szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: A Harry Potter Varázsvilágának filmjei legrosszabbtól a legjobbig

10. Legendás állatok: Grindelwald bűntettei (2018)

Grindelwald bűntettei legnagyobb erőssége azonban abban rejlik, hogy elejétől a végéig azon munkálkodik, hogy maradéktalanul kielégítse a Harry Potter-filmek rajongóit. És ez szerencsére sikerült is neki. Kapásból legalább öt olyan jelenetet tudnék felsorolni, amit hatalmas gyermeki vigyorral az arcomon néztem. Másik nagy pozitívumként azt emelném ki, hogy az utolsó fél órában olyan álleesős csavarokat és WTF momentumokat produkált a film, ami után szívem szerint felállva tapsoltam volna, hogy: “Na, ez igen!”. Ezeket szívesen ki is fejteném, de nem szeretnék spoilerezni, mert azzal könnyen haza vághatnám mások szórakozását, de már csak ezekért a pillanatokért megéri jegyet váltani az új Legendás állatok-ra. Azonban a harmadik részben ez már önmagában nem lesz elég, abba kell hagyni az alibizést és valami igazán ütőset kell előhúzni a cilinderből, ha a tervezett öt részen keresztül szeretnék fenntartani a nézők érdeklődését.

Érdekesség: Az alábbi színészek is esélyesek voltak a fiatal Dumbledore szerepére mielőtt az Jude Law-hoz került volna: Benedict Cumberbatch, Christian Bale és Jared Harris. Utóbbi egyébként az első két rész Dumbledore-át alakító Richard Harris fia.

IMDb: 8.8 / Rotten Tomatoes: 37% / Metacritic: 52 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 58%

9. Legendás állatok és megfigyelésük (2016)

Talán ahogy a legtöbb Potter rajongó, úgy én is izgalommal vegyes félelemmel ültem be a Legendás állatok és megfigyelésük-re. Végül aztán csalódottan hagytam el a mozitermet. És ez, mint később kiderült nem a film, hanem az én hibám volt. Ugyanis túl nagy elvárásokat állítottam fel irányába. A Harry Potter széria többi részéhez hasonlítgattam, ami azért nem volt helyes, mert habár abban az univerzumban játszódik, mégis külön sztoriként kell kezelni. Szóval, amikor itthon újra néztem már sokkal elnézőbb voltam vele és összeségében egy nagyon látványos és szórakoztató fantasy filmsorozat első részeként könyveltem el, amiből még sokat ki lehet hozni a jövőben.

Érdekesség: Leforgattak egy olyan jelenetet is, amiben Göthe félmeztelenül szerepelt, ekkor láthattuk volna a testét borító sérüléseket, amiket aközben szerzett miközben a legendás állatokat tanulmányozta. Ez a szcéna azonban végül nem került bele a végleges vágásba.

IMDb: 7.4 / Rotten Tomatoes: 74% / Metacritic: 66 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 71%

8. Harry Potter és a Halál ereklyéi – 1. rész (2010)

Arról sokat lehetne vitatkozni, hogy az utolsó Harry Potter filmet érdemes volt-e kettévágni. A stúdió biztos azon a véleményen van, hogy igen, hiszen a két film együttesen közel 2 milliárdot hozott nekik a konyhára. Véleményem szerint azonban nem feltétlenül volt jó döntés. A Halál ereklyéi 1. része ugyanis sok helyen feleslegesen túlnyújtott és van, hogy nagyon hosszú ideig nem történik benne semmi, de semmi érdemleges, gondolok itt elsősorban az erdőben játszódó jelenetekre.

Érdekesség: Ez volt az első Harry Potter film, aminek maga az írónő, J.K. Rowling is a producere volt.

