szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Hair – A (mostanra már hírhedt) Pannon Várszínház előadása

Nagy fába vágta a fejszéjét Vándorfi László. Egy egyértelműen klasszikussá kövült darabot/filmet rendezett meg 2019-ben. A bemutató után a Veszprém Vármegyei Hírportál (gyanítom akkor még csak Veszprém Megyei Hírportál) egy igen kedves hangvételű, melegszívű cikkben méltatta az előadást. Majd megannyi sikeres előadás után elérkezett a darab a nagy faluba, a székesfővárosba, a budapesti értelmiségi urizáló közönség elé, hogy a rázúduljon a színház-, Hair-, Miloš Forman-kedvelők elementális gyűlölet cunamija.

Ott ültem a habzó szájú tömegben, ama vérzivataros január 8.-i napon, a Papp László Sportarénában.
Ugyanúgy fogtam a fejem, mint a szünetben távozó tömeg nagy része. Én tényleg igyekeztem kíméletes lenni, de ki kell mondanom: Ez most nagyon nem sikerült.

Bevallom nőiesen, hogy nem néztem meg az előadás plakátját (a jegyeket ajándékba kapta a párom), szóval csak kamilláztam, mikor Claude Hooper Bukowskiról kiderült, hogy 1956-ban emigrált magyar.

Hair Musical Papp László Sportaréna 2023 kritika
Forrás: We Love Budapest

De mire ezen felhördülhettem volna, már túl voltunk a Vízöntő korán, ami nem lett volna túlságosan rossz (szépen, nagylányosan félretettem a hatalmas elvárásaimat, mert az évtizedek alatt tudatunkba vésődött dallamokat nagyon nehéz felülmúlni, vagy csak elfogadni a magyarosított változatot), de a hangosítás rögtön intézett egy fülvérzés közeli állapotot.
Ezt csak tetézte Claude magyarsága, amit bevallom teljesen feleslegesnek érzek, még most is, hogy utólag sok mindent megértettem. Helyben nem.

Amikor azt harsogja a budapesti közönség, hogy egy színitanoda szintjén volt az előadás, nem hibáztatom őket. Sajnos túl nagy hangsúlyt fektetett a rendező a dalokra, amit elvitt a gyalázatos hangosítás és a magyarosítás minden gyengesége, míg a narratíva valahol Oklahoma-ban maradt és senki nem értette miért „szól a kakas már”, hogy kell érteni Radnóti erőltetett menetét úgy bármikor a darab során, miért keverjük ide az ’56-os forradalmat és ki az a srác, aki a darab elejétől kezdve a színpadon rohangál, külső szemlélőként. (Erre még a kritikám végéig fény derül.)

Hair Musical Papp László Sportaréna 2023 kritika
Forrás: Magyar Nemzet

Minderre választ kaptam a már említett VEOL cikkből, csak hát nem onnan kellett volna. Így csak azt tudom mondani, hogy szép volt a vállalás, de ha nézőknek nem derül ki, hogy miért van párhuzamba állítva a II. Világháború, az ’56-os forradalom és a Vietnámi háború, akkor jogosnak tűnik a felhördülés: hogy jön ez ide?

A Vietnámi háborúba besorozott katonákat elvitték a világ másik felére és hamis ideákért gyilkoltak, vagy gyilkoltatták meg magukat. Ez ellen lázadtak az akkori, a társadalomba ilyen áron betagozódni nem vágyók és ennek lett egyetemes jelképe akkoriban a hosszú haj. De a II. Világháború zsidó áldozatai nem igazán dönthettek a sorsukról, míg a magyar forradalmárok a saját függetlenségükért harcoltak.
Ez a három esemény egyetlen dologban közös, az értelmetlen halálokban. Ez és a „történelem ismétli önmagát” parafrázis volt a cél. De ennek felfedezése annak ellenére sem sikerült számomra, hogy őszintén, nyitottan, a filmtől elemelve próbáltam megtalálni a színpadon történő eseményekben a direktori kohéziót.

Ez pedig csak azért történhetett, mert minden pillanatban káosz uralkodott és a szereplők közti interakciók kimerültek olyan utalgatásokban, amitől úgy éreztem, hogy valakinek nagyon be akar szólni a darab, de nem tudni kinek. Így a közéleti utalások ugyanolyan súlytalanok maradtak, mint Radnóti sorai vagy Berger halála.

Hair Musical Papp László Sportaréna 2023 kritika
Forrás: Aréna koncertek – Blog.hu

Sajnos egyszerre sikerült felidegesíteni azokat, akik nagyon szeretik Miloš Forman filmjét (és/vagy az eredeti színdarabot) és cserben hagyni azokat, akik még életükben nem látták. Semmit nem tudtunk meg arról, hogy Berger miért veszi fel Claude ruháját, miért lesz rövid a haja és miért hova menetel erőltetetten a fináléban.

Arról már nem is beszélve, hogy ebben a kórusműben totálisan eltűnt az az információ, ahogy Jeannie életet ad annak a fiúnak, aki a darab elejétől kezdve, külső szemlélőként a színpadon rohangált. Aki ezután helyben futva, a (rossz hangosítással) süvöltő erőltetett menet/Let the Sunshine In mellett, villódzó, színes, értelmezhetetlen háttérképek előtt próbál elmenekülni a már említett ismétlődő történelmi borzalmak elől.

Átláthatatlan, értelmezhetetlen, főleg úgy, hogy két órán keresztül próbáltál kapaszkodót találni a színpadra állított káoszban és már a pislogás is fárasztó.

A darab háromnegyedéig győzködtem magam, hogy a kisebb hibák ellenére vannak benne jó dolgok, ami tulajdonképpen igaz is. De a végére annyi sebből vérzett az egész, hogy úgy döntöttem, az volt a hiba, hogy nem hagytuk ott az egészet félidőben.

Not recommended.

Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke,Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem!Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte!De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni.Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda