vasárnap, április 14, 2024

A bálna kritika (The Whale, 2022) – Fraser felemelkedése

Darren Aronofsky nagyon érdekes rendezőnek számít Hollywoodban. Nem hozakodik elő sűrűn új filmmel, viszont ha kijön egy alkotása, azok szinte minden esetben meghökkentő, sokszor polgárpukkasztó művek. Nagyon egyedi látásmódja van, a filmjeiről a hozzáértők egyértelműen megmondják, hogy ez bizony egy Aronofsky mű. Legújabb mozija, A bálna egy kamaradarabot visz a vászonra, főszerepben pedig azzal a Brendan Fraserrel, aki a 2000-es évek egyik nagy ígérete volt, aztán jelentéktelenebbnél jelentéktelenebb filmjei után eltűnt Hollywood süllyesztőjében. Azonban Fraser olyan újjászületést mutat be jelenleg, amit nagyon ritkán látunk a szakmában.

A történet középpontjában Charlie (Brendan Fraser – A múmia, Doom Patrol) áll, aki csaknem 300 kilójával a háza rabjává vált. Online tart órákat, ám a kamerát soha nem kapcsolja be. Mint kiderül, azonos nemű párját elvesztette, emiatt él önpusztító életet. Régen látott lánya Ellie (Sadie Sink – Stranger Things, Fear Street trilógia) egy nap felbukkan, és ez egy hatalmas fordulópont lesz Charlie életében.

A bálna kritika
Sadie Sink, mint Ellie az A bálna című filmben. Kredit: Niko Tavernise/A24 Films/© Palouse Rights, LLC.

A bálna közelről sem könnyen fogyasztható mű. A hosszú snittek miatt, úgy érezheti a néző, hogy ő is ott van Charlieval egy szobában, és mindennapi küzdelmeit látva elönti a sajnálat. A lánya felbukkanása viszont újra értelmet hoz a férfi életébe. Ellie egy problémás tinédzser, aki maga is keresi az útját az életben. Charlie a film során végig próbálja terelgetni a lányt jobb irányba, legalábbis ezt tűzte ki céljául életének hátralévő részében. Ez a korántsem felhőtlen apa-lánya kapcsolat megható, sokszor fájdalmas pillanatokat okoz a nézőnek.

A film gyakorlatilag végig egy helyszínen játszódik, ezért a párbeszédeken és a színészi alakításokon múlt minden, és úgy gondolom, hogy mindkét fronton jól teljesít a mozi.

A bálna kritika
Brendan Fraser, mint Charlie az A bálna című filmben. Forrás: ADS

De természetesen mindenki elsősorban Fraserre kíváncsi, akinek alakítása felejthetetlenre sikeredett. Úgy éreztem, hogy a karakter érzései mellett, saját karrierjére is rá lehet húzni azt a fájdalmat, amit látunk, és egyértelműen az volt a legnagyobb célja Frasernek, hogy bizonyítsa, hogy igenis tud színészkedni.

Aronofsky film nem létezhet szimbolika nélkül, a híres Moby Dick metaforája végigkíséri a mozit, ami nem a konkrét műre utal, annál sokkal mélyebb tartalommal bír, amit igazából csak a film legvégén értünk meg valójában.

A bálna kritika
Hong Chau, mint Liz az A bálna című filmben. Forrás: ADS

Nagyon ritkán tapasztaltam olyat moziban, hogy a stáblista kezdete után még legalább két percen át egy pisszenést sem lehetett hallani a teremben. Nem hiába kapott Fraser 6 perces álló vastapsot, és egyértelműen ő az egyik legnagyobb esélyese az idei Oscar-díjnak. Úgy gondolom, hogy ez Fraser és Austin Butler között fog eldőlni, de ha Butler el is happolja előle a díjat, elmondhatja magáról, hogy olyan visszatérést pakolt oda, amit csak nagyon kevesen tudtak eddig a szakmában.

A bálna kritika pontozó thumbnail
A bálna (The Whale, 2022)
Összességében
A bálna egy nagyon érzelmes alkotás lett, mely nem hibátlan, megvannak a maga néhol túlzó, giccses részei, de az biztos, hogy nem hagyja érzelmek nélkül a nézőit.
Rendezés
8
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
8
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
8
8

Friss

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...

Feltámasztási kísérlet – A törvény nevében 4.évad (True Detective Season 4, HBO Max -2024) kritika

A törvény nevében sorozat 2014-ben indult és Nic Pizolatto showrunner rögtön egy olyan évadot...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

Egy magányos űrhajós története a naprendszer peremén: Az űrhajós (Spaceman – Netflix, 2024) kritika

Számomra sajnos a 2023-as év nem éppen a filmek aranyéve volt. Keveset is kaptunk...

Népirtás a szomszédban: Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest, 2023) kritika

Jonathan Glazer legújabb filmjével bizonyítja, hogy képes arra, amire a legnagyobbak: bármilyen műfajú filmet...