Trópusi karácsony és adományozás – erről szól a Karácsonyi hadgyakorlat (Operation Christmas Drop, Netflix – 2020) kritika

Bátran beállhat a B kategóriás karácsonyi filmek sorába, de abból is a gyengébbik végére.

Valahol és valamikor – természetesen Amerikában – egy egész iparág épült a karácsonyi filmekre, emlékezzünk csak az itthon 2010-ig fogható Hallmark Channelre, ahol egész évben nézhettük a karácsonyra szánt filmeket. Bár ma már csak az USA-ban sugároz, a karácsonyi filmeket azóta is ontja magából – ezeket magamban A, B és ZS kategóriákra szoktam bontani –, és egyéb csatornákon keresztül így is eljut hozzánk néhány, ami nem feltétlen öröm, de legalább újdonság, már ha valaki unja a Reszkessetek betörőket, a Holiday-t vagy az Igazából szerelmet.Ebbe a sorba a Netflix is beállt, több-kevesebb sikerrel, és ha az Alkalmi randevú (Holidate) című filmjükre gondolok, máris azt mondom, hogy „halleluja” érte. Ám akkor megnézem a Karácsonyi hadgyakorlatot és már csak annyit tudok kinyögni, hogy „miért?”.

Karácsonyi hadgyakorlat
Kat Graham (Karácsonyi hadgyakorlat) / Fotó: Ricardo Hubbs//NETFLIX © 2020

A történet szerint a kongresszusi alkalmazott, Erica (Kat Graham) azt a feladatot kapja, hogy vizsgáljon meg egy katonai bázist, akik az adófizetők pénzén segélyszállítmányokat kézbesítenek nem amerikai területre. A pilóta, Andrew (Alexander Ludwig), akinek a szívügye a karácsony, próbálja lerázni a munkamániás lányt és közben megmutatni neki, hogy miről is szól a munkájuk és hogyan segítenek a környéken élőknek. Nincs könnyű dolga a kissé zárkózott, előléptetésre váró Ericával, de persze a karácsony mindenkire hatással van…

Kat Graham neve ismerős lehet a Vámpírnaplók című sorozat rajongóinak, míg Alexander Ludwig a Vikingek sorozatban játszik már hat éve, és nemrég feltűnt a Bad Boys 3. részében is. Nos, ha van két ember, aki között nincs kémia és vonzalom, akkor azok határozottan Kat és Alexander. Egy pillanatra se hittem el, hogy bármi szövődik köztük, mert szinte észrevehetetlen volt az utolsó másodpercig, annyira erőltetett volt az egész. Persze egyértelmű volt, hogy össze kell jönniük, hiszen romantikus karácsonyi filmnek reklámozták, de más tudni és látni… Akik anno szidták Dakota Johnsont és Jamie Dornant A szürke ötven árnyalata-trilógiában, hogy nem működnek, akkor ez után a film után minden bizonnyal átgondolhatnák azt a véleményt, ugyanis ők izzottak Ludwigékhoz képest.

Karácsonyi hadgyakorlat
Kat Graham és Alexander Ludwig (Karácsonyi hadgyakorlat) / Fotó: Ricardo Hubbs//NETFLIX © 2020

Mindemellett hadd említsem meg, hogy a Karácsonyi hadgyakorlat egy létező humanitárius tevékenység, aminek a keretében karácsonykor több ezer segélycsomagot dobnak le a légierő pilótái a Mikronéziai Szövetségi Államok területén. És az, hogy ezt bemutatják, remek dolog, eddig rendben is volt a forgatókönyv, mert végre ismét rájöhetünk arra, amit sokszor elfelejtünk: hogy jobb adni, mint kapni és egy egyszerű fésűnek is mennyire tudnak örülni ott, ahol nagy a szükség. De aztán jöttek az írók, Gregg Rossen és Brian Sawyer, és a humanitárius tevékenységet „feldobták” a gyenge szerelmi szállal – ami tényleg gyenge, hisz még az én szívemet se dobogtatta meg –, néhány viccesebb mondattal és persze mindezt festői környezetbe helyezték. Így kaptunk egy nyögvenyelős, romantikus filmet, ami egy fél üveg borral elmegy, de találunk ennél sokkal jobbat is, ha keresünk.


Friss

Star Wars: Thrawn-trilógia – Legendák – a legjobb történetek könyvajánló: Mindenki kedvenc Star Wars folytatása újra a boltokban!

Ezúttal kemény kötetes változatban jelent meg a Szukits gondozásában Timothy Zahn remekműve, a Thrawn-trilógia,...

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....