csütörtök, február 29, 2024

Trending

Hasonlóak

Harry Potter és a Bölcsek köve (Harry Potter and the Philosopher’s Stone – 2001) [Kritika]

A tegnapi nap folyamán, a budapesti Pólus Moziban lezajlott a Harry Potter Mozinap #1: Bölcsek köve című esemény melynek a Filmsomnia is támogató partnere volt és aminek keretén belül, 17 év után újra a nagyvásznon nézhettük végig, az azóta eltelt időben valódi klasszikussá érett, Harry Potter és a Bölcsek köve című filmet. A filmről írt kritikánk után, hamarosan a rendezvényről is olvashattok egy élménybeszámolót.

Habár valószínűleg mindenki ismeri a kis túlélő első kalandjának történetét, de azért lefutjuk a kötelező köröket a sztori ismertetésével. Harry Potter, szülei halála után, csecsemőként kerül nagynénjéhez és annak családjához, akik mostohán bánnak vele. Tulajdonképpen ember számba sem veszik őt, minden házimunkát vele végeztetnek el és a lépcső alatti, pár négyzetméteres gardróbban kell laknia. 11. születésnapja előtt azonban furcsa leveleket kezd el kapni, amiket nevelőszülei nem szeretnék, hogy elolvasson. Később aztán kiderül, hogy egy varázsiskola, a Roxfort meghívója lapul a titokzatos borítékokban. Harry innen tudja meg, hogy szülei egykor varázslók voltak, ebből adódóan pedig ő is az, és az említett iskolában megtanulhat mindent, ami ahhoz kell, hogy bánni tudjon rejtett képességeivel. Arra azonban nem számít, hogy a nagyhatalmú Voldemort is visszatérőben van, aki minél előbb holtan szeretné látni Harry-t, ehhez azonban meg kell szerezni a Bölcsek köve névre hallgató mágikus tárgyat. A kis varázsló, barátai segítségével, ezért mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt megakadályozza.

Amivel minden elkezdődött! És, ami szerintem azóta is az egyik legjobb felvonás a szérián belül. Chris Columbus (Resszkessetek, betörők! 1-2.) tökéletesen vezetett be minket J.K. Rowling megfilmesíthetetlennek hitt varázsvilágába. A három, akkor még ismeretlen fiatal színész remek munkát végzett és természetesen a mellékszereplőket alakító legendás brit színészekre sem lehet panaszunk. Kellőképpen félelmetes, de ennek ellenére hatalmas adag gyermeki bájjal is rendelkezik. A mai vetítésen már legalább tucadszorra láttam a filmet – igaz moziban csak másodszor – de azt kell, hogy mondjam, a Harry Potter és a Bölcsek köve megunhatatlan, sőt talán most éreztem a legjobbnak ezt a részt, pedig eddig is imádtam.

Némelyik filmnél a másfél órás hosszt is nehezen tudom elviselni, itt viszont a két és fél óra sokadjára is csak úgy elröppent. John Williams dallamai, a kosztümök és a látványtervezés pedig nem véletlenül érdemeltek Oscar jelölést, mert mind egytől egyik lenyűgöző. Legnagyobb hibája mai szemmel újra nézve talán az lehet, hogy a speciális effektusok egy része csúnyán öregedett az elmúlt 17 évben, ezen nincs mit szépíteni. Elég csak a trollos jelenetre, vagy a kviddics órán Neville zuhanására gondolnunk, amik már 2001-ben is neccesek volt.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés6 Votes
61
Harry Potter és a Bölcsek köve
Összességében
A Harry Potter és Bölcsek köve, 17 év múltán is ugyanolyan varázslatos, mint bemutatója idején.
Pozitívumok
Remekül castingolt gyerekszereplők
Varázslatos díszletek és filmzene
Gyermeki bájjal rendelkezik, ugyanakkor félelmetes is néhány helyen
Negatívumok
Néhány speciális effektussal megtámogatott jelenet rosszul öregedett
85
Értékelés
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/