfűszerezve. Ez a törvényen kívüli szabad élet, ami főhőseinket jellemzi, megtisztítja a filmet minden felesleges sallangtól, és csakis a valódi emberi érzelmeket hagyja érvényesülni.

A központban három fő karaktert ismerhetünk meg: Zak, akit annak ellenére, hogy fogyatékkal él, egy rendkívül erős és határozott jellemként ismerhetünk meg. Tyler pedig nagyon is szimpatikusan és teljesen jogosan az első másodperctől úgy tekint Zakre, mint egy teljesen egészéges emberre, és ezt a filmben egy adott ponton ki is emeli, ugyanis Zak, miután közli a férfivel a nyilvánvalót, miszerint Down-szindrómával él, Tyler egyszerűen csak annyit válaszol, hogy egyáltalán nem érdekli. Ez a hozzáállás pedig talán magát Zaket is kicsit meglepi, hiszen egész életében egy buborékban élt, mindentől féltve. Tyler ellenpólusát az idősek otthona nővére, Eleanor testesíti meg, hiszen pontosan ő az egyik, aki mindentől óvta a fiút, és aki úgy gondolja, hogy a kinti nagyvilág csak arra vár, hogy elevenen felfalja őt. A nő a film előrehaladtával egyre lazább lesz, ezzel gyakorlatilag azokat a nézőket szimbolizálva, akik úgy érezhetik, hogy a filmben felvázolt előítéleteket valamilyen szinten ők maguk is elhiszik.

Mogyoróvaj Sólyom
Mogyoróvaj Sólyom: Eleanor (Dakota Johnson) és Tyler (Shia LaBeouf) / Kép: HBO

A film alapvető üzenete pedig pont az, hogy csak azért, mert valaki fogyatékos, nem kell rögtön máshogy hozzáállni, vagy akaratlanul is éreztetni vele ezt a hátrányt. Teljesen normális hozzáállást kéne tanúsítani feléjük, csakúgy, mint ahogy Tyler tette azt. Zak abban a pillanatban, hogy kiszabadul a „rabságából”, egy új élet felé veszi az irányt, ahol életében először kitárulkozik neki a világ, és végre az apró örömöket megélve először lehet igazán boldog. Gyakorlatilag az egész filmet áthatja ez a nagyon szerethető, emberi, természetközeli miliő, melyben hőseink próbálnak szabadulni az előítéletekkel teli világtól, megtalálva a saját boldogságukat.

A drámákat sokszor körüllengő szirup és giccs részben itt is megtalálható, ám egyáltalán nem ölt nagy méreteket, pont annyira él ezekkel az eszközökkel, mint amennyire arra szüksége van a történetnek. Megsüvegelendő, hogy a film nem akart semmit túldramatizálni, vagy nagyon szélsőségesen bemutatni a témát, egyszerűen egy konkrét srác életébe kapunk betekintést és kísérhetjük el élete nagy kalandjára, mely az új életének első nagy állomása is egyben. Kellő arányban megkapjuk a drámát, sőt, a humort is. Számos vicces, aranyos jelenetet kapunk, ami jól bemutatja a Tyler és Zak közti felhőtlen, feltétel nélküli viszonyt.

Mogyoróvaj Sólyom
Mogyoróvaj Sólyom: Tyler (Shia LaBeouf) és Zak (Zach Gottsagen) / Kép: HBO

A Mogyoróvaj Sólyom egy nagyon szerethető, emberközeli történet arról, hogy az előítéleteket sokszor jobb, ha félretesszük, és inkább a saját tapasztalásunk útján ismerünk meg egy embert. Zak karaktere amellett, hogy egy konkrét személy helyzetét jeleníti meg, kicsit egyfajta szimbóluma is a hasonló helyzetű embereknek. A mozi pedig végig azt a célt tűzte ki magának, hogy a befogadót lehetőleg mentesítse bizonyos sztereotípiáktól, és hogy bemutassa, hogy végső soron a legfontosabb az, hogy éljünk. Zak ugyanis eddigi életét kis túlzással egy kalitkában töltötte, ám a Tylerrel való találkozás elhozta számára az igazi életet, melyben először érezheti magát valódi, boldog embernek. Egy aranyos kis tanmese ez, mely minden korosztály számára hordoz értékes üzeneteket.


Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.