A farkas gyermekei (Raised by Wolves, HBO – 2020): Kritika

Ridley Scott a XX. század második felének megkerülhetetlen mainstream filmes alkotója. A most 82 éves rendező filmjei több mint 40 Oscar-jelölést gyűjtöttek be, sci-fitől kezdve (Alien-franchise, Szárnyas Fejvadász-franchise) történelmi drámán (Gladiátor) át buddy road movie-val (Thelma és Louise) bezárólag képes volt maradandót alkotni különböző műfajokban. S bár az utóbbi években a sikerek mellé nagy bukások is becsúsztak (A jogász, Exodus: istenek és királyok), a rendező még mindig jól csengő márkanévnek számít. Éppen ezért A farkas gyermekeit – melyet többek között Ridley Scott és fia, Luke Scott is rendez – az idei év egyik legjobban várt sorozataként tartották számon.

A farkas gyermekei
Forrás: IMDb

Az Aron Guzikowski által írt történet napjainktól számítva 150 év múlva, a disztopikus jövőben játszódik. Az ateisták és a Mithrat nevű vallásos frakció állandó harca következtében a Föld a pusztulás szélére sodródik. A vesztésre álló ateisták utolsó erejükkel, két androidot és emberi embriókat küldenek egy távoli bolygóra, hogy új társadalmat hozzanak létre. A feladatukhoz illő elnevezést kapó Anya (Amanda Collin – Palackposta) és Apa (Abubakar SalimJamestown) minden igyekezetük ellenére csupán egyetlen gyereket képesek életben tartani, a különös módon minden betegségre immunis Campiont (Winta McGrathDoctor Doctor). Testvérei halálát követően a fiú kételkedni kezd „szülei” mindenhatóságában, bizonytalanságát a Mithrat hajó érkezése teszi még elviselhetetlenebbé.

A farkas gyermekei
Forrás: IMDb

Scott, sci-fijeinek visszatérő témáját, a mesterséges létformát új szerepkörbe helyezi, ezzel napjainkban különösen aktuális kérdéseket feszeget. Mi az apa és az anya szerepe egy családban? Hogyan lesz egy életközösségből család? Szabad-e saját hitünket a gyerekeinkre erőszakolni? A sorozat nem ad egyértelmű választ, a látottak alapján a nézőre bízza a kérdések eldöntését. Az alkotás nem csak a robotok oldaláról vizsgálja a család témakört. A hívőkkel utazik két csaló is, akik csak a hajón szembesülnek azzal, hogy új személyazonosságukhoz egy gyerek is hozzátartozik.

Forrás: IMDb

A Dél-Afrikában forgatott sorozat egészen egyedi látványvilággal rendelkezik. A poszt-apokaliptikus, fakó képek, a ritkás növényzet és a gyilkos élőlények még zordabbá teszik az amúgy is barátságtalan bolygót. Külön kiemelendő a produkciós dizájn. A letisztult formák, a testre feszülő szkafanderek egyértelműen a 60-as évek tudományos-fantasztikus filmjeit idézik.

A sorozatnak jelenleg az első öt része, vagyis az évad fele tekinthető meg HBO GO-n. Bár ilyen távlatból még nehéz megítélni egy alkotást, azonban az eddig látottak alapján a Farkas Gyermekei kiemelkedik az átlagos sci-fik közül, a felmerülő filozófia és szociológiai kérdések, az egyedi atmoszféra az év egyik legjobb sorozatát sejtetik.Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Tóth Ábris
Tóth Ábris
Sziasztok, Ábris vagyok! A film gyerekkorom óta szerves része az életemnek. (Varda-t idézve : “Cinema is my home. I think I’ve always lived in it”) Számomra a mozgókép a csúcs,ami képes magába foglalni a többi művészeti ágat és önmagában is rendkívül sokszínű megjelenési formával bír. Alapvetően szerzői filmeket nézek ugyanakkor rajongok a klasszikus amerika filmekért kezdve a pre code korszaktól.

Hasonlóak

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

Branagh, Poirot és a kisértetek – Szeánsz Velencében (A Haunting in Venice, 2023) kritika

Poirot, Kenneth Branagh jóvoltából most Velence csodálatos kulisszái között nyomoz miközben néha a nézők...

Rózsaszínbe borult a világ – Barbie (2023) kritika

A Barbie-t senkinek nem kell bemutatni. Több évtizede már, hogy kislányok ezekkel a babákkal...