IMDb: 7.5 / Rotten Tomatoes: 78% / Metacritic: 71 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 74%

7. Harry Potter és a Főnix rendje (2007)

Akár hiszitek, akár nem a leghosszabb Harry Potter könyvből készült a legrövidebb filmes adaptáció és ez a végeredményen is meglátszódik. Sok mindenben eltér az eredeti alapanyagtól, legnagyobb hibája azonban mégsem ez, hanem az, hogy a Tűz serlege meglehetősen komor hangvétele és befejezése után, az ötödik részt dirigáló, David Yates hangnemet váltott és egy, a korábbi részeknél színesebb felvonást rakott le az asztalra. Ettől függetlenül a Főnix rendje közel sem rossz film, a Mágiaügyi Minisztérumban játszódó összecsapás pedig talán a széria leglátványosabbika.

Érdekesség: Stephen King azt mondta Dolores Umbridge karakteréről, hogy Hannibál Lecter óta, ő a leghitelesebb gonosz szereplő, akit a mozivásznakon látott.

IMDb: 7.5 / Rotten Tomatoes: 78% / Metacritic: 71 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 75%

6. Harry Potter és a Bölcsek köve (2001)

Amivel minden elkezdődött! És, ami szerintem azóta is az egyik legjobb felvonás a szérián belül. Chris Columbus (Resszkessetek, betörők! 1-2.) tökéletesen vezetett be minket J.K. Rowling megfilmesíthetetlennek hitt varázsvilágába. A három, akkor még ismeretlen fiatal színész remek munkát végzett és természetesen a mellékszereplőket alakító legendás brit színészekre sem lehet panaszunk. Kellőképpen félelmetes, de ennek ellenére hatalmas adag gyermeki bájjal is rendelkezik. Egyetlen hibája az lehet, hogy a speciális effektusok egy része csúnyán öregedett, elég csak a trollos jelenetre gondolnunk, ami már 2001-ben is necces volt.

Érdekesség: J.K. Rowling saját kezűleg választotta ki az alábbi színészeket: Robbie Coltrane, Dame Maggie Smith, és Alan Rickman.

IMDb: 7.6 / Rotten Tomatoes: 80% / Metacritic: 64 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 75%

5. Harry Potter és a Titkok kamrája (2002)

Habár a listánkon csak az ötödik lett a Titkok kamrája, nekem személy szerint mégis ez a kedvenc részem. A 161 perces játékidő ellenére századjára is végig képes lekötni a figyelmemet. A kissé horrorra hajazó elemek pedig nagyon jól állnak ennek az epizódnak, amit Chris Columbus kellő mennyiségű humorral ellensúlyozott. A leghosszabb Harry Potter mozi sokak számára unalmas lehet elnyújtottsága miatt, szerintem viszont kifejezetten jót tett ennek a filmnek, hogy a szereplők jobban ki tudtak bontakozni. Emellett pedig nem gondolom, hogy akár egy perc eseménytelen rész is lenne benne. Minden tökéletesen a helyén van. A karakterek még szerethetőbbek, a komorabb hangulat remekül áll neki, a humor is sokkal jobb, mint az első részben, az utolsó negyed az óriáspókokkal és a baziliszkusszal pedig egyenesen zseniális!

Érdekesség: Az Albus Dumbledore-t alakító Richard Harris mindössze néhány héttel a film forgatásának befejezte előtt hunyt el.

IMDb: 7.4 / Rotten Tomatoes: 82% / Metacritic: 63 / Filmsomnia: 85% / Összesen: 76%

4. Harry Potter és a Félvér herceg (2009)

Az egyetlen olyan Harry Potter film, amit mindösszesen kétszer láttam. És nem azért, mert rossz lenne, csak sajnos kiemelkedően jó se. Vizuálisan talán a leglátványosabb a franchise-on belül, de sajnos ez önmagában nem mindig elég. A 153 perces játékidő fele csupán felvezetés a valóban fontos események előtt. Továbbá a kelleténél nagyobb hangsúlyt kapott a romantika is benne, ami sosem volt a széria erőssége. SPOILER! Dumbledore halála ennek ellenére még a mai napig képes könnyeket csalni a szemembe.

Érdekesség: A címszereplőt alakító Daniel Radcliffe ebben az epizódban nyújtott alakításával volt a legkevésbé megelégedve a széria során.

