vasárnap, április 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Egy lerágott téma majdnem ötletes megvalósítása: Kísértő múlt (Things Heard & Seen, Netflix – 2021)

A horrorzsáner kétségtelenül javuló tendenciát mutat, ha az elmúlt pár évet vesszük figyelembe. Időről időre feltűnik egy-egy igényes alkotás, ami szeretne több lenni a tucathorrornál. A Netflix pedig szerencsére egyre több teret ad ennek a műfajnak.

Kísértő múlt
Kísértő múlt: Amanda Seyfried, mint Catherine Clare. Kredit: Anna Kooris/Netflix © 2020

Catherine (Amanda Seyfried – Mank) családjával együtt a nagyvárosból vidékre költözik, ugyanis a férj új állást kapott, így együtt hátrahagyják addigi életüket. Az új ház kezdetben álmaik otthonának tűnik, ám idővel megszaporodnak a fura, természetfeletti történések, és kiderül, mi is történt a házban.

Kísértő múlt
Kísértő múlt: James Norton, mint George Clare és Amanda Seyfried, mint Catherine Clare. Kredit: Anna Kooris/Netflix © 2020

Ugye milyen eredeti? Egy koraszakalkotó, egyedi ötlet, melyet soha nem láthattunk még horrorfilmben. Na jó, természetesen nem így van. Maga az alapötlet számtalan horrorfilm alaptémájának ágyazott már meg, ám ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne valami kiugróan jó dolgot kisütni ebből az alapanyagból. Részben ez a film is ezek közé tartozik, hiszen, bár elég szépen kirajzolódnak azok az alapvető panelek, amikkel a horrorok szeretnek újra és újra előhozakodni, egyáltalán nem fullad egy gagyi, jump scare-ekkel telenyomott kísértethistóriává. A mozi ugyanis megpróbál valami mögöttes, mélyebb mondanivalót is adni a történetnek, ami sajnos csak részben sikerül. 

Sajátos módon kezeli a kísérteteket, és emiatt hiába látunk néha árnyakat, vagy a kamerában épp felbukkanó szellemeket, egyáltalán nem a rémisztgetés a céljuk, szimplán az, hogy éreztessék, hogy bizony ott vannak, még ha nem is csapkodják orrba-szájba az ajtókat. A mozi emiatt nem is feltétlenül horror, sokkal inkább egy családi dráma, mely a toxikus kapcsolatra reflektál, viszonylag egyedi módon. Ez egyszerre a mozi előnye és hátránya is. Ugyanis hiába próbál néhol nagyon drámai lenni, és sokszor kicsit művészies, szimbolikus eszközökkel élni, kicsit az volt az érzésem, hogy egyikben sem volt kiemelkedő.

Kísértő múlt
Kísértő múlt: Amanda Seyfried, mint Catherine Clare és F. Murray Abraham, mint Floyd DeBeers. Kredit: Anna Kooris/Netflix © 2020

Egy kicsit horror, egy kicsit dráma, egy kicsit thriller, egy kicsit művészi film, ez pedig a sokat akar a szarka tipikus esete. Nem arról van szó, hogy ne ismernénk olyan filmet, aminek ez sikerült volna, de ahhoz igazán jó ötletek kellenek. A minőség emiatt nagyon hullámzó lett, néhol egész jól építkezik a feszültség, ám egyes helyeken annyira alábbhagy, hogy megy is a kukába az addigi meló.

Színészek terén nincs probléma, Amanda Seyfried most is hozza a tőle most már megszokott magas színvonalat, és a férjet alakító színész (James Norton – Kisasszonyok) is jól hozza az antiférj karaktert. 

Kísértő múlt
Kísértő múlt: James Norton, mint George Clare és Amanda Seyfried, mint Catherine Clare. Kredit: Anna Kooris/Netflix © 2020

A kísértő múlt összességében nem egy rossz film, bőven többet ad, mint a mai horrorok nagy része, ám nem fog csatlakozni az utóbbi évek kiemelkedő alkotásai közé. Az ötlet megvolt, ám mivel kicsit identitászavarban küzdött végig a film, így sikerült két szék közé esni. A műfaj kedvelői azért egy esélyt mindenképp adjanak neki.

Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.