A Bridge Hollow-i átok kritika (The Curse of Bridge Hollow, 2022 – Netflix)

Ki gondolta volna, hogy a kései 20 – korai 21. század feledhetetlen állócsillagai, a Fajansz testvérek egyszer megöregszenek? Márpedig ez történt, legalábbis más nem magyarázhatja a tényt, hogy a 10 (számszakilag, hitelesítve, betűvel kiírva tíz) darab Wayans tesó legfiatalabbika, Marlon Wayans belevágott egy Halloween tematikájú kedves családi filmvígjáték elkészítésébe.

Mivel ezek a filmes szakkifejezések (úgymint: Wayans, Halloween, tematika, kedves, családi, vígjáték) mind önmagukban, mind tetszőleges kombinációban ritkán jelentenek jót, erősen kétkedve ültem le megtekinteni a Netflix szezonális gyöngyszemét, a Bridge Hollow-i átok című alkotást. Az alábbi kritika nem vonatkozik a filmnek arra a 20 percére, amikor (rosszmájú rokonaim szerint) tátott szájjal horkolva ültem a képernyő előtt. Lehet, hogy akkor történet valami felülmúlhatatlanul csodálatos, amit azóta is emlegetnek minden mérvadó filmes oldalon, de a maradék valami egészen szörnyű élményt nyújtott.

A Bridge Hollow-i átok kritika
A Bridge Hollow-i átok (B-J): Marlon Wayans, mint Howard; John Michael Higgins, mint Floyd és Priah Ferguson, mint Sydney. Kredit: Frank Masi/Netflix © 2022.

Az enyhén diszfunkcionális család a város zaját maga mögött hagyva vidékre költözik. Vicces mém-figuráink: minden babonaságot megvető racionalista apuka (haha), romantikus késztetéseit ehetetlen vegán sütemények készítésében kiélő anyuka (hihi), indokolatlanul talpraesett kislány (hehe). A kedvesnek tűnő amerikai klasszik kisvárosban mindenki lelkesen készül a Halloweenre. Vicces mém-figurák: az összes helyi lakos (haha), plusz a helyi iskola tipikus lúzer karakterei (goth – hihi, latino – hehe, értelmiségi – hoho). Hamar kiderül azonban, hogy a Halloween-dekor nem véletlenül annyira élethű, amennyire.

Az ún. tingli-tangli ünnepi filmek a megkerülhetetlen „minden jóra fordul” morális tematika ellenére simán bekerülhetnek akár a jópofa kategóriába is, amennyiben a standard karaktereket elfogadható színészek játsszák, a szimpla sztorit sikerül kedvesen és meggyőzően előadni, és nem ismétlik el ugyanazt az (eleve igénytelen) poént mondjuk 5-nél többször. Tagadjuk le a fenti mondat második felének minden állítását, és megkaptuk Bridge Hollow-i átkot.

A Bridge Hollow-i átok kritika
A Bridge Hollow-i átok: Marlon Wayans, mint Howard. Kredit: Frank Masi/Netflix © 2022.

Ha minimális energiát öltek volna ilyesmikbe, hogy eredeti látványvilág, akkor erős alkohollal még be lehetett volna venni, de az egyetlen dolog, ami tükrözött némi kreativitást, az az életre kelő gonosz bádogmacska volt, aki csörömpölve felborul, ha átmegy felette az autó, hogy aztán ismét függőlegesbe kerülve megállíthatatlanul menjen tovább, gonosz terveit szövögetve. Rajta kívül volt még pók, meg zombi, meg a többiek, szigorúan gyerekbarát kivitelben.

A Bridge Hollow-i átok kritika pontozó thumbnail
A Bridge Hollow-i átok (The Curse of Bridge Hollow, 2022 - Netflix)
Összességében
Nyilván nincs az a dolog, amit egyszer ne lehetne megnézni (én is voltam már alsótagozatos karácsonyi előadáson), de van az a dolog, amit nem muszáj. A Bridge Hollow-i átkot a mazochistákon kívül szívből nem ajánlom senkinek.
Rendezés
4
Színészi alakítás
4
Forgatókönyv
2
Fényképezés
3
Filmzene/Hang/Effektek
5
3.5

Friss

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...

Dalra fakad az Átjáróház

Egyre inkább kirajzolódik a mozirajongók előtt, hogy miért lesz kihagyhatatlan film a decemberben a...

Brahmāstra: Első rész – Shiva kritika (Brahmāstra: Part One – Shiva, 2022 – Disney+): Szuperhős mozi indiai módra

Az indiai filmek temperamentuma mindig irigylésre méltó, zenés és táncos jelenetekkel tarkított romantikus alkotásokról...
Kovácsné
Kovácsnéhttp://kovacsne.blog.hu
Gyerekként szerény 19 alkalommal láttam a moziban a Piedone Egyiptomban című kultikus műremeket (többnyire jegy nélkül, de ez most nem tartozik ide). Azóta is próbálok rájönni, hogy bizonyos filmek bizonyos embereket miért fognak meg, miközben mások ugyanazt az alkotást nézhetetlen undormánynak tartják. Filmet elemezni matematikai módszerekkel nem tudok, vonatkozó szakképesítésem nincs. Írásaim ennek megfelelően egy szakfordító agrármérnök bevallottan szubjektív merengései egy-egy mozis élmény kapcsán (gyerekfilmek esetén a saját ivadékaim és szellemi holdudvaruk vonatkozó merengéseit is kötelességtudóan csatolom).

Hasonlóak

Brahmāstra: Első rész – Shiva kritika (Brahmāstra: Part One – Shiva, 2022 – Disney+): Szuperhős mozi indiai módra

Az indiai filmek temperamentuma mindig irigylésre méltó, zenés és táncos jelenetekkel tarkított romantikus alkotásokról...

A csoda kritika (The Wonder – 2022, Netflix): Florence Pugh egy csoda

Florence Pugh egyértelműen napjaink egyik legtehetségesebb színésznője. A csoda című kosztümös thriller már elérhető...