Ahol a gonosz lakik (El habitante – 2017) [Kritika]

A következő kritika spoilereket tartalmaz a film cselekményére nézve!

Nagy reményekkel ültem le a filmet megnézni, a trailer, a leírás és a borító alapján bíztam benne, hogy végre egy igazán félelmetes, libabőrt kiváltó horrort fogok látni. Sajnos elég hamar be kellett látnom, hogy nem erről vanA sztori maga körülbelül a 20. percig ígéretes és elhiszi az ember, hogy talán még valami jó is kisülhet belőle, aztán elindulunk a lejtőn. A diplomata családhoz betörő testvérek egyike egy az ördög által megszállt kislányt talál a pincébe zárva és természetesen segíteni szeretnének a szegény gyermeken, akit a szülei kínoznak. Minden tanács és intés ellenére felszínre hozzák a gonoszt és elindul az ördög kis játéka, itt-ott meglepetésekkel fűszerezve.

A testvérek sötét múltja is szépen lassan színre kerül a történetbelőre haladtával. Őket ugyanis apjuk verte és rendszeresen zaklatta gyermekkorukban, a legfiatalabb lányról pedig az is kiderül, hogy az idősebbek közül az egyik lánya és a nagyapja valójában az apja. Ezt természetesen a gonosz szemléletesen magyarázza el neki, a fejébe mászva minek következményeként a lány öngyilkos lesz. Körülbelül a film felénél előkerül a régen várt ördögűző pap is, hiszen a szülők már segítséget kértek, hogy gyermeküket kigyógyítsák a megszállottságból. Ám ekkor következik be a nem várt fordulat, papunk valójában nem azért lett meginvitálva, hogy kiűzze az ördögöt a lányból, hanem feláldozni kívánják neki. Ami talán érdekes lehet és némi gondolkodásra adhat indokot az az, hogy a filmben összesen 3 ember esik áldozatul, de közvetlenül egyikük sem az ördög keze által hal meg.

A sztorinak se eleje, se vége és annyira sok meghökkentő elemet próbáltak beletuszkolni, hogy két órába is nehezen férne bele mindnek a kibontása, nem még másfélbe. A film képileg szépen lett kivitelezve, azonban a zene a legtöbb helyen nem egészen érthető és eltalált. Nagyon sokszor volt olyan érzésem a film nézése közben, mintha a Horrorra akadva egyik jelenetébe csöppentem volna, ahol is az ördög által megszállt kislány egy vígjáték zenei aláfestését kapott. A színészek alakítása szintén egy erős közepes kategória, de a sztori (nem léte) és a keszekuszaság mellett ez már szinte fel sem tűnik.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés1 Vote
98
Ahol a gonosz lakik
Összességében
Az Ahol a gonosz lakik egy hihetetlenül kusza és csapongó film lett, ami annak köszönhető, hogy a készítők próbáltak minden létező elemet belenyomni, amely egy igazán jó ördögűzős filmbe kellhet, de sajnos ebben az esetben a kevesebb néha több elve tökéletesen érvényesíthető lehetett volna.
Pozitívumok
Egy-két helyen meglepő is tud lenni
Negatívumok
A filmzene nem illeszkedik a látottakhoz
Gyenge színészi játék
Túlságosan keszekusza történet
40
Értékelés

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....

Hasonlóak

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

Branagh, Poirot és a kisértetek – Szeánsz Velencében (A Haunting in Venice, 2023) kritika

Poirot, Kenneth Branagh jóvoltából most Velence csodálatos kulisszái között nyomoz miközben néha a nézők...

Rózsaszínbe borult a világ – Barbie (2023) kritika

A Barbie-t senkinek nem kell bemutatni. Több évtizede már, hogy kislányok ezekkel a babákkal...