A Bridge Hollow-i átok kritika (The Curse of Bridge Hollow, 2022 – Netflix)

Ki gondolta volna, hogy a kései 20 – korai 21. század feledhetetlen állócsillagai, a Fajansz testvérek egyszer megöregszenek? Márpedig ez történt, legalábbis más nem magyarázhatja a tényt, hogy a 10 (számszakilag, hitelesítve, betűvel kiírva tíz) darab Wayans tesó legfiatalabbika, Marlon Wayans belevágott egy Halloween tematikájú kedves családi filmvígjáték elkészítésébe.

Mivel ezek a filmes szakkifejezések (úgymint: Wayans, Halloween, tematika, kedves, családi, vígjáték) mind önmagukban, mind tetszőleges kombinációban ritkán jelentenek jót, erősen kétkedve ültem le megtekinteni a Netflix szezonális gyöngyszemét, a Bridge Hollow-i átok című alkotást. Az alábbi kritika nem vonatkozik a filmnek arra a 20 percére, amikor (rosszmájú rokonaim szerint) tátott szájjal horkolva ültem a képernyő előtt. Lehet, hogy akkor történet valami felülmúlhatatlanul csodálatos, amit azóta is emlegetnek minden mérvadó filmes oldalon, de a maradék valami egészen szörnyű élményt nyújtott.

A Bridge Hollow-i átok kritika
A Bridge Hollow-i átok (B-J): Marlon Wayans, mint Howard; John Michael Higgins, mint Floyd és Priah Ferguson, mint Sydney. Kredit: Frank Masi/Netflix © 2022.

Az enyhén diszfunkcionális család a város zaját maga mögött hagyva vidékre költözik. Vicces mém-figuráink: minden babonaságot megvető racionalista apuka (haha), romantikus késztetéseit ehetetlen vegán sütemények készítésében kiélő anyuka (hihi), indokolatlanul talpraesett kislány (hehe). A kedvesnek tűnő amerikai klasszik kisvárosban mindenki lelkesen készül a Halloweenre. Vicces mém-figurák: az összes helyi lakos (haha), plusz a helyi iskola tipikus lúzer karakterei (goth – hihi, latino – hehe, értelmiségi – hoho). Hamar kiderül azonban, hogy a Halloween-dekor nem véletlenül annyira élethű, amennyire.

Az ún. tingli-tangli ünnepi filmek a megkerülhetetlen „minden jóra fordul” morális tematika ellenére simán bekerülhetnek akár a jópofa kategóriába is, amennyiben a standard karaktereket elfogadható színészek játsszák, a szimpla sztorit sikerül kedvesen és meggyőzően előadni, és nem ismétlik el ugyanazt az (eleve igénytelen) poént mondjuk 5-nél többször. Tagadjuk le a fenti mondat második felének minden állítását, és megkaptuk Bridge Hollow-i átkot.

A Bridge Hollow-i átok kritika
A Bridge Hollow-i átok: Marlon Wayans, mint Howard. Kredit: Frank Masi/Netflix © 2022.

Ha minimális energiát öltek volna ilyesmikbe, hogy eredeti látványvilág, akkor erős alkohollal még be lehetett volna venni, de az egyetlen dolog, ami tükrözött némi kreativitást, az az életre kelő gonosz bádogmacska volt, aki csörömpölve felborul, ha átmegy felette az autó, hogy aztán ismét függőlegesbe kerülve megállíthatatlanul menjen tovább, gonosz terveit szövögetve. Rajta kívül volt még pók, meg zombi, meg a többiek, szigorúan gyerekbarát kivitelben.

A Bridge Hollow-i átok kritika pontozó thumbnail
A Bridge Hollow-i átok (The Curse of Bridge Hollow, 2022 - Netflix)
Összességében
Nyilván nincs az a dolog, amit egyszer ne lehetne megnézni (én is voltam már alsótagozatos karácsonyi előadáson), de van az a dolog, amit nem muszáj. A Bridge Hollow-i átkot a mazochistákon kívül szívből nem ajánlom senkinek.
Rendezés
4
Színészi alakítás
4
Forgatókönyv
2
Fényképezés
3
Filmzene/Hang/Effektek
5
3.5

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Kovácsné
Kovácsnéhttp://kovacsne.blog.hu
Gyerekként szerény 19 alkalommal láttam a moziban a Piedone Egyiptomban című kultikus műremeket (többnyire jegy nélkül, de ez most nem tartozik ide). Azóta is próbálok rájönni, hogy bizonyos filmek bizonyos embereket miért fognak meg, miközben mások ugyanazt az alkotást nézhetetlen undormánynak tartják. Filmet elemezni matematikai módszerekkel nem tudok, vonatkozó szakképesítésem nincs. Írásaim ennek megfelelően egy szakfordító agrármérnök bevallottan szubjektív merengései egy-egy mozis élmény kapcsán (gyerekfilmek esetén a saját ivadékaim és szellemi holdudvaruk vonatkozó merengéseit is kötelességtudóan csatolom).

Hasonlóak

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

Branagh, Poirot és a kisértetek – Szeánsz Velencében (A Haunting in Venice, 2023) kritika

Poirot, Kenneth Branagh jóvoltából most Velence csodálatos kulisszái között nyomoz miközben néha a nézők...

Rózsaszínbe borult a világ – Barbie (2023) kritika

A Barbie-t senkinek nem kell bemutatni. Több évtizede már, hogy kislányok ezekkel a babákkal...