csütörtök, február 22, 2024

Nézz az ágy alá: A mumus (The Boogeyman, 2023) kritika

Lehet- e rossz adaptációt csinálni egy King alapanyagból?

A Stephen King- féle adaptációk összességében eddig nem okoztak nagy csalódást. Az átlagos horror felhozatalhoz képest mindig érződött rajtuk, hogy ha a mozi nem is lett hibátlan, azért a sztori kapcsán képviselt értékeket. King egyik novellája került most terítékre, és aki ismerte a történetet, az egy igen jó adaptációra számíthatott.

Sadie (Sophie Tatcher – Boba Fett könyve) és Sawyer (Vivien Lyra Blair – Obi-Wan Kenobi), a két lánytestvér nehezen dolgozza fel édesanyjuk elvesztését. Will (Chris Messina – Fontos vagy nekem), az édesapjuk, aki egyébként pszichológusként dolgozik, próbál segíteni, ám neki is nagyon nehéz a helyzet. Nem könnyíti meg dolgát az sem, hogy a kislány olykor egy sötét alakot lát házukban. De vajon ez a valóság, vagy csak a lány képzeletének szüleménye?

A mumus kritika
(B-J): Sophie Thatcher, mint Sadie Harper; Chris Messina, mint Will Harper és Vivien Lyra Blair, mint Sawyer Harper, A mumus című filmben. Kredit: Patti Perret/ © 2023 20th Century Studios

Aki nem ismerte az alapanyagot, annak valószínűleg elsőre egy átlagos, szörnyes, ijesztegetős horrorfilmnek tűnhet A mumus. Ettől, viszont jóval mélyebb a film, ám az alapanyagot kissé kifordítja, így aki egy 1/1-es adaptációra számít, az csalódni fog.

A történet pszichológiai oldalát jól mutatja be a mozi, a nézőnek sem egyértelmű, hogy csak a lányok fejében létezik a mumus, vagy valóban komoly a fenyegetés. Épp ezért a mozi első fele tartogat feszültebb részeket, ám a film végefelé sokat veszít az atmoszférából, és sokszor egy kissé tucathorror érzetét kelti.

A mumus kritika
Chris Messina, mint Will Harper, A mumus című filmben. Kredit: © 2023 20th Century Studios

Van bőven jumpscare, de ezek, mint általában, kissé öncélúak, és csak néhány esetben működnek. A mozi nagy részében nem is a kislány, hanem tinédzser testvére, Sadie van a középpontban, vele együtt próbálunk rájönni a dolgokra.

Narratív szempontból szerintem egy jobb filmet kaptunk volna, ha az eredeti novellát adaptálják, egy pszichológusnak elmesélt történetet, flashbackekkel tarkítva. Így sajnos belecsúszott egy tipikus, mumusos, győzzük le a szörnyet típusú horrorba.

A mumus kritika
Sophie Thatcher, mint Sadie Harper, A mumus című filmben. Kredit: Patti Perret/ © 2023 20th Century Studios

A színészi alakítások egyébként rendben vannak, és a sokszor csak a sötétbe merengő, árnyékokat szemlélő kameramegoldások is működnek, ám önmagában nem ad semmi többet, mint a hasonló műfajú alkotások.

A mumus kritika pontozó thumbnail
A mumus (The Boogeyman, 2023)
Összességében
A mumus egy, az átlaghoz képest talán jobb film, ám a műfajhoz köthető kliséket ez sem tudta levetkőzni, így egy megnézés után nem gondolnám, hogy akár az érzékenyebb lelkű nézők számára is álmatlan éjszakákat okozna. Az edzettebbek számára pedig van sokkal jobb King történet.
Rendezés
7
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
6
Fényképezés
7
Filmzene/Hang/Effektek
7
7

Friss

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely...

Bejelentették a Sand Land animét

Az egész világon híres Dragon Ball alkotójának Akira Toriyama-nak egy kevésbé ismert története a...

27. filmjét kapja meg a Meitantei Conan franchise

A Meitantei Conan, vagyis a baromi régóta futó Conan, a detektív folytatódik, hiszen jön...

Bejelentették a Mahoutsukai no Yoru anime adaptációját

A következő anime, amiről hírt kaptunk az igazából egy film lesz, aminek a címe...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

Abszurd felnövéstörténet: Szegény Párák (Poor Things – 2023) kritika

Yorgos Lanthimos filmjei általában nem túl széles közönségnek szólnak. Művei nagy részben művészfilmek, vagy...

Zack Snyder karácsonyi ajándéka, avagy egy katasztrófális ponyva sci-fi: Rebel Moon – 1. rész: A tűz gyermeke (Rebel Moon – Part One: A Child...

Az ünnepi időszakra megérkezett a Netflixre a rajongói által látnokiknak tartott Zack Snyder ősrégi...

Egy erőtlen akcióvígjáték vagy az új Ocean’s Eleven? – Tolvajnők (Wingwomen – 2023, Netflix) kritika

A Becstelen brigantyk francia sztárja, Mélanie Laurent, aki hazájában lett filmrendező megkísérelt létrehozni...