szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Az unalom városa: Asteroid city (2023) kritika

Wes Anderson nem éppen a legkönnyebben fogyasztható rendező Hollywoodban. Az egyedi képi világ, a dialógusok, a karakterábrázolások, mind olyan eszközök, amiben imád tobzódni. Kétségtelen, hogy ha ránézünk egy filmjére, szinte biztos, hogy meg tudjuk állapítani, hogy egy Wes Anderson filmet látunk.

Egy rakás ember érkezik Asteroid citybe, ami egy mindentől távol lévő kis városka, ahol történtek megmagyarázhatatlan, földönkívüli dolgok is. A történet nagyon sok karaktert mozgat, a központban talán egy, a feleségét elvesztő, négy gyerekes apa áll. Az ő megérkezésüktől kapcsolódunk bele a városka életébe.

Asteroid City kritika
(B-J): Pere Mallen, mint Cowboy; Rupert Friend, mint Montana; Jean-Yves Lozac’h, mint Cowboy; Jarvis Cocker, mint Cowboy; Seu Jorge, mint Cowboy és Maya Hawke, mint June az Asteroid City című filmben. Kredit: Pop. 87 Productions/Focus Features

Nem tudom igazán hova tenni ezt a filmet. Én nem voltam soha a rendező rajongója, ám az egyedi látásmódját kár lenne vitatni. Az előző filmje után azonban ez is nagyon félresiklott. A történet gyakorlatilag egy fél oldalban leírható. Már az elején egy fura felvezetést kapunk, aztán egy rakás A-listát sztárt, hogy színészkedjenek. Ez azonban nagyon kevés, mert hiába próbál nagyon meta lenni néhol, és nagyon okosnak látszódni, egyszerűen nem működik.

A mozi nagy része teljesen érdektelen párbeszédekből áll, amire már a moziteremből kijövet nem is emlékeztem. Az egész filmben talán két olyan jelenetsor van, ami igazán szólt valamiről, és felkeltette az érdeklődésemet.

Asteroid City kritika
Bryan Cranston, mint műsorvezető az Asteroid City című filmben. Kredit: Pop. 87 Productions/Focus Features

A rendező nem kizárt, hogy úgy gondolja, hogy bármit megtehet a vásznon, és nem kell valós, érdemi történetet gyártani. A baj csak az, hogy Wes Anderson ezzel a filmjével, és az előző, Francia kiadással számomra már kicsit önmaga paródiájává kezd válni.

A színészeken nem múlik semmi, ők egytől egyik kiválóak. Nem emelnék ki senkit, és névsort sem írnék, nehogy véletlenül ne említsek valakit, de kevés olyan filmet tudnék felidézni, ahol ennyi híres színész lett volna.

Asteroid City kritika
(B-J): Jake Ryan, mint Woodrow Steenbeck; Jason Schwartzman, mint Augie Steenbeck és Tom Hanks, mint Stanley Zak az Asteroid City című filmben. Kredit: Pop. 87 Productions/Focus Features

A történet egy elég érdekes keretet kap, és a film végére nagyjából összeáll a kép, hogy miről is szeretne szólni a mozi. A film gyakorlatilag egy fiktív dráma színpadra viteléről szóló tv-műsor. A földönkívülis szálról nem szeretnék nyilatkozni, egy végtelenül ötlettelen, olcsó dolognak tartom.

Asteroid City kritika pontozó thumbnail
Asteroid city (2023)
Összességében
Az Asteroid city egy tagadhatatlanul Wes Anderson film, melyben megvannak a rendező védjegyei, de talán kezdi kicsit túltolni ezeket. A fényképezést és a színészi játékot mindenképp ki kell emelni, de egyéb területen sajnos semmi maradandót nem alkot a film.
Rendezés
5
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
5
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
6
6.5
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.