kedd, december 5, 2023

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és egy ideje már fellelhető a munkáiban az, hogy a chilei múlttal és jelennel szeretne szembenézni. Természetesen mindezt kisebb amerikai kitérővel, hiszen a Jackie és a Spencer rendezőjeként vált világszerte ismertté.

Mai filmünkben a grófban Larraín megkísérli a szembenézést a véreskezű diktátor Auguste Pinochet örökségével. A történet szerint Pinochet (Jaime Vadell) egy 250 éves vámpír, aki a francia forradalom alatt ismerte fel valódi énjét, azóta pedig a világot járja. Olyan hely után kutatott, ahol könnyűszerrel megszerezheti a hatalmat és így kötött ki Chilében. Mikor megvádolták és kilátásba került, hogy börtönbe is kerülhet, eljátszotta a saját halálát. Mostanság pedig azzal a gondolattal játszadozik, hogy valóban meghaljon. Viszont vannak olyanok a környezetében, akik ezt nem hagynák. Hiszen az öt gyereke az elrejtett örökségre vágyik, míg a felesége (Gloria Münchmeyer) arra, hogy végre átváltoztassa és örökké élhessen. Mind ebbe a kavalkádba érkezik meg egy vámpírvadász apáca (Paula Luchsinger), aki ezüstkaróval szolgáltatna igazságot.

El conde kritika
Gloria Münchmeyer, mint Lucía az A gróf című filmben. Kredit: Pablo Larraín / Netflix ©2023

Larraín munkásságában kevésbé jellemző az őrület és a humor megjelenése. A grófban viszont ezeket az eszközöket használja, hiszen ez az alkotás végülis egy horrorfilm és ebbe az egyedi rémtörténetbe a rendező belefűz szatirikus elemeket is. A film egyetlen és legnagyobb erénye, hogy megpróbálkozik szembenézni a diktátor életével és örökségével. Mind ehhez pedig a vámpír motívumot használja ráadásul a jelenbe is helyezi a történetet. Látjuk azt, hogy Pinochet, egy Chile fölött repkedő vérszomjas gyilkos, akitől mindenki retteg. Erre a filmben megjelenő brutalitás is ráerősít. Ez a szembenézés súlyt ad az alkotásnak.

El conde kritika
Jaime Vadell, mint a Gróf az A gróf című filmben. Kredit: Pablo Larraín / Netflix ©2023

Viszont legnagyobb hibája az, hogy nem tudja eldönteni igazán, hogy mi szeretne lenni egy kíméletlen kritika és szembenézés egy könyörtelen gyilkos életével, vagy egy szatíra. Szatírának nem elég erőteljes hiányzik belőle az a szemtelenség, humor és jó tempó, amitől a Sztálin Halála című alkotás olyan magas minőséget képvisel. Míg szembenézésnek nem elég mély és nem válaszol meg minden kulcsfontosságú morális kérdést. Tovább rontja az összképet, hogy egy kifejezetten lassú alkotásról beszélhetünk elég gyér humorral, ebből pedig az következik, hogy könnyen monotonná válik. A már említett vámpír motívum vérprofi felhasználása és az utolsó 40 percben kibontott meghökkentő csavar az, ami kihúzza a filmet a teljes középszerűségből mocsarából.

El conde kritika pontozó thumbnail
A gróf (El Conde, 2023 - Netflix)
Összességében
A gróf egy ambíciózus próbálkozás, ami hogyha jobban megtalálta volna a fókuszát, akkor egy kiemelkedő alkotás válhatott volna belőle. Viszont így, csak nem sokkal emelkedik ki az egyszernézős alkotások táborából. Leginkább a rendező rajongóinak és a művészfilmek szerelmeseinek ajánlható alkotás, de nem érdemes tőle túl sokat várni, mert akárcsak a film a néző is két szék között a földre huppanhat.
Rendezés
6
Színészi alakítás
7
Forgatókönyv
6
Fényképezés
6
Filmzene/Hang/Effektek
6
6

Friss

Diószegi Vilmos fotói a Néprajzi Múzeumban

Sokan tanulmányozták és tanulmányozzák ma is a régi magyarok hitvilágát. Ezek egyike Diószegi Vilmos...

Star Wars: Egy még újabb történet

Ahsoka Tano, Plo Koon, Darth Plagueis, Darth Bane, Kylo Ren, Cad Bane, Trilla Suduri,...

Harc a fronton és a hálószobában: Napóleon (Napoleon, 2023) kritika

Ridley Scott a korához képest igen termékeny rendezőnek számít Hollywoodban. A múltban több, ikonikus...

A legkeményebb pap – A pápa ördögűzője (The Pope’s Exorcist – HBO Max – 2023) kritika

A pápa ördögűzője, annak a Gabriel Amorth atyának az életútjából merített inspirációt, aki a...
Alexa Dávid
Alexa Dávid
Sziasztok! Dávid vagyok, egy szegedi srác és egyben hamisítatlan filmrajongó. Bármit megnézek és mindenről véleményt alkotok, amit mindig szeretek megosztani másokkal írásos formában. Szabadszájú vagyok és kiállok az álláspontjaim mellett. Emellett büszke tagja a Töredékek filmes podcastnek.

Hasonlóak

Harc a fronton és a hálószobában: Napóleon (Napoleon, 2023) kritika

Ridley Scott a korához képest igen termékeny rendezőnek számít Hollywoodban. A múltban több, ikonikus...

A legkeményebb pap – A pápa ördögűzője (The Pope’s Exorcist – HBO Max – 2023) kritika

A pápa ördögűzője, annak a Gabriel Amorth atyának az életútjából merített inspirációt, aki a...

Egy bukdácsoló táncos – A balerina (Ballerina – Netflix, 2023) kritika

Ennek a Netflixen megjelent dél-koreai akciófilmnek egyértelműen az volt a célja, hogy John Wick-i...