csütörtök, február 29, 2024

Trending

Hasonlóak

Stílusos antréval izzik fel a dráma: Árnyék és csont (Shadow and Bone, 2021 – Netflix) 1. rész kritika

Április 23-án rajtolt a Netflix új sikervárományos sorozatának, a Shadow and Bone – Árnyék és csontnak az első évadja, amely nagy lendülettel veti bele magát a televíziók és számítógép-képernyők fénye által keltett árnyékba, hogy bátor kalandra csalogassa nézőit. De míg a mi hátunk mögött nem lapulnak szörnyek, addig a széria szereplőinek az életben maradáshoz a társaik mellett bestiákkal is meg kell küzdeniük. 

A sorozat Leigh Bardugo azonos című regénysorozatán alapul, melynek főhőse egy árva kelet-ravkai térképészlány, aki országa ellenségei ellen harcolva a szélhívók és egyéb varázslók keltette porfelhőben és a puskaporszaggal átitatott levegőben kell, hogy megtalálja önmagát. Alina Sztarkova azonban nem egy hétköznapi térképrajzoló. Miután konvojukat támadás éri az országot kettészelő sűrű, fekete köddel és vérengző fenevadakkal tarkított Árnyzónában, a lány különleges képességet hív elő, amelyről eddig ő sem tudott. Kiderül, hogy ő egy napidéző, a létező varázslók (grisák) között az egyik legerősebb.

Az első epizód egyből belecsap a térképhalomba, ahogy Alina (Jessie Mei Li) narrációját halljuk, felsejlenek múltjának emlékei a gyermekotthonból. Kiderül, miért lett belőle térképész, miért kényszerül rá Ravka hadserege arra, hogy átszelje a gyilkos Árnyzónát, és fény derül arra is, hogy Alina miért képtelen megtalálni a helyét hazájában. Ami a könyvben hosszú leíró oldalak feladata lenne, azt a széria elég gyorsan és kreatív módon flashbackekkel ledarálja. A térképésztársak piszkálják a félig shu han-i lányt, aki az ellenség tekintetét viseli. Bár nehezen követhető, hogy ki kicsoda, mi micsoda (főleg úgy, hogy a cikk írója a katonák között folyton felfedezi önmagát), azért összeáll a sztori és átérezzük a feszültséget, amit a zónán való áthatolás kelt. Az átkelésre várakozók táborában megismerjük Alina gyermekkori barátját, Malt (Archie Renaux), aki az első hadsereg mondhatni ágyútölteléknek szánt talpasainak felderítője, egy jóindulatú, de vagány bajkeverő, és megismerjük röviden a földi elemeket (tűz, víz, levegő) irányítani képes grisákat is, akik a ravkai hadsereg különleges egységei. 

Árnyék és csont: Jessie Mei Li, mint Alina Starkov. Kép: Teen Vogue

A széria narratíváját feldúsítandó, az Érkezést íróként jegyző kreátor, Eric Heisserer és az executive producerként együttműködő Leigh Bardugo az Árnyék és csont-regények története mellé beemelték a Hat varjú-duológia három dörzsölt zsiványát, Kaz Brekkert (Freddy Carter), Inej Ghafát (Amita Suman) és Jesper Fahey-t (Kit Young). Kaz az alvilág kiemelkedő alakja, vérbeli szélhámos és úri-zsoldos, amolyan XIX. századi Han Solo. A fő szálról többször váltunk át az időben később játszódó Kaz-szálra, amiben a fiatal bandita egy igencsak jövedelmező üzletre próbál lecsapni, ami végül Kelet-Ravkába, az Árnyzóna túloldalára repítené Ketterdam zsúfolt, nyomasztó utcáiról. A nagyszájú pisztolyhős, Jesper, és a kiváló kém, Inej, tökéletes ellensúlyt ad Kaz marcona alakjához. Az évad többi részében – úgy sejtem –az ő alapvetően negatív oldaluk kicsit át fog billenni a betyárbecsület felé és láthatunk még itt katarzisokat.

Míg Kaz és csapata az összetettebb jellemrajzok megtestesítői, addig Alina és Mal ennél egysíkúbbra sikeredtek. Az egész részben nem csinálnak mást, mint folyamatosan egymásért aggódnak, alig árnyalva részletekkel a karakterüket. Az első epizódban ez még elfér, de bízom benne, hogy az ő karakterívük nem mesterkélt, hanem dinamikusabb irányt fog venni, és a részek előrehaladtával ők is több oldalukat mutatják majd. A színészi játékot illetően Archie Renaux kitűnő alakítást nyújt Mal szerepében, szünetei és átélése példás. A színészi pályafutását illetőleg egyből a mélyvízbe dobott Jessie Mei Li is egész ügyesen kelti életre Alinát. Bár a mélyebb átélést igénylő, érzelmesebb, drámaibb jeleneteknél érezhetően zaklatott és túl technikai, azért vannak erős momentumai, és képes hihetően és természetesen átlényegülni a fiatal és naiv térképészlány karakterébe.

Árnyék és csont: Freddy Carter, mint Kaz Brekker. Kép: Popsugar

A széria nagy fekete alakjának és a grisák vezetőjének, Kirigan tábornoknak (Ben Barnes) méltóságteljes kifejezését még nem láthattuk ugyan, csupán hátulról, de így is érezhetően jelen volt a pillanatban. A széria jól építi fel köré a mágiát, és ez nagy pirospont, sőt az egész misztika és varázslatos világ is megérdemli a pirospontot, mert tökéletesen felépített. Érezni az erőkülönbségekből eredő széthúzást a különleges képességű grisák és a hétköznapi közkatonák között. Ugyanúgy az Árnyzóna hatalmasságát és kíméletlenségét is profi módon lebegteti be a show. Tudat alatt építi fel a nézőben a misztikát, és működik! A lassított sebesség, a kameraszögek és a vágás gyönyörűen nő fel a képi világ mellé és teremti meg a XIX. századi cári birodalmat idéző, kicsit steampunkos, fantasy Shadow and Bone atmoszférát. Váratlan fordulatok, felfokozott drámaiság, libabőrös pillanatok, mindaz, amit a ködben találhatunk. Eddig megvett, jöhet a folytatás.

Érsek Ádám
Érsek Ádám
Üdv a fedélzeten! A filmek világa már akkor elragadott, amikor még azt hittem, hogy a filmeket apró emberek csinálják élőben a televízióban. A film számomra egy lelki utazás, szenvedély és hivatás. Azért munkálkodom, hogy minél többekkel megosszam azokat a csodákat, amik a képernyőn nyújtózkodnak felém.