IMDb: 7.6 / Rotten Tomatoes: 84% / Metacritic: 78 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 80%

3. Harry Potter és  Tűz serlege (2005)

A korábbi Harry Potter mozik gyermeki bája és a későbbiek komor, felnőttesebb hangvétele ebben az epizódban van a legtökéletesebb egyensúlyban. A trimágus kupa minden egyes próbatétele izgalmas, fordulatos és látványos, ami tulajdonképpen az egész filmre érvényes. Az események is itt pörögnek fel igazán, hiszen ebben a részben tér vissza a varázsvilág legrettegettebb mágusa, a könyörtelen Voldemort. A labirintusban történtek pedig egyértelműen a franchise legkarfaszorítóbb, legsokkolóbb és leginkább horrorisztikus megmozdulásai. Véleményem szerint ezzel a résszel lépett végérvényesen felnőttkorba a széria.

Érdekesség: Mike Newell mindössze egy millió dollárt kért a film megrendezéséért. Ez elhanyagolható összeg volt Chris Columbus (Bölcsek köve, Titkok kamrája) 10 milliós gázsijához képest.

IMDb: 7.7 / Rotten Tomatoes: 88% / Metacritic: 81 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 82%

2. Harry Potter és az Azkabani fogoly (2004)

Az Azkabani fogoly ugyan nem a legkedvencebb részem, és a listánkon sem végzett az élen, mégis kimerem jelenteni, hogy ez a LEGJOBB Harry Potter film. Ez persze már csak azért sem meglepő, mert az élén az a két Oscar-díjas Alfonso Cuarón állt, akinek olyan alkotásokat köszönhetünk, mint az Anyádat is!, az Ember gyermeke, vagy a Gravitáció. Ez a mozi igazi vízválasztó volt a sorozat életében, ami bebizonyította, hogy lehetséges úgy újat mutatni és merőben másnak lenni, mint az előző két film, hogy közben sikerül megőrizni a “harrypotterséget”. Remekül van rendezve és a fényképezés is gyönyörű, néha egyenesen olyan, mintha egy lidérces álomban lennénk. A tinédzser főszereplők ekkorra már igazi színészekké váltak, így alakításuk is jóval mélyebb lett. A felnőttekhez pedig olyan nagyszerű művészek csatlakoztak, mint Gary Oldman és David Thewlis. Akármikor képes vagyok újra nézni, és a dementorok pontosan ugyanúgy rám tudják hozni a frászt, mint amikor legelőször láttam.

Érdekesség: Ez volt az utolsó Harry Potter film, aminek a zenéjét a legendás John Williams szerezte.

IMDb: 7.9 / Rotten Tomatoes: 91% / Metacritic: 82 / Filmsomnia: 85% / Összesen: 84%

1. Harry Potter és a Halál ereklyéi – 2. rész (2011)

Az Halál ereklyéi második része, az elsővel ellentétben az első perctől az utolsóig úgy pörög, mint az őrület. David Yates tökéletes lezárást kerekített a szériához, ami tele van remek akció jelenetekkel, látványos beállításokkal és sokkoló, könnyfakasztó halálesetekkel. Szerencsére nem az a tipikus film, ahol a jó minden veszteség nélkül legyőzi a rosszat. Nem! Ebben a filmben bizony a jók oldalán is van bőven veszteség, ami csak még inkább a javára válik a történetnek. A Harry és Voldemort között zajló párbaj leírhatatlanul izgalmas, Piton professzor halála pedig nem csak az epizód, de a teljes sorozat legmeghatóbb pillanata. A finálé tökéletesen, minden szálat elvarrva zárja le a szériát.

Érdekesség: Egy legenda szerint a Harry Potter-t alakító Daniel Radcliffe közel 80 darab pálcát tört el a franchise forgatása alatt. Ennek oka az volt, hogy a színész többnyire dobolt vele a forgatási szünetekben.

IMDb: 8.1 / Rotten Tomatoes: 96% / Metacritic: 87 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 86%

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/