A film, amihez nem kellenek szavak: CODA (2021 – Apple Tv+) kritika

A mozikedvelőknek igenis szükségük van a nagy hollywoodi szuperprodukciók, franchise-ok világában az egyszerű, lassú, alapvetően az életről szóló filmekre. Az Apple TV+ egyik legújabb darabja pedig pontosan ilyen film. A CODA a 2014-es, A Bélier család című francia film remake-je. Az európai filmek amerikaivá gyúrása nem mindig sül el jól, ám ezesetben bátran kijelenthetjük, hogy egy jobb filmet kaptunk az eredetinél.

A film központjában a Rossi család áll, akik halászattal keresik a mindennapi betevőt. Azonban van egy ennél is jelentősebb dolog: A négytagú családból a lány kivételével mindenki siket. Ruby Rossi (Emilia Jones – Patrick: Ebbel szebb az élet) , aki fiatalkora ellenére igazi felnőtt életet él, mindenben próbál segíteni a családjának, miközben a saját jövőjét is tervezgeti. Kiderül, hogy Ruby kiválóan énekel, és az énektanárjának bíztatására elhatározza, hogy zenei egyetemre megy továbbtanulni. A lány azonban hamar rájön, hogy ez a döntés korántsem egyszerű, hiszen a családban egyedüli hallóként olyan szerepet tölt be, amit nem biztos, hogy pótolni tud bárki.

CODA
Emilia Jones, mint Ruby Rossi; Troy Kotsur, mint Frank Rossi; Marlee Matlin, mint Jackie Rossi és Daniel Durant, mint Leo Rossi. Kredit: Kredit: Apple TV+

A CODA valódi dráma. Egy lány hétköznapjaiba csöppenünk bele, akinek rögtön átérezzük a nehéz helyzetét. A lány hajnalban kel, halászni megy, majd az iskolában is helyt kell állnia. Tervezgeti a saját jövőjét, de a családja miatt folyamatosan akadályokba ütközik. A néző is belátja, hogy borzasztó az a dilemma, amin a lány keresztülmegy. Felelősségteljes tinédzserként gyakorlatilag felnőtt életet kell élnie, és hiába próbálja a saját álmait kergetni, a családja helyzete pórázként húzza folyamatosan vissza.

A film nagyon természetesen mutatja be a siketek életének nehézségeit. Ez nem is csoda, hiszen a lány családját alakító színészek a valódi életben sem hallanak. Emiatt pedig nekünk, nézőknek igazi betekintésünk van abba, hogy milyen akadályokat is kell leküzdeni a családnak.

CODA
Daniel Durant, mint Leo Rossi. Kredit: Apple TV+

Ruby karaktere telitalálat, hiszen minden fronton empátiát vált ki a nézőből. Általa megismerjük a siketség nehézségeit, szorítunk neki abban, hogy sikerüljön az egyetemi felvételije, valamint a szerelmi élete is végig a mozi központjában van.

A film legnagyobb erénye egyértelműen az, hogy nem próbálja meg túlsajnáltatni a család helyzetét, nem operál szirupos, mézes-mázos cselekményszálakkal, egyszerűen nyersen, giccsmentesen, életszerűen áll hozzá a család mindennapjaihoz, és ahelyett, hogy túldramatizálna, helyette szimplán csak bemutatja a Rossi család korántsem átlagos életét. Persze, aki együtt tud érezi a karakterekkel, annak garantáltan könny fog szökni több jelenetnél is a szemébe.

CODA
Emilia Jones, mint Ruby Rossi és Troy Kotsur, mint Frank Rossi. Kredit: Apple TV+

Ruby szoros kötődése a családjához a mozi egészén át érződik. Ami azonban talán még izgalmasabb, az Ruby és az énektanárja közti kapcsolat. A tanári támogatás, ösztönzés szívbemarkolóan őszinte és jól megmutatja a tanári pálya valódi lényegét. A jövőkép kialakítása és az ehhez szükséges támogatás hibátlanul van megjelenítve a filmben.

A CODA számomra egyértelműen az idei év legjobb filmjei között van. A nyers valójában ábrázolja a siketséggel járó nehézségeket, teszi ezt végtelenül szimpatikus, autentikus karakterekkel és életszagú történésekkel. A film elgondolkodtat, megnevettet, megríkat, azaz gyakorlatilag az érzelmek széles skáláján utaztatja a nézőit, pont úgy, ahogyan egy ilyen filmnek csinálnia kell.

Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

Buborék kritika (Bubble, 2022 – Netflix): A kishableány és a parkour története

Sokan elfelejtik, hogy az anime nem csak azt jelenti, hogy 80 epizódot végig kell...