vasárnap, július 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Értelmesen röhögni csak jó sorozaton lehet: A tanszékvezető (The Chair, 2021 – Netflix) 1. évad kritika

Könnyedén elsiklik az ember fölötte, mert megbújik a tinihorror, szuperhős, skandinávsötét krimi áradatában, de ha rátalál az ember, akkor garantáltan remek három órája lesz.

A The Chair (A tanszékvezető) egy kis amerikai egyetem irodalom tanszékén játszódik. Ji-Yoon (Sandra Oh) frissen kinevezett tanszékvezető egy meglehetősen szétzilált hivatalt kap a nyakába. Nem ismeri a politikai játszmákat, soha nem ült még a középvezetői poszt igencsak sikamlós székében, pedig ehhez a munkához nemcsak tehetség kell, hanem vastag bőr, határozottság, és néha egy kis gerinctelenség sem árt. Ji-Yoon mégis megpróbál megbirkózni a feladattal, holott egyedüli szülőként meg kell küzdenie egy problémás (vagy inkább csak önfejű) örökbefogadott kislánnyal, egy feleségét gyászoló, de rendkívül szimpatikus, talán már túlzottan laza munkatárssal, Bill-lel (Jay Duplass), és három tanszéki őskövülettel.

The Chair
The Chair: Jay Duplass, mint Bill. Kredit: ELIZA MORSE/NETFLIX © 2021

Ez a sorozat azonban nem (közelről sem) helyzetkomikumra épülő alkotás. Egy apró kis laboratórium, amolyan világ-Petri-csésze, ahol szinte minden előfordul, mely manapság a nyugati (főként az amerikai) társadalmat foglalkoztatja. A hat, egyenként harminc perces részről elmondhatjuk, hogy egy kedves, nem túlromantikázott, szirupmentes szerelmi történet. De ha csak ezt látjuk benne, akkor nem figyeltünk eléggé. Ugyanis sok, és egyenként is igen komoly téma merül fel a történet során. Az alkotók érintik a manapság oly gyakori, felületes információkon alapuló tömeghisztéria kérdését (pizzagate), a kisebbség jogaiért küzdők dilemmáját (BLM), a lelkiismeret vs. a „pénz diktál” örök problémáját. És ettől ez a kis sorozat hirtelen rendkívül színessé, izgalmassá válik, miközben egy pillanatra sem hagyja el azt a könnyed, kedves, sokszor kifejezetten humoros atmoszférát, melytől mindez befogadhatóvá válik.

The Chair
The Chair (B-J): Sandra Oh, mint Ji-Yoon és Holland Taylor, mint Joan. Kredit: ELIZA MORSE/NETFLIX © 2021

Ezért aztán nem is állítható, hogy a The Chair könnyed alkotás. Mert nem az. Viszont könnyedre van szerkesztve, és ezt csak olyan alkotók képesek elérni, akik rendkívül jó alapanyagot (történetet) kapnak a kezük alá. A történet írója az az Amanda Peet, akit főként színészként ismerhettünk meg (Férjem védelmében, Együttlét, Aljas John). A főszerepben pedig azt a Sandra Oh-t láthatjuk, akit legtöbben a Grace klinika doktornőjeként ismernek, de aki számtalan sorozatban alakított már szenzációsan – többek között ő volt Eve nyomozónő a Megszállottak viadalában. Természetesen, szinte már játék nélkül játszik. Őt számos remek színész támogatja: David Morse (Halálsoron, Treme) vagy Holland Taylor (Ügyvédek, Két pasi meg egy kicsi, Orville). Sőt, még David Duchovny is megjelenik pár perc erejéig, aki saját valós nevét égeti porrá kifejezetten szerethető módon.

The Chair
The Chair: Nana Mensah, mint Yaz. Kredit: ELIZA MORSE/NETFLIX © 2021

Ez a sorozat tehát jó. Sőt, kiváló. Nincsenek benne váratlan fordulatok, gyilkosság vagy kémek, de van benne számos jó karakter, történet, komoly mondanivaló, szerelem és humor. Mindenkinek ajánlott, aki egy kis minőségi szórakozásra vágyik, de nem túl komolyan.

Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!