szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

Diószegi Vilmos fotói a Néprajzi Múzeumban

Sokan tanulmányozták és tanulmányozzák ma is a régi magyarok hitvilágát. Ezek egyike Diószegi Vilmos volt. Az ő fotóiból van most egy tárlat a Néprajzi Múzeumban.

A múlt században született Budapesten, és már gyerekkorában kíváncsi volt az ősmagyarok életére. Megtanult törökül és japánul, majd a Belső-ázsiai, a Török-Filológiai-, és a Magyar Őstörténeti Intézetben tanult az egyetemen. Később a Belső-ázsiai tanszék tanársegédje lett, végül pedig a Néprajzi Múzeumban sikerült elhelyezkednie. Ott az Ázsiai Gyűjteményt felügyelte.

Mivel igazából a régi magyar sámánok és táltosok világa vonzotta, ezért kutatásait keleti utazásai során végezte. Szibériában és Mongóliában gyűjtött ezzel kapcsolatban információkat az ötvenes és a hatvanas években. A kutató körülbelül 15 ezer fényképet hagyott hátra maga után. Eredményeiről bővebben többek közt a „Sámánok nyomában Szibéria földjén” című kötetében írt. Amikor a sámánizmust vizsgálta, lényegében az ősmagyar hitvilág gyökereit vette górcső alá.

A Néprajzi Múzeum sok anyagot őriz róla. Jelenleg a szibériai és a mongóliai útjain készült fényképei közül van kiállítva egy kis ízelítő, de remélem, hogy ennél jóval többet ismerhet meg a jövőben a látogató.

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.