Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga Története (Eurovision Song Contest The Story of Fire Saga – Netflix, 2020): Filmkritika

Hogy miért jutott eszébe bárkinek is filmet készíteni az Eurovíziós Dalfesztiválról, azt nem igazán tudnám megmondani, hiszen az amerikaiak többsége nem ismeri a versenyt, az európaiak pedig vagy szeretik, vagy a különböző problémák (politikai felhang, plágium, „szomszéd-szavazás” stb.) miatt pont, hogy utálják. Azt már most elárulom, hogy én alapvetően szeretem a zenés filmeket, és ha épp nem is túl sikeres valamelyik, én akkor is találok bennük valami értékelhetőt: zenét, szereplő(ke)t, storyt vagy valami mást.

EUROVISION SONG CONTEST: The Story of Fire Saga – Pierce Brosnan as Erick Erickssong. Credit John Wilson/NETFLIX © 2020

A Fire Saga története beleillik Ferrell „még nem nőttem fel, pedig már itt lenne az ideje” szerepeinek sorába: az izlandi kis Lars (Will Ferrell), miután 1974-ben látta az ABBA győzelmét, elhatározza, hogy egyszer ő fogja megnyerni az Eurovíziós Dalfesztivált. Ebben legjobb barátja és duó társa, Sigrit (Rachel McAdams) támogatja, rajta kívül azonban mindenki csak nevet rajtuk, legfőképp a mogorva és szoknyapecér apa (Pierce Brosnan), aki egyenesen szégyelli is Larst. Eltelt 20-30 év, és ugyan Lars és Sigrit szerethetőek a maguk esetlen módján, de nem éppen a legtehetségesebb izlandi énekesek, ráadásként fellépéseiket mindig valami katasztrófa kíséri. Nemcsak saját városuk, hanem országuk is kineveti őket. Egy balesetnek „köszönhetően” azonban sikerül kijutniuk a versenyre, ahol aztán semmi sem úgy sikerül, ahogy kellene, és egy orosz szívtipró (Dan Stevens – Alexander Lemtov) is borzolja a kedélyeket…

Rögtön felmerül a kérdés, hogy vajon a színészek énekelnek a filmben, vagy kölcsönözték az énekhangjukat?

A későbbi félreértések végett ezt a Netflix elég korán tisztázta: sokak meglepetésére Will Ferrell az egyetlen, aki ténylegesen énekelt (a Saturday Night Live-ban egyébként már többször megcsillogtatta muzikalitását), és bár Dan Stevenst hallhattuk énekelni Szörnyetegként (A szépség és a szörnyeteg – 2017), a vírus okozta felfordulás miatt végül a svéd bariton, Erik Mjönes dalolt helyette. Rachel McAdams-t a korábbi junior eurovíziós versenyző, a szintén svéd Molly Sandén szólaltatta meg, bár a Netflix szerint Miss McAdams hangja is hallható a keverésnek köszönhetően. Azonban nem maradunk igazi énekesek nélkül sem: Demi Lovato amerikai énekesnő is kapott egy kisebb szerepet, míg az európai közönség örülhet a korábbi eurovíziós nyertesek cameoszerepeinek is, ahol felbukkan többek között Alexander Rybak (Norvégia – 2009), Loreen (Svédország – 2012), Conchita Wurst (Ausztria – 2014) és Netta (Izrael – 2018) is.

EUROVISION SONG CONTEST: The Story of Fire Saga – Estonian singer Elina Netsajeva, Dan Stevens as Alexander Lemtov, Ukrainian singer Jamala, French-Congolese singer Jessy Matador, Austrian singer Conchita Wurst, Rachel McAdams as Sigrit Ericksdottir, Swedish singer Loreen, Alex Ryback and Will Ferrell as Lars Erickssong. Credit Jonathan Olley/NETFLIX © 2020

Nem gondoltam volna, hogy Ferrell és McAdams ennyire jól működhet együtt, pedig de! Ferrell csak néha esik idegesítő túlzásokba – ha már ő az egyik forgatókönyvíró (és producer is – a szerk.), természetes, hogy ír magának pár plusz sort –, McAdams pedig annyira cuki, amennyire lenni szokott, kissé bohókás, kissé esetlen, mégis gyönyörű és szerethető az első pillanattól az utolsóig. A mellékszereplők közül egyértelműen ki kell emelnem Dan Stevens ripacs, több értelemben is George Michaelre hajazó figuráját. A magáról szobrokat mintázó, extravagáns orosz karakter jelenetei többszörös humorforrások, és tőle (valamint Ferrell figurájától) kapjuk a legtöbb utalást és a legélesebb tükröt az Eurovízióról és persze önmagunkkal kapcsolatban is. Stevens lubickol a szerepben, minden mozdulata, szempillarebegtetése és mimikája a helyén van.

EUROVISION SONG CONTEST: The Story of Fire Saga – Dan Stevens as Alexander Lemtov. Credit John Wilson/NETFLIX © 2020

A leglátványosabb különbség az igazi és ezen fiktív verseny között, hogy annyi jó dalt egy évtizednyi verseny alatt sem hallhatunk, mint ami itt egyetlen filmben elhangzik. De ez persze legfőképp a mi bajunk és nem a filmé. Köszönet érte a soundtrack listának és a dalszerzőknek! Ha eltekintek 1-2 nagyon irritáló dologtól, néha Ferrelltől magától, vagy a (szó szerint) lángoló Demi Lovatotól és pár erőltetett száltól, akkor azt mondom, hogy bőven megéri megnézni a Fire Saga-t, pláne ha már rendelkezünk Netflix-előfizetéssel.

Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

Buborék kritika (Bubble, 2022 – Netflix): A kishableány és a parkour története

Sokan elfelejtik, hogy az anime nem csak azt jelenti, hogy 80 epizódot végig kell...
Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga Története (Eurovision Song Contest The Story of Fire Saga - Netflix, 2020): FilmkritikaHa szereted a popdalokat, az Eurovíziót, vagy szükséged van egy aranyos vígjátékra, amiben van szív is, akkor pihenj le két órát és nevess ott, ahol kell, dobold a ritmust és szurkolj te is az esélyteleneknek – vagyis egyszerűen csak kapcsolódj ki egy kicsit a hétköznapi mókuskerékből.