A haláltól a gyerekszobáig – kreatív workshopok a Manyi kiállítóterében

Lelkes amatőr testköltők foglalták el vasárnap a Manyi közösségi házban a Visszaemlékezés című kiállítás tereit. A Testköltészet / Bodypoetry című workshopon a kiállított művek megismerése mellett a résztvevők maguk is alkothattak egyénileg és a többiekkel együtt mozgással, írással, performance-szal.

Az alkalom elején a kiállító fiatal művészek közül Kautzky Sára, Süttő Anikó és Farkas Alíz mutatták be műveiket, többek között festményeket, hímzéseket, illetve egy hangulatos gyerekszoba-installációt. A workshop résztvevői a művekből inspirálódva szabadírással vetették papírra gondolataikat, majd ezekből a kontrollálatlan írással született „szövegekből” egy motívumot kiragadva alkottak rövid verses vagy prózai szöveget. E műveket aztán rövid alkotási folyamatot követően párosával mutatták be a többieknek egy részint felolvasást, részint mozgásszínházi elemeket felvonultató performance keretében. Nagyrészt ilyen és ehhez hasonló gyakorlatfolyamokkal operált a délelőttől délutánig tartó workshop, amelynek során mindenféle formában szabadjára engedhettük kreatív energiáinkat.

Ezt tette a foglalkozást vezető Béres Bíborka kortárs táncos és előadóművész is, aki a rövid jeleneteket rendezői ötletekkel segítette formába rendeződni. Emellett pedig egy frissen kitalált, leginkább kontakt improvizációs elemeket felölelő játékát is tesztelte a résztvevőkkel, melynek során tíz életünknek kellett a végére járni. Érdekes kihívást jelentett egyszerre kiélvezni, megélni a játékban töltött időt, melynek értékét a közelgő „halál” emelte a hétköznapinál magasabbra, illetve a tárgyak vagy egymás érintésével felélni az életeinket, hiszen mégiscsak ez volt a feladat.

A műhelymunka során rengeteg lehetőségünk adódott egy inspiratív és laza közegben érdekes kihívásokat kipróbálni, illetve akár a komfortzónánkat is elhagyva önmagunkat és egymást mélyebben megismerni mozgás, alkotás és a többi résztvevővel történő együtt működés révén. E hét vasárnap (november 28-án 11 órától) bárki csatlakozhat ugyanennek az eseménynek a harmadik alkalmára, mely nem épül az első kettőre, tehát nem csak az azon részt vevőket várják a szervezők. Ha szereted szabadjára engedni játékos énedet és újfajta, kreatív feladatokban kipróbálni magad, mindenképpen ott a helyed! Részletek a Facebook-eseményben: https://www.facebook.com/events/411399503866327/.

U.i.: A workshopon még azt is megtudhatod, mi köze a bernáthegyi kutyának a fejkörzés helyes kivitelezéséhez.

Friss

A csoda kritika (The Wonder – 2022, Netflix): Florence Pugh egy csoda

Florence Pugh egyértelműen napjaink egyik legtehetségesebb színésznője. A csoda című kosztümös thriller már elérhető...

Engedetlen hősök kritika (SAS: Rogue Heroes, 2022 – HBO Max)

Az olyan háborús mozimonstrumok, mint pl. a Nyugaton helyzet változatlan mellett szépen csendesen bekúszott...

Enola Holmes 2 kritika (Enola Holmes 2, 2022 – Netflix): Egy detektív nő igaz története

Korábban már foglalkoztam a legújabb Holmes történettel, vagyis az Enola Holmes című filmmel. Így...
Szőnyei András
Szőnyei András
Sziasztok, Andrisnak hívnak. Mindig is szerettem írni, gyerekkoromban és aztán még sokáig leginkább fociról. Az utóbbi időben szépirodalmi téren próbálkozok, itt pedig kulturális témákban fognak születni cikkeim.

Hasonlóak

Tükörbe révedő tekintetek: Trokán Nóra Mielőtt című fotókiállításának megnyitóján jártunk

Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, november 25-én nyílt meg Trokán Nóra Mielőtt című fotókiállítása...

Mielőtt címmel jelenik meg Trokán Nóra páratlan fotóalbuma!

Mielőtt címmel a napokban jelenik meg Trokán Nóra első fotóalbuma, amelyben közel 200, páratlan...

Performance-okkal a környezetért: Climate Change Theatre Action 2021 beszámoló

Rendhagyó, interaktív performance-sorozatot rendeztek vasárnap délután Budapest közterein, illetve a Hungary Live PopUp Studióban...