Házimozi: Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan-1998) [Kritika]

Bizonyára nem én vagyok az egyetlen srác, akit kiskorában foglalkoztatott a katonáskodás és érdekeltek a fegyverek. Rengeteg ilyen játékom és jó pár, a témával foglalkozó könyvem volt. Főleg a második világháború ejtett ámulatba, igyekeztem a lehető legtöbb tudást magamba szívni. Jó apám viszont nem volt elragadtatva érdeklődésem tárgyától. Gondolta hát annak érdekében, hogy egy kicsit reálisabb kép alakuljon ki bennem, megnézette velem jelen írás tárgyának ikonikus első huszonöt percét. Ugyan nem tűnt el belőlem teljesen az érdeklődés, de arra bőven elég volt, hogy nyolcévesként egy darabig ne akarjak katonás dolgokkal érintkezni. Mégis, azóta jó párszor láttam a filmet és az egyik kedvencem lett. Sőt, igazából minél többször látom, egyfelől annál jobban gyűlölöm a háborúskodást és annál inkább imádom ezt a filmet.

Ryan közlegény megmentése

A Ryan közlegény megmentése korszakalkotó film. Egy szempillantás alatt ránt be a háború forgatagába és egy pillanatra sem ereszt el. Janusz Kaminski (Schindler listája, Különvélemény) látványvilága egészen egyedülálló, egyszerre fullasztóan nyomasztó és lehengerlően dinamikus. Neki köszönhetően érezzük a homokot az arcunkban és a vizes ruhát ami mázsás súlyként nyom minket a földre. A szereplőkkel együtt kúszunk és mászunk hullák között, kötözzük a sebeinket és szerzünk újakat, élünk és halunk. Ezek a karakterek pedig mind remek színészek kezei között vannak, akik közül kár lenne bárkit is kiemelni. Ez alól persze kivétel Tom Hanks (A számkivetett, Kémek hídja), aki egy tekintettel képes mindent kifejezni, ami a film során ránk vár.

Ryan közlegény megmentése

Azonban ne legyenek illúzióink, Steven Spielberg (Schindler listája, Az elveszett frigyláda fosztogatói) filmje nem a 50-es, 60-as évek propagandisztikus háborús filmje a nácik dicsőséges legyőzéséről. De nem is a 70-es, 80-as évek rémálom-allegóriájára épül. Nála nem kérdőjeleződik meg a valóság. Helyette agyvelődarabok kíséretében vágódik az ember arcába. Mégis, pont ez a nyers ábrázolás segít komolyan venni az olyan kérdéseket mint, hogy mennyit ér egy emberi élet? Vagy, hogyan maradhat ember az ember miközben az életben maradás érdekében a  lehető legkevésbé szabad annak lennie? Szerencsére a pátosz megmarad egészséges szinten, nem üt lyukat a koponyánkba és a hősiesség amit látunk legtöbbször a kényszer szülötte.

Ryan közlegény megmentése

Spielberg alkotása minden kétséget kizáróan a műfaj klasszikusa. Nagyszerű rendező, nagyszerű színészek, nagyszerű dramaturgia. És persze nagyszerű zene John Williams mester kottájából, heroikus és melankolikus aláfestése egy heroikus és melankolikus eposznak, az emberi tűrőképesség távoli kisvárosából.


Ryan közlegény megmentése
Ryan közlegény megmentése
Összességében
Ha valaki tudni szeretné milyen a háború, hogy aztán örökre el akarja felejteni, akkor remek választás. Ha pedig az emberre, mint a háború tényezőjére vagyunk kíváncsiak akkor még remekebb.
Pozitívumok
Nagyszerű képivilág
Kiváló arányérzék
Húsz év távlatából is sokkolóan valóságos ábrázolás
Negatívumok
Nincs ilyen
100
Értékelés

Friss

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...
Erdei Róbert Bence
Erdei Róbert Bence
Robi vagyok, kezdő bölcsész és közép-haladó művész. Kisfiúként a filmezés volt a nagy szerelem, mostanra inkább az írás és a fotózás foglalkoztat. Ez persze nem tart vissza attól, hogy kritikákat írjak vagy egyszer talán forgatókönyvet. Jelenleg a PPKE-BTK-n hallgatok filmelméletet és filmtörténetet.

Hasonlóak

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

A titokzatos nő kritika (Decision to Leave/Heojil kyolshim, 2022) – A bűn, és a szerelem összefonódása

Ez az alkotás, annak a Park Chan-wooknak a legújabb műve, akinek az életművében már...

Babylon kritika (Babylon, 2022) – Betekintés Hollywood legmélyebb bugyraiba

Damien Chazelle korunk egyik legnagyobb tehetsége. Még csak 37 éves, de már olyan nagyszabású...