Drakula (Dracula minisorozat, Netflix – 2020): Sorozatkritika

Alig több mint egy évtizede szinte képtelenségnek tűnt anélkül moziba menni vagy bekapcsolni a tv-t, hogy ne ütközzünk valamilyen vámpíros tartalomba, legyen szó akár tinidrámáról (The Twilight Saga), erotikus horroron át (True Blood – Inni és élni hagyni), egészen a történelmi fikcióig (Abraham Lincoln, a vámpírvadász). Bár sokan valamilyen időszakos, múló jelenségnek tekintették, a vérszívók 1913-as debütálásuk (The Vampire) óta sokadik virágzásukat élik, és egyenlőre eszük ágában sincs eltűnni a képernyőről, tekintve ,hogy jelenleg 6 olyan előkészületben lévő sorozatról vagy filmről van tudomásunk, amik valamilyen módon érintik Bram Stroker szörnyetegét.

Dracula
Forrás: Netflix

2020. januárjában először a BBC-n, majd nem sokkal később Netflixen is debütált Steven Moffat és Mark Gattis által készített sorozat, nemes egyszerűséggel Dracula címmel. A szerzőpáros neve ismerősen csenghet a szintén BBC berkein belül készített Sherlock című sorozat kedvelőinek, illetve Moffat majdnem tíz éven keresztül az újraindított Doctor Who showrunnereként dolgozott. Előbbihez hasonlóan a Dracula, három összefüggő, másfél órás részből áll, melyek ugyanakkor külön-külön, önmagukban is élvezhetőek.

Dracula
Forrás: Netflix

A Budapesten kezdődő történet lazán kapcsolódva Stroker eredeti regényéhez, a Wallachia (Havasalföld) grófja (Claes BangNégyzet) és Agatha Van Helsing(Dolly Wells45 év) vámpírvadász macska-egér harcát mutatja be. Claes fantasztikusan alakít, az első felbukkanásától kezdve uralja a képernyőt. Tökéletesen játssza a kényeskedő, nárcisztikus nemest, aki éhsége csillapítására és önmaga szórakoztatására időnként embereket gyilkol.A kezdeti feszültséget követően hamar ingerszegénnyé válik a történet azáltal, hogy képtelen túllépni a műfaj kötelező kliséin. A horror elemek igénytelenek, sokszor kifejezetten az Asylum filmjeire emlékeztetnek. Dracula immortalitásának köszönhetően a konfliktusok súlytalanná válnak, és Agatha kivételével érdektelen az összes karakter sorsa. Az eredeti mű, illetve a legjobb adaptációk ereje a különböző témák, mint szexualitás, faji kérdés, imperializmus stb. burkolt módon való megjelenítésében áll. Azáltal, hogy a sorozat az aktuális sztendernek megfelelően közvetlenül prezentálja, teljesen kiüresíti ezeket a topikokat. Az igazi mélypontot a záró epizód jelenti, amely a Sherlockhoz hasonlóan a jelenkorban játszódik. A dramaturgiailag és műfajilag elkülönülő részben Bang karaktere az önmaga paródiájává válik anélkül, hogy igazán okot adna erre a sorozat.

Dracula
Forrás: Netflix

Mintegy főhajtásként a műfaj úttörői előtt, a sorozat rengeteg easter egg-et tartalmaz. A Dracula egy részét a szlovákiai Árva várában forgatták, ugyanazon a helyszínen, ahol majdnem egy évszázada a Murnau Nosferatuja (1922) is készült. Különleges érzés Bang szájából Lugosi Béla híres “I never drink… wine” mondatát meghallgatni. A vámpíros utalásokon túl pedig a Doctor Who és Sherlock rajongóknak is kellemes meglepetésben lesz részük.

Dracula
Forrás: Netflix

Mindent összegezve, a nyári uborkaszezonban pár órára kellemes kikapcsolódást jelenthet a Dracula, mivel megvannak a maga szórakoztató pillanatai. Ugyanakkor Claes Bang játéka, a gyönyörű fényképezés és a magával ragadó zene önmagában kevés ahhoz, hogy feledtesse a sorozat hiányosságait és hibáit.


Friss

Outer Range és Night Sky 1. évad kritika (Amazon Prime Video – 2022): Hasadékok az amerikai álom szövetén

A címben mindjárt két sorozatcím is szerepel, örömmel zavarom össze tehát az olvasót egy...

Tokyo Vice 1. évad kritika (2022): Bűnözés neonfényben

Ki lehet mondani, hogy a maffiáról közel mindent elmeséltek már. Mégis lehet újat mutatni,...

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől,...

Mindenki odavan a Top Gun: Maverickért

A cannes-i fesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelték Tom Cruise új szuperprodukcióját, a Top Gun: Mavericket, a sztár pedig...
Tóth Ábris
Tóth Ábris
Sziasztok, Ábris vagyok! A film gyerekkorom óta szerves része az életemnek. (Varda-t idézve : “Cinema is my home. I think I’ve always lived in it”) Számomra a mozgókép a csúcs,ami képes magába foglalni a többi művészeti ágat és önmagában is rendkívül sokszínű megjelenési formával bír. Alapvetően szerzői filmeket nézek ugyanakkor rajongok a klasszikus amerika filmekért kezdve a pre code korszaktól.

Hasonlóak

Outer Range és Night Sky 1. évad kritika (Amazon Prime Video – 2022): Hasadékok az amerikai álom szövetén

A címben mindjárt két sorozatcím is szerepel, örömmel zavarom össze tehát az olvasót egy...

Tokyo Vice 1. évad kritika (2022): Bűnözés neonfényben

Ki lehet mondani, hogy a maffiáról közel mindent elmeséltek már. Mégis lehet újat mutatni,...

Repülj vissza az ókori Rómába – Thermae Romae Novae 1. évad kritika (2022 – Netflix)

A Netflix manapság elég híres arról, hogy szinte ontja magából az animéket, a lehető...
Bram Stroker klasszikusának újabb feldolgozása Sherlock alkotóitól lélegzetelállító képekkel, Claes Bang fantasztikus alakításával ugyanakkor hullámzó minőséggel és kiábrándító befejezéssel. Sherlock és vámpír rajongóknak ajánlott, egyébként abszolút kihagyható.Drakula (Dracula minisorozat, Netflix - 2020): Sorozatkritika