hétfő, április 15, 2024

A csoda kritika (The Wonder – 2022, Netflix): Florence Pugh egy csoda

Florence Pugh egyértelműen napjaink egyik legtehetségesebb színésznője. A csoda című kosztümös thriller már elérhető a Netflix kínálatában. Arra pedig, hogy érdemes-e megnézni, egy határozott igen a válasz.

1862-ben járunk, ahol a főhősnőnk ápolónőként dolgozik. Megkérik, hogy látogasson meg egy kislányt, és tartsa figyelemmel. Az ok egész abszurd: a lány nem eszik. Egyetlen dolog táplálja a család elmondása szerint, a mennyei manna. Elizabeth egy olyan helyzetben találja magát, aminek egyértelműen kell lennie valami megoldásának, vagy lehet, hogy tényleg egy csodával áll szemben?

A csoda kritika
(B-J): Florence Pugh, mint Lib Wright és Kíla Lord Cassidy, mint Anna O’Donnell a “A csoda” című filmben. Kredit: Aidan Monaghan/Netflix © 2022

A mozi az első pillanattól az utolsóig rabul ejtette a figyelmemet. A kosztümös filmek gyakran lassú történetvezetése erre a filmre is jellemző, viszont itt minden momentumot sikerült megtölteni feszültséggel. A gyönyörű fényképezés nagyban hozzájárul a megteremtett atmoszférához, csakúgy, mint a jól megkomponált zene.

Mi is, ahogyan Elizabeth, sejtjük, hogy valami magyarázatnak lennie kell a háttérben, nem lehetséges, hogy valaki hónapokon át nem eszik. A nővel együtt a néző is próbál rájönni a megoldásra, ám, hogy mi az igazság, azt természetesen itt nem fogom leírni, de végig gondolkodásra ösztönöz. A tudományban hiszünk inkább, vagy a vallásban? Ez a két oldal határozza meg a mozi egészét, és a karakterek egymáshoz való viszonyát. A történet nem is játszódhatna jobb korszakban, a vallási fanatizmus bizony nagy hatással volt az emberek mindennapjaira.

A csoda kritika
(B-J): Toby Jones, mint Dr. McBrearty; Dermot Crowley, mint Otway úr és Ciarán Hinds, mint Thaddeus atya a “A csoda” című filmben. Kredit: Aidan Monaghan/Netflix © 2022

A karakterek jól működnek, az Elizabeth és Anna közti jelenetek mindvégig feszültek, sejtelmesek. Ám Florence Pugh önmagában ellopja a showt, de ez nem túl meglepő. Karaktere amellett, hogy a jelenbéli eseményeket próbálja megoldani, valamilyen múltbéli sebet is magán visel, és ez bizony ad egyfajta metaforikus megközelítést is a történetnek.

A mozi eleje és vége egyébként furcsa keretbe zárja a cselekményt, a negyedik fal áttörése a modern díszletben elég érdekes rendezői döntés.

A csoda kritika
(B-J): Tom Burke, mint Will Byrne; Florence Pugh, mint Lib Wright és Kíla Lord Cassidy, mint Anna O’Donnell a “A csoda” című filmben. Kredit: Christopher Barr/Netflix © 2022

A csoda egy igazán érdekfeszítő, elgondolkodtató, nagyrészt nyomasztó mozi, de éppen ettől lesz különleges. Minőségileg pontosan olyan, mintha mozifilmet néznénk, sajnálom is, hogy nem a nagyvásznon láthattam. A Netflix eléggé hektikus minőségű filmjei közt, ez egy valóban jó alkotás lett.

A csoda kritika pontozó thumbnail
A csoda (The Wonder - 2022, Netflix)
Összességében
A Netflix új, kosztümös mozija, a streamingszolgáltató egyik legjobb idei alkotása lett.
Rendezés
8
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
8
Fényképezés
9
Filmzene/Hang/Effektek
8
8.5

Friss

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...

Feltámasztási kísérlet – A törvény nevében 4.évad (True Detective Season 4, HBO Max -2024) kritika

A törvény nevében sorozat 2014-ben indult és Nic Pizolatto showrunner rögtön egy olyan évadot...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

Egy magányos űrhajós története a naprendszer peremén: Az űrhajós (Spaceman – Netflix, 2024) kritika

Számomra sajnos a 2023-as év nem éppen a filmek aranyéve volt. Keveset is kaptunk...

Népirtás a szomszédban: Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest, 2023) kritika

Jonathan Glazer legújabb filmjével bizonyítja, hogy képes arra, amire a legnagyobbak: bármilyen műfajú filmet...