vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

Több, mint egy szép bőrtáska: A Gucci-ház (House of Gucci – 2021) kritika

A Gucci nevet valószínűleg a legtöbb ember ismeri, vagy hallotta már valahol. Egy elit márka, melyről azonban az átlagember sokkal többet talán nem tud. Ridley Scott viszont úgy gondolta, hogy sok érdekes háttérsztorit rejteget a Gucci dinasztia élete, amit igazán megéri vászonra vinni.

A film elsősorban Maurizio Gucci (Adam Driver) és Patrizia Reggiani (Lady Gaga) kapcsolatát mutatja be, miközben betekintést nyerünk a Gucci márka sikertörténete mögé. Patrizia a kissé szerencsétlennek tűnő Mauriziora az első adandó alkalommal ráhajt, hiszen azonnal elkezdenek peregni a zöldhasúak a szeme előtt, Maurizio pedig kissé naivan elhiszi, hogy a nőt a lelke fogta meg, semmint a vagyona. A nő aztán a családba kerülése után belülről kezdi mozgatni a szálakat. Fényűzés, ármánykodás, és gyilkosság.. ezt próbálja bemutatni nekünk a Gucci-ház a csaknem két és fél órás játékidejében.

A mozi rendkívül stílusosan mutatja be a történetet. Kissé néha már szappanoperákat meghazudtoló jeleneteket is láthatunk, de ez valahogy mégis jól állt neki, olaszosan szélsőséges temperamentumosság jellemzi, de nem éreztem egy pillanatig sem kínosnak vagy túltoltnak. A karakterek kellően különbözőek és a köztük lévő viszonyokat is jól bemutatja nekünk a film, ezért pedig a motivációk is érthetőek.

A Gucci-ház
A Gucci-ház (B-J): Adam Driver, mint Maurizio Gucci és Lady Gaga, mint Patrizia Reggiani. Fotókredit: Fabio Lovino/ © 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

A színészi alakításokon nagyon sok múlt és azt hiszem, hogy a főszerepben lévő Adam Driver és Lady Gaga mindent kihoztak a karakterükből. A felismerhetetlenségig elmaszkírozott Jared Leto, pedig ugyancsak kiváló volt Paolo Gucci szerepében, sikerült jól lehoznia a szerencsétlen, tehetségtelen figurát, aki a neve miatt azt hiszi, hogy azonnali VIP jegye van a divat világába. A két nagyágyú, Al Pacino és Jeremy Irons is azt hiszem, hogy méltóak voltak a nevükhöz. Salma Hayek is feltűnik egy viszonylag fontos szerepben, de a többiekhez képest kissé súlytalan.

A Gucci-ház
A Gucci-ház (B-J): Jared Leto, mint Paolo Gucci; Florence Andrews, mint Jenny Gucci; Adam Driver, mint Maurizio Gucci; Lady Gaga, mint Patrizia Reggiani és Al Pacino, mint Aldo Gucci. Fotókredit: © 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

A mozi technikai szempontból is magas szintet hozott és a fényképezés helyenként különösen klassz volt. A zeneválasztás is nagyrészt működött, ám néha talán nem igazán passzolt az adott jelent hangulatához.

Az atmoszféra, a karakterek és a történet alapvetően viszik magukkal a nézőt, viszont úgy gondolom, hogy egy nagyon picit túlnyújtották a mozit. Néhol funkció nélkülinek éreztem a hosszú snitteket, de szerencsére nem sok ilyen volt.

A Gucci-ház
A Gucci-ház (B-J): Adam Driver, mint Maurizio Gucci; Jared Leto, mint Paolo Gucci és Lady Gaga, mint Patrizia Reggiani. Fotókredit: Fabio Lovino/ © 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

A történet elég sok évet ölel fel, és közben néha az az érzése az embernek, hogy kíváncsi lenne a köztes időkben történtekre, mert így bizonyos pontoknál nem teljesen érthető a karakterek közti viszonyok érezhető változása.

A Gucci-ház alapvetően egy érdekes, elegánsan olaszos bemutatása a híres márka mögött megbúvó család fényűzéstől és ármánykodástól átitatott életének. A mozi végig hoz egy konzisztensen jó hangulatot, és ezt a rendezés mellett a színészeknek is jócskán megköszönhetjük. Nem hibátlan mozi, de bőven megugorja az elvárásokat, és végre a márkához most már konkrét embereket is társíthatunk.

A Gucci-ház thumbnail
A Gucci-ház (House of Gucci)
Összességében
Egy rendkívül stílusos mozi a Gucci dinasztiát övező fényűzésről, ármánykodásról. Igazi csemege, amelyet a kiváló színészi alakítások tesznek még élvezetesebbé.
Rendezés
8
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
7.5
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
7.5
8
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.