hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

A Setét Torony (The Dark Tower – 2017)

A Setét Torony című fantasy, Stephen King azonos című, 8 részes regénysorozata alapján készült. A 8 rész mintegy 4200 oldal terjedelmű, ezért sokan megfilmesíthetetlennek tartották a művet. Ezek után nem csoda, hogy a filmterv rengeteg rendező és stúdió keze között megfordlt már. Kezdetben J.J Abrams fejezte ki érdeklődését a film iránt, de amilyen hamar beleugrott olyan hamar ki is szállt. 2010-ben aztán a Universal karolta fel a projektet és nem csak egy, de rögtön három filmet és egy sorozatot is szerettek volna készíteni King fantasy regényeiből. A projektből végül aztán nem lett semmi, mert a stúdió és a producer, Ron Howard nem tudtak zöld ágra vergődni egymással. 2012-ben a képbe került a Warner Bros. stúdió is, akik Russell Crowe-val a főszerepben szerették volna elkészíteni a Setét Torony adaptációt, de aztán ők is passzoltak. Végül 2015-ben a Sony vette szárnyai alá az ide-oda dobált projektet és készítettek belőle filmet Idris Elba és Matthew McConaughey főszereplésével.

A Setét Torony egy Jake Chambers (Tom Taylor) nevű tizenéves fiúról szól, akit apja halála után rémálmok kezdenek gyötörni. Álmaiban mindig ugyanaz történik: egy fekete ruhás férfi (Matthew McConaughey) különös képességekkel megáldott gyerekeket rabol el, akiket később álnok tervéhez használ fel. A fekete ruhás egyetlen célja, hogy lerombolja az univerzumokat elválasztó Setét Tornyot. A torony lerombolásával ugyanis hatalma nyílna rá, hogy az univerzumok felett uralkodhasson. A fiút nem hagyják nyugodni furcsa álmai ezért útnak indul, melynek során összetalálkozik egy harcossal (Idris Elba) akivel később közösen veszik fel a harcot a fekete ruhás ember ellen.

Bevallom, egy részt sem olvastam Stephen King nagysikerű regénysorozatából, így szigorúan csak is önnálló filmként fogom értékelni Nikolaj Arcel alkotását. Mivel nem olvastam, így viszonyítási alapom sem volt, ellenben a művek hosszúságát ismerve (átlag 500 oldal egy kötet) mégis szkeptikusan álltam az alig másfél órás fantasyhez. Mert vagy az a helyzet állhat fent ilyenkor, hogy minden nézőt úgy kezelnek mintha olvasta volna a könyveket, ezért nem is magyaráznak el benne bizonyos dolgokat, vagy ennek az ellenkezője, amikor is a készítők egy nem Stephen King regényeken nevelkedett néző igényeit is maximálisan ki szeretnék elégíteni, ezért végtelenül lebutítják a történetet, de azért a rajongók kedvéért bedobálnak egy-két utalást is, hogy ne háborogjanak oly nagyon. Nos, a Setét Torony ilyen szempontból egy nagy katyvasz lett, ami annak köszönhető, hogy a készítők nem tudták eldönteni melyik utat is válasszák és ez, az alapművek olvasása nélkül is szembetűnő. Például a három főszereplő közül csak Idris Elba és Tom Taylor karakterei kapnak némi alapozást, de a Matthew McConaughey által játszott “fekete ruhásról” nem tudunk meg jó formán semmit csak azt, hogy nagyon gonosz és minden ok nélkül szeret embereket kínozni. Emellett rengetek olyan kifejezéssel dobáloznak a szereplők amiről foggalmunk sincs, hogy mit jelenthet (persze aki olvasta könyveket könnyebb helyzetben van) és ezeket meg sem próbálják elmagyarázni nekünk.

Az is rejtély, hogy Matthew McConaughey vajon miért vállalta el ezt teljesen jellegtelen főgonosz karaktert. A fekete ruhás, festett fekete hajával néha inkább nevetséges, mint rémisztő arról nem is beszélve, hogy az írók azzal próbáltak meg minél több “mélységet” adni karakterének, hogy lépten nyomon minden ok nélkül embereket gyilkol és kínoz. Conaughey-val ellentétben Idris Elba kellemes meglepetés a harcos Roland szerepében. Született pisztolyhős aki a revolverek mellett a poénokat is csak úgy puffogtatja. Elba mellett pedig sikeresen asszisztál Tom Taylor is akinek ez volt az első nagyjátékfilmes szerepe.

A Setét Torony nem mindig tudja eldönteni magáról, hogy mi is szeretne igazán lenni, de ettől eltekintve egy kellemes filmélmény kerekedett belőle. Bővelkedik hiányosságokban, de mindezek ellenére pörgős, költségvetéséhez képest látványos és néhol még vicces is. A befejezés viszont vérlázítóan rövid és összecsapott lett, pedig addigra már kezdtem magam komfortosan érezni magam a film világában, erre a fő konfliktust 5 perc alatt lerendezték, majd stáblista.A Setét Torony
Összességében
A Setét Torony egy korrekt fantasy film lett, ami másfél órás játékideje alatt remekül elszórakoztat, de után körülbelül ugyanennyi idő alatt el is felejtjük majd.
Pozitívumok
Minden hibája ellenére szórakoztató
Idris Elba karaktere
Negatívumok
Kidolgozatlan főgonosz
Kapkodó befejezés
60
Értékelés
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/