hétfő, április 15, 2024

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és egy ideje már fellelhető a munkáiban az, hogy a chilei múlttal és jelennel szeretne szembenézni. Természetesen mindezt kisebb amerikai kitérővel, hiszen a Jackie és a Spencer rendezőjeként vált világszerte ismertté.

Mai filmünkben a grófban Larraín megkísérli a szembenézést a véreskezű diktátor Auguste Pinochet örökségével. A történet szerint Pinochet (Jaime Vadell) egy 250 éves vámpír, aki a francia forradalom alatt ismerte fel valódi énjét, azóta pedig a világot járja. Olyan hely után kutatott, ahol könnyűszerrel megszerezheti a hatalmat és így kötött ki Chilében. Mikor megvádolták és kilátásba került, hogy börtönbe is kerülhet, eljátszotta a saját halálát. Mostanság pedig azzal a gondolattal játszadozik, hogy valóban meghaljon. Viszont vannak olyanok a környezetében, akik ezt nem hagynák. Hiszen az öt gyereke az elrejtett örökségre vágyik, míg a felesége (Gloria Münchmeyer) arra, hogy végre átváltoztassa és örökké élhessen. Mind ebbe a kavalkádba érkezik meg egy vámpírvadász apáca (Paula Luchsinger), aki ezüstkaróval szolgáltatna igazságot.

El conde kritika
Gloria Münchmeyer, mint Lucía az A gróf című filmben. Kredit: Pablo Larraín / Netflix ©2023

Larraín munkásságában kevésbé jellemző az őrület és a humor megjelenése. A grófban viszont ezeket az eszközöket használja, hiszen ez az alkotás végülis egy horrorfilm és ebbe az egyedi rémtörténetbe a rendező belefűz szatirikus elemeket is. A film egyetlen és legnagyobb erénye, hogy megpróbálkozik szembenézni a diktátor életével és örökségével. Mind ehhez pedig a vámpír motívumot használja ráadásul a jelenbe is helyezi a történetet. Látjuk azt, hogy Pinochet, egy Chile fölött repkedő vérszomjas gyilkos, akitől mindenki retteg. Erre a filmben megjelenő brutalitás is ráerősít. Ez a szembenézés súlyt ad az alkotásnak.

El conde kritika
Jaime Vadell, mint a Gróf az A gróf című filmben. Kredit: Pablo Larraín / Netflix ©2023

Viszont legnagyobb hibája az, hogy nem tudja eldönteni igazán, hogy mi szeretne lenni egy kíméletlen kritika és szembenézés egy könyörtelen gyilkos életével, vagy egy szatíra. Szatírának nem elég erőteljes hiányzik belőle az a szemtelenség, humor és jó tempó, amitől a Sztálin Halála című alkotás olyan magas minőséget képvisel. Míg szembenézésnek nem elég mély és nem válaszol meg minden kulcsfontosságú morális kérdést. Tovább rontja az összképet, hogy egy kifejezetten lassú alkotásról beszélhetünk elég gyér humorral, ebből pedig az következik, hogy könnyen monotonná válik. A már említett vámpír motívum vérprofi felhasználása és az utolsó 40 percben kibontott meghökkentő csavar az, ami kihúzza a filmet a teljes középszerűségből mocsarából.

El conde kritika pontozó thumbnail
A gróf (El Conde, 2023 - Netflix)
Összességében
A gróf egy ambíciózus próbálkozás, ami hogyha jobban megtalálta volna a fókuszát, akkor egy kiemelkedő alkotás válhatott volna belőle. Viszont így, csak nem sokkal emelkedik ki az egyszernézős alkotások táborából. Leginkább a rendező rajongóinak és a művészfilmek szerelmeseinek ajánlható alkotás, de nem érdemes tőle túl sokat várni, mert akárcsak a film a néző is két szék között a földre huppanhat.
Rendezés
6
Színészi alakítás
7
Forgatókönyv
6
Fényképezés
6
Filmzene/Hang/Effektek
6
6

Friss

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...

Feltámasztási kísérlet – A törvény nevében 4.évad (True Detective Season 4, HBO Max -2024) kritika

A törvény nevében sorozat 2014-ben indult és Nic Pizolatto showrunner rögtön egy olyan évadot...
Alexa Dávid
Alexa Dávid
Sziasztok! Dávid vagyok, egy szegedi srác és egyben hamisítatlan filmrajongó. Bármit megnézek és mindenről véleményt alkotok, amit mindig szeretek megosztani másokkal írásos formában. Szabadszájú vagyok és kiállok az álláspontjaim mellett. Emellett büszke tagja a Töredékek filmes podcastnek.

Hasonlóak

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

Egy magányos űrhajós története a naprendszer peremén: Az űrhajós (Spaceman – Netflix, 2024) kritika

Számomra sajnos a 2023-as év nem éppen a filmek aranyéve volt. Keveset is kaptunk...

Népirtás a szomszédban: Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest, 2023) kritika

Jonathan Glazer legújabb filmjével bizonyítja, hogy képes arra, amire a legnagyobbak: bármilyen műfajú filmet...