csütörtök, június 20, 2024

Trending

Hasonlóak

A Shadow and Bone lesz az új Witcher, vagy inkább az új Trónok harca?

Április 23-án debütál a Netflixen a streamingóriás új sikervárományos sorozata, a Shadow and Bone – Árnyék és csont című fantasy, amely Leigh Bardugo azonos című bestseller regénysorozatának az adaptációja.

A Grisha-trilógia egy különleges, szörnyekkel és varázslással teli, kitalált, de a földihez nagyon hasonló világban játszódó történetet mesél el, melynek főszereplője a Ravka királyságbeli Keramzinból származó, árvából katonai térképésszé vált Alina Sztarkova (Jessi Mei Li), aki úgy tűnik, sokkal nagyobb tudás birtokosa, mint valaha is gondolta volna. Miután a sűrű köd lepte Zónában a konvojukra támadó szörnyeket kétségbeesésében és tudtán kívül véletlenül elpusztítja, mindenki számára világossá válik, hogy Alina valójában egy napidéző, a létező varázslók közül az egyik legerősebb, aki képes irányítani a fényt. A mágusok seregének vezetője és a sötétség ura, Kirigan tábornok (Ben Barnes) a tanítványának fogadja, és innentől elkezdődik egy politikai csatározásokkal teli hatalmi játszma, amiben a fiatal lány úgy sodródik, mint papírsárkány a szélben. Míg Alina a paloták tróntermeiben próbálja megtalálni önmagát, gyerekkori jóbarátja és sorstársa, Mal (Archie Renaux) az életét kockáztatva küzd Ravkáért a környező népekkel folytatott háborúban.

Egy behind the scenes kedvcsináló a sorozathoz

Leigh Bardugo Grisa-trilógiája egy hihetetlenül izgalmas, erős karakterekben gazdag sztorit tárt olvasói elé olyan alapos világépítéssel, hogy nagyon könnyen vált közönségkedvenccé. Méltán várható tehát, hogy a nagy sikerű történet adaptációja is ugyanekkora lendülettel robban be majd a köztudatba és szól legalább akkorát, mint a szintén fantasy alapokra építő Witcher, vagy talán a méltán népszerű, ugyanúgy könyvekből adaptált, történelmi jelleggel és varázslatos elemekkel teletűzdelt Trónok harca. Hogy miért? Mert a misztikum mellett egy erős és könnyen azonosulható karakterdrámát nyújt.

A Trónok harca sikeréhez a komplexitása és grandiózussága mellett kétségtelenül hozzájárult a csavarosan megszőtt, politikai intrikáktól gazdag világ, és benne a sokszínű karakterháló. Az Árnyék és csont is igyekszik ennek a talajára lépni, hiszen a történet maga eleve egy olyan világban játszódik, amely hadakozó királyságok és belső politikai csatározások színtere, aminek sakktábláján Alinát csak úgy rángatják ide-oda. Tehetségét és képességeit valaki féli, ezért el akarja pusztítani, míg mások meg akarják maguknak kaparintani, hogy önös érdekeikre felhasználhassák. A történetben senki sem az, aminek elsőre látszik, és minden jószándék mögött meghúzódhatnak alattomos tervek. Ha valamit, hát azt lehet remélni, hogy katartikus színvallások, mélyen megrajzolt emberi jellemek fognak egymásnak feszülni a magasabb jó vagy épp egyéni érdekek tekintetében. 

Shadow and Bone
Shadow and Bones. Kép: IMDb

Leigh Bardugo Árnyék és csont regénysorozata, amit a varázsló képességekkel megáldott karakterei nyomán csupán Grisaverzumnak emlegetnek, több különböző országot és helyet szerepeltet. Itt van mindjárt a kora XIX. századi, cári Oroszországra nagyon hasonlító Ravka, vagy az egyik ádáz ellenségüknek számító és a skandináv népekre emlékeztető Fjerda, vagy a keleti birodalmakat sejtető Shu Han, vagy épp az amerikai kontinenst jelképező Novyi Zem, esetleg a hollandos beütésű Kerch, és fővárosa, Ketterdam. Szintén a Trónok harca egyik sikerhúzása volt a roppant igényességgel felépített világa, az alapos speciális effektek és felépített díszletek vegyítése. A Shadow and Bone szintén úgy néz ki, hogy ennek az útnak a talajára lép. Az előzetes alapján a széria egyszerű, de lenyűgöző látványvilággal igyekszik a nézőit megigézni, és próbálja megragadni a képzelet által szült csodákat úgy, hogy a misztikumot vegyíti a valósággal.

Shadow and Bone
Shadow and Bones. Kép: Forbes

A mágia komplex rendszere úgy van jelen, hogy organikus része a történetnek. A ravkaiak például külön egységet tartanak fent a mágusaiknak (grisák) a hadseregükön belül, akik az elemeket (tűz, víz, levegő stb.) képesek a szolgálatukba állítani, de míg a Harry Potter esetében a varázslat inkább csinnadratta és bűbáj, addig a grisák ereje ennél durvább, érdesebb. 

A nyolcrészes sorozat kreátora és egyben executive producere az Érkezést íróként jegyző Eric Heisserer, aki mellett a regények szülőanyja, Leigh Bardugo szintén az egyik executive producere a szériának. Az alkotók igyekeztek hűek lenni a könyvekhez, viszont úgy gondolták, hogy a fő történetszál mellé érdekes lehet behozni egy másikat is, így esett meg, hogy a Grisa-trilógián kívül a sorozatba belevonták a Hat varjú-duológia három vagány, alvilági figuráját, Kaz Brekkert (Freddy Carter), Inej Ghafát (Amita Suman) és Jesper Fahey-t (Kit Young).

Feszült izgalommal várjuk hát, hogy ebből a fordulatokban és kalandokban bővelkedő meséből mit fog kikerekíteni a Netflix.

Érsek Ádám
Érsek Ádám
Üdv a fedélzeten! A filmek világa már akkor elragadott, amikor még azt hittem, hogy a filmeket apró emberek csinálják élőben a televízióban. A film számomra egy lelki utazás, szenvedély és hivatás. Azért munkálkodom, hogy minél többekkel megosszam azokat a csodákat, amik a képernyőn nyújtózkodnak felém.