péntek, június 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Drakula (Dracula minisorozat, Netflix – 2020): Sorozatkritika

Alig több mint egy évtizede szinte képtelenségnek tűnt anélkül moziba menni vagy bekapcsolni a tv-t, hogy ne ütközzünk valamilyen vámpíros tartalomba, legyen szó akár tinidrámáról (The Twilight Saga), erotikus horroron át (True Blood – Inni és élni hagyni), egészen a történelmi fikcióig (Abraham Lincoln, a vámpírvadász). Bár sokan valamilyen időszakos, múló jelenségnek tekintették, a vérszívók 1913-as debütálásuk (The Vampire) óta sokadik virágzásukat élik, és egyenlőre eszük ágában sincs eltűnni a képernyőről, tekintve ,hogy jelenleg 6 olyan előkészületben lévő sorozatról vagy filmről van tudomásunk, amik valamilyen módon érintik Bram Stroker szörnyetegét.

Dracula
Forrás: Netflix

2020. januárjában először a BBC-n, majd nem sokkal később Netflixen is debütált Steven Moffat és Mark Gattis által készített sorozat, nemes egyszerűséggel Dracula címmel. A szerzőpáros neve ismerősen csenghet a szintén BBC berkein belül készített Sherlock című sorozat kedvelőinek, illetve Moffat majdnem tíz éven keresztül az újraindított Doctor Who showrunnereként dolgozott. Előbbihez hasonlóan a Dracula, három összefüggő, másfél órás részből áll, melyek ugyanakkor külön-külön, önmagukban is élvezhetőek.

Dracula
Forrás: Netflix

A Budapesten kezdődő történet lazán kapcsolódva Stroker eredeti regényéhez, a Wallachia (Havasalföld) grófja (Claes BangNégyzet) és Agatha Van Helsing(Dolly Wells45 év) vámpírvadász macska-egér harcát mutatja be. Claes fantasztikusan alakít, az első felbukkanásától kezdve uralja a képernyőt. Tökéletesen játssza a kényeskedő, nárcisztikus nemest, aki éhsége csillapítására és önmaga szórakoztatására időnként embereket gyilkol.A kezdeti feszültséget követően hamar ingerszegénnyé válik a történet azáltal, hogy képtelen túllépni a műfaj kötelező kliséin. A horror elemek igénytelenek, sokszor kifejezetten az Asylum filmjeire emlékeztetnek. Dracula immortalitásának köszönhetően a konfliktusok súlytalanná válnak, és Agatha kivételével érdektelen az összes karakter sorsa. Az eredeti mű, illetve a legjobb adaptációk ereje a különböző témák, mint szexualitás, faji kérdés, imperializmus stb. burkolt módon való megjelenítésében áll. Azáltal, hogy a sorozat az aktuális sztendernek megfelelően közvetlenül prezentálja, teljesen kiüresíti ezeket a topikokat. Az igazi mélypontot a záró epizód jelenti, amely a Sherlockhoz hasonlóan a jelenkorban játszódik. A dramaturgiailag és műfajilag elkülönülő részben Bang karaktere az önmaga paródiájává válik anélkül, hogy igazán okot adna erre a sorozat.

Dracula
Forrás: Netflix

Mintegy főhajtásként a műfaj úttörői előtt, a sorozat rengeteg easter egg-et tartalmaz. A Dracula egy részét a szlovákiai Árva várában forgatták, ugyanazon a helyszínen, ahol majdnem egy évszázada a Murnau Nosferatuja (1922) is készült. Különleges érzés Bang szájából Lugosi Béla híres “I never drink… wine” mondatát meghallgatni. A vámpíros utalásokon túl pedig a Doctor Who és Sherlock rajongóknak is kellemes meglepetésben lesz részük.

Dracula
Forrás: Netflix

Mindent összegezve, a nyári uborkaszezonban pár órára kellemes kikapcsolódást jelenthet a Dracula, mivel megvannak a maga szórakoztató pillanatai. Ugyanakkor Claes Bang játéka, a gyönyörű fényképezés és a magával ragadó zene önmagában kevés ahhoz, hogy feledtesse a sorozat hiányosságait és hibáit.


Tóth Ábris
Tóth Ábris
Sziasztok, Ábris vagyok! A film gyerekkorom óta szerves része az életemnek. (Varda-t idézve : “Cinema is my home. I think I’ve always lived in it”) Számomra a mozgókép a csúcs,ami képes magába foglalni a többi művészeti ágat és önmagában is rendkívül sokszínű megjelenési formával bír. Alapvetően szerzői filmeket nézek ugyanakkor rajongok a klasszikus amerika filmekért kezdve a pre code korszaktól.
Bram Stroker klasszikusának újabb feldolgozása Sherlock alkotóitól lélegzetelállító képekkel, Claes Bang fantasztikus alakításával ugyanakkor hullámzó minőséggel és kiábrándító befejezéssel. Sherlock és vámpír rajongóknak ajánlott, egyébként abszolút kihagyható.Drakula (Dracula minisorozat, Netflix - 2020): Sorozatkritika