A film, amihez nem kellenek szavak: CODA (2021 – Apple Tv+) kritika

A mozikedvelőknek igenis szükségük van a nagy hollywoodi szuperprodukciók, franchise-ok világában az egyszerű, lassú, alapvetően az életről szóló filmekre. Az Apple TV+ egyik legújabb darabja pedig pontosan ilyen film. A CODA a 2014-es, A Bélier család című francia film remake-je. Az európai filmek amerikaivá gyúrása nem mindig sül el jól, ám ezesetben bátran kijelenthetjük, hogy egy jobb filmet kaptunk az eredetinél.

A film központjában a Rossi család áll, akik halászattal keresik a mindennapi betevőt. Azonban van egy ennél is jelentősebb dolog: A négytagú családból a lány kivételével mindenki siket. Ruby Rossi (Emilia Jones – Patrick: Ebbel szebb az élet) , aki fiatalkora ellenére igazi felnőtt életet él, mindenben próbál segíteni a családjának, miközben a saját jövőjét is tervezgeti. Kiderül, hogy Ruby kiválóan énekel, és az énektanárjának bíztatására elhatározza, hogy zenei egyetemre megy továbbtanulni. A lány azonban hamar rájön, hogy ez a döntés korántsem egyszerű, hiszen a családban egyedüli hallóként olyan szerepet tölt be, amit nem biztos, hogy pótolni tud bárki.

CODA
Emilia Jones, mint Ruby Rossi; Troy Kotsur, mint Frank Rossi; Marlee Matlin, mint Jackie Rossi és Daniel Durant, mint Leo Rossi. Kredit: Kredit: Apple TV+

A CODA valódi dráma. Egy lány hétköznapjaiba csöppenünk bele, akinek rögtön átérezzük a nehéz helyzetét. A lány hajnalban kel, halászni megy, majd az iskolában is helyt kell állnia. Tervezgeti a saját jövőjét, de a családja miatt folyamatosan akadályokba ütközik. A néző is belátja, hogy borzasztó az a dilemma, amin a lány keresztülmegy. Felelősségteljes tinédzserként gyakorlatilag felnőtt életet kell élnie, és hiába próbálja a saját álmait kergetni, a családja helyzete pórázként húzza folyamatosan vissza.

A film nagyon természetesen mutatja be a siketek életének nehézségeit. Ez nem is csoda, hiszen a lány családját alakító színészek a valódi életben sem hallanak. Emiatt pedig nekünk, nézőknek igazi betekintésünk van abba, hogy milyen akadályokat is kell leküzdeni a családnak.

CODA
Daniel Durant, mint Leo Rossi. Kredit: Apple TV+

Ruby karaktere telitalálat, hiszen minden fronton empátiát vált ki a nézőből. Általa megismerjük a siketség nehézségeit, szorítunk neki abban, hogy sikerüljön az egyetemi felvételije, valamint a szerelmi élete is végig a mozi központjában van.

A film legnagyobb erénye egyértelműen az, hogy nem próbálja meg túlsajnáltatni a család helyzetét, nem operál szirupos, mézes-mázos cselekményszálakkal, egyszerűen nyersen, giccsmentesen, életszerűen áll hozzá a család mindennapjaihoz, és ahelyett, hogy túldramatizálna, helyette szimplán csak bemutatja a Rossi család korántsem átlagos életét. Persze, aki együtt tud érezi a karakterekkel, annak garantáltan könny fog szökni több jelenetnél is a szemébe.

CODA
Emilia Jones, mint Ruby Rossi és Troy Kotsur, mint Frank Rossi. Kredit: Apple TV+

Ruby szoros kötődése a családjához a mozi egészén át érződik. Ami azonban talán még izgalmasabb, az Ruby és az énektanárja közti kapcsolat. A tanári támogatás, ösztönzés szívbemarkolóan őszinte és jól megmutatja a tanári pálya valódi lényegét. A jövőkép kialakítása és az ehhez szükséges támogatás hibátlanul van megjelenítve a filmben.

A CODA számomra egyértelműen az idei év legjobb filmjei között van. A nyers valójában ábrázolja a siketséggel járó nehézségeket, teszi ezt végtelenül szimpatikus, autentikus karakterekkel és életszagú történésekkel. A film elgondolkodtat, megnevettet, megríkat, azaz gyakorlatilag az érzelmek széles skáláján utaztatja a nézőit, pont úgy, ahogyan egy ilyen filmnek csinálnia kell.

Friss

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől,...

Mindenki odavan a Top Gun: Maverickért

A cannes-i fesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelték Tom Cruise új szuperprodukcióját, a Top Gun: Mavericket, a sztár pedig...

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Nincs ki a négy kereke, de nem baj: Álom két keréken (Along for the ride, 2022 – Netflix) kritika

Ismét egy fiatalokról szóló, klasszikus történettel állt elő a Netflix, hogy megpróbálja kielégíteni egyre...

Multiverzumos túra Dokival: Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022) kritika

A Marvel legújabb fázisának célja egyértelmű az Endgame óta. Bevezetni a nézőket a Multiverzumba...