péntek, február 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Pom Pom és Vuk után megszületett Janó Manó az új magyar rajzfilmhős

Hosszú idő után új, eredeti ötleten alapuló magyar animációs sorozat született Janó Manó és az elveszett harmatcseppek címmel. A Csupalomb erdő gondnokának kalandjaiból elkészült 13 részt hamarosan teljes egészében láthatja a hazai közönség. A Magyar Média Mecenatúra program támogatásával, az Umatik Entertainment gyártásában megvalósult széria az UMAKIDZ néven, 2020. december végén indult YouTube csatornára kerül fel, ahol már szabadon megtekinthető az első hat epizód. Ezeket hetenként követik majd az újabbak május végéig.

Janó Manó 2016-ban öltött testet, amikor az író-rendező páros, Herkó Attila és Miklósy Zoltán sikerrel pályázott a figura köré szőtt ötletével a Magyar Média Mecenatúra programban, ami révén lehetőséget kaptak a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek sorozat első epizódjának elkészítésére. Ennek pozitív fogadtatása után zöld utat kapott a többi rész is, aminek köszönhetően megvalósulhatott az elmúlt évek során a 13 epizódot felölelő teljes első évad.

Janó Manó
Kép: Umatik Entertainment

Az alkotókról: Miklósy Zoltán (rendező) – Animátorként, animációs rendezőként szinte az összes magyar stúdióban dolgozott a 90-es évektől kezdődően. Animációs rendezőként segítette a Macskafogó 2. és a Napkirálynő elkészítését. Animátorként vett részt a Mr Bean sorozatban és a Borsószem kisasszonyban.Herkó Attila (író, rendező) – Az első rajzfilm, amit írt és rendezett a gyerekek körében népszerű Szőrmók Ovi sorozat volt. Korábban számtalan magyar zenekarnak rendezett videó klipeket. Éveken keresztül dolgozott reklámfilmeken rendezőként, vágóként és utómunka vezetőként. Rendezője volt többek között a 2012-ben megjelent Alan Wilder koncertfilmnek is. A zeneszerzés Milkovics Mátyás (NEO zenekar) keze és szellemi munkája. Reichardt Péter volt a felelős a technikai folyamatok minél gördülékenyebb lebonyolításáért. Milbich Tamásnak köszönhetjük a 3D-s modelleket és a gyönyörű unreal-ben létrehozott világokat. Nagy segítség volt a sorozat számára Gömöri V. István szinkronrendező, akinek a tudása és tapasztalata nagyban hozzájárult a végeredményhez.

A látványos, mesés kalandtörténet hőse Janó Manó Csupalomb erdő gondnoka, aki az erdő lakóinak békés és nyugalmas élete felett őrködik. Az egyik legfontosabb feladata a harmatcseppek begyűjtése, amelyekből gyógyszereket, gyógyitalokat és titkos elixíreket készít. Egy nap azonban fenekestől fordul fel az élet a sűrű rengetegben. Zord, viharos szél és borús fellegek jelzik, hogy szörnyűség történt: eltűntek a harmatcseppek. Janó egy percig sem habozik. Felfedezőútra indul, hogy megtudja, mi történhetett. Útitársa Zizgő Zizzencs, a kis szentjánosbogár lesz, akivel számos akadállyal, és nehézséggel kell megküzdeniük, míg eljutnak az eltűnt harmatcseppek rejtélyéhez köthető titokzatos és sötét mágushoz.

A sorozat egyedi látványt kínál a nézőknek, amit a stáb a 3D-t és a 2D-t ötvöző animációval teremtett meg. Ennek a technológiának köszönhetően a térben mozgatott kétdimenziós figurákkal a megszokottól eltérő képi világot sikerült alkotni, amihez a szereplőket megszólaltató magyar színészek közreműködésére is szükség volt.

A gyártó stúdióról: A Janó Manó és az elveszett harmatcseppek című sorozat gyártója a Umatik Entertainment. A stúdió 2016 óta saját fejlesztésű rajzfilmjein dolgozik, illetve szerviz munkákat vállal más produkciók részére. Ők készítették az MTVA Mecenatúra támogatásával a Szőrmók Ovi című animációs sorozatot is, amelynek az első négy része már elérhető. Korábbi, 2015-ben önerőből megvalósult egész estés animációs filmjük a Manieggs: Egy kemény tojás bosszúja (rendezők: Miklósy Zoltán és Herkó Attila), amely a Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra is meghívást kapott. A film megtekinthető a Netflixen. A Umatik jelenleg a Nemzeti Filmintézet támogatásával egy macedón-horvát-bolgár-magyar koprodukcióban dolgozik, illetve egy saját ötleten alapuló családi animációs mozifilm, a Solo Lobo c. forgatókönyvét fejleszti.

Előbb vették fel velük hangot, a párbeszédeket, és csak azt követően, az elhangzottakra építve készült az animáció, így biztosítva a hang, illetve a kép szoros összhangját minden epizódban. A főhősnek, Janó Manónak Harsányi Gábor, a mesélőnek Epres Attila kölcsönözte a hangját, míg Janó ellenfele   Reviczky Gábor imádnivalóan gonosz hangján szólal meg. A további szerepekben pedig többek között Faragó Andrást, Kőszegi Ákost, Csankó Zoltánt, Kerekes Józsefet, Rékasi Károlyt és Kálid Artúrt hallhatjuk.

A Janó Manó és az elveszett harmatcseppek első évadának gyártási munkálatai 2020. novemberében értek véget, de ettől függetlenül a bemutatóra a hazai nézőknek nem kell sokat várniuk. Az UMAKIDZ YouTube csatornán már látható az első hat rész, és május végéig felkerül oda az összes további epizód is, amelyeket 4-5 éves kortól felfelé a család minden tagja megtekinthet.


Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.