vasárnap, április 21, 2024

A Bridge Hollow-i átok kritika (The Curse of Bridge Hollow, 2022 – Netflix)

Ki gondolta volna, hogy a kései 20 – korai 21. század feledhetetlen állócsillagai, a Fajansz testvérek egyszer megöregszenek? Márpedig ez történt, legalábbis más nem magyarázhatja a tényt, hogy a 10 (számszakilag, hitelesítve, betűvel kiírva tíz) darab Wayans tesó legfiatalabbika, Marlon Wayans belevágott egy Halloween tematikájú kedves családi filmvígjáték elkészítésébe.

Mivel ezek a filmes szakkifejezések (úgymint: Wayans, Halloween, tematika, kedves, családi, vígjáték) mind önmagukban, mind tetszőleges kombinációban ritkán jelentenek jót, erősen kétkedve ültem le megtekinteni a Netflix szezonális gyöngyszemét, a Bridge Hollow-i átok című alkotást. Az alábbi kritika nem vonatkozik a filmnek arra a 20 percére, amikor (rosszmájú rokonaim szerint) tátott szájjal horkolva ültem a képernyő előtt. Lehet, hogy akkor történet valami felülmúlhatatlanul csodálatos, amit azóta is emlegetnek minden mérvadó filmes oldalon, de a maradék valami egészen szörnyű élményt nyújtott.

A Bridge Hollow-i átok kritika
A Bridge Hollow-i átok (B-J): Marlon Wayans, mint Howard; John Michael Higgins, mint Floyd és Priah Ferguson, mint Sydney. Kredit: Frank Masi/Netflix © 2022.

Az enyhén diszfunkcionális család a város zaját maga mögött hagyva vidékre költözik. Vicces mém-figuráink: minden babonaságot megvető racionalista apuka (haha), romantikus késztetéseit ehetetlen vegán sütemények készítésében kiélő anyuka (hihi), indokolatlanul talpraesett kislány (hehe). A kedvesnek tűnő amerikai klasszik kisvárosban mindenki lelkesen készül a Halloweenre. Vicces mém-figurák: az összes helyi lakos (haha), plusz a helyi iskola tipikus lúzer karakterei (goth – hihi, latino – hehe, értelmiségi – hoho). Hamar kiderül azonban, hogy a Halloween-dekor nem véletlenül annyira élethű, amennyire.

Az ún. tingli-tangli ünnepi filmek a megkerülhetetlen „minden jóra fordul” morális tematika ellenére simán bekerülhetnek akár a jópofa kategóriába is, amennyiben a standard karaktereket elfogadható színészek játsszák, a szimpla sztorit sikerül kedvesen és meggyőzően előadni, és nem ismétlik el ugyanazt az (eleve igénytelen) poént mondjuk 5-nél többször. Tagadjuk le a fenti mondat második felének minden állítását, és megkaptuk Bridge Hollow-i átkot.

A Bridge Hollow-i átok kritika
A Bridge Hollow-i átok: Marlon Wayans, mint Howard. Kredit: Frank Masi/Netflix © 2022.

Ha minimális energiát öltek volna ilyesmikbe, hogy eredeti látványvilág, akkor erős alkohollal még be lehetett volna venni, de az egyetlen dolog, ami tükrözött némi kreativitást, az az életre kelő gonosz bádogmacska volt, aki csörömpölve felborul, ha átmegy felette az autó, hogy aztán ismét függőlegesbe kerülve megállíthatatlanul menjen tovább, gonosz terveit szövögetve. Rajta kívül volt még pók, meg zombi, meg a többiek, szigorúan gyerekbarát kivitelben.

A Bridge Hollow-i átok kritika pontozó thumbnail
A Bridge Hollow-i átok (The Curse of Bridge Hollow, 2022 - Netflix)
Összességében
Nyilván nincs az a dolog, amit egyszer ne lehetne megnézni (én is voltam már alsótagozatos karácsonyi előadáson), de van az a dolog, amit nem muszáj. A Bridge Hollow-i átkot a mazochistákon kívül szívből nem ajánlom senkinek.
Rendezés
4
Színészi alakítás
4
Forgatókönyv
2
Fényképezés
3
Filmzene/Hang/Effektek
5
3.5

Friss

City scape, avagy Budapest sokféle arca: Az Álmatlanság című kiállításon jártunk a Zikkurat galériában

Alvászavar, insomnia, alvásképtelenség. Sokan küzdenek ezzel a problémával. A Zikkurat galériában olyan képzőművészek alkotásait...

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...
Kovácsné
Kovácsnéhttp://kovacsne.blog.hu
Gyerekként szerény 19 alkalommal láttam a moziban a Piedone Egyiptomban című kultikus műremeket (többnyire jegy nélkül, de ez most nem tartozik ide). Azóta is próbálok rájönni, hogy bizonyos filmek bizonyos embereket miért fognak meg, miközben mások ugyanazt az alkotást nézhetetlen undormánynak tartják. Filmet elemezni matematikai módszerekkel nem tudok, vonatkozó szakképesítésem nincs. Írásaim ennek megfelelően egy szakfordító agrármérnök bevallottan szubjektív merengései egy-egy mozis élmény kapcsán (gyerekfilmek esetén a saját ivadékaim és szellemi holdudvaruk vonatkozó merengéseit is kötelességtudóan csatolom).

Hasonlóak

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

Egy magányos űrhajós története a naprendszer peremén: Az űrhajós (Spaceman – Netflix, 2024) kritika

Számomra sajnos a 2023-as év nem éppen a filmek aranyéve volt. Keveset is kaptunk...

Népirtás a szomszédban: Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest, 2023) kritika

Jonathan Glazer legújabb filmjével bizonyítja, hogy képes arra, amire a legnagyobbak: bármilyen műfajú filmet...