szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

A gyász horrorja: Éjszaka a házban (The Night House – 2020) kritika

Megszámolni is nehéz, hogy hány filmet is kapunk egy éven belül a horror zsánerében. Egyértelműen az egyik legnépszerűbb műfaj manapság, viszont a mennyiség nem egyenlő a minőséggel. Csak ritkán jövök ki úgy a moziból, hogy egy horrorra tiszta szívből azt tudom mondani, hogy igen, ez valami egyedi, maradandó alkotás lett. Az Éjszaka a házban első ránézésre kellő potenciállal rendelkezett ahhoz, hogy valami maradandót alkosson, ám sajnos a végére elfáradt.

Beth élete egyik napról a másikra rémálom lesz, ugyanis a férje, Owen öngyilkos lesz. Beth egyedül maradt a tóparti házukban, ám a gyászt fura, megmagyarázhatatlan dolgok kísérik. Emellett pedig a nő kénytelen szembenézni azzal, hogy férje valószínűleg kettős életet élt.

Az alapsztori végeredményében egy izgalmas, feszült kis horrornak ágyazhatott volna meg. Részben ez sikerült, hiszen a mozi nagyjából fele egész jól bánik az alapanyaggal, sikerül megteremteni egy korrekt atmoszférát, és jól adagolja a feszültséget is. A férjével kapcsolatos titok is kellően érdekfeszítő, a néző automatikusan elkezd spekulálni, nyomozni a főszereplővel együtt. A gondok inkább a film második felével, különösen az utolsó harmaddal vannak.

Éjszaka a házban
Éjszaka a házban: Rebecca Hall, mint Beth és Sarah Goldberg, mint Claire. Forrás: JoBlo

Az mindenképp dicséretes, hogy a film mer lassú lenni, mer időt hagyni a karakternek, és főleg annak, hogy a nő aktuális pszichés állapotát jól bemutassa. A film központi témája egyértelműen a gyász és az elengedés köré épül. Emiatt szükséges is, hogy ne csapongjon, hanem a nővel együtt élhessük meg ezt a folyamatot. A gond viszont az, hogy a jól felépített feszültség a film végére alábbhagy, és sajnos a befejezés is olyan irányt vett, ami számomra aláásta az addigi hangulatot. A lezárással bizonyos szempontból több kérdést kapunk, mint választ. Hatásos, kicsit művészi akart lenni, ám ebben az esetben nagyon idegennek érződött, és nem érte el azt, amit szeretett volna. A szellemes történetek legnagyobb rákfenéje az, hogy nehéz újat mutatni és nem beleesni a műfaj csapdáiba. Épp ezért kicsit izzadságszagú volt az utolsó fél órának a tálalása.

A főszerepben Rebecca Hall (Godzilla Kong ellen) kiválóan a hátán vitte a filmet végig. Jól hozta a megtört, sokszor cinikus nőt, aki a gyász közepette kezd rájönni az igazságra, és ez a felismerés bőven tartogatott a színésznőnek teret arra, hogy megmutassa kvalitásait.

Éjszaka a házban
Éjszaka a házban: Rebecca Hall, mint Beth. Forrás: The New York Times

Az Éjszaka a házban egy újabb példa arra, hogy nagyon nehéz maradandót alkotni ebben a műfajban. Az akarat megvolt, és ki lehet emelni több pozitívumot is, de sajnos a végére előjöttek a szokásos zsáner hibák, és a mozi konklúziója sem tudott igazán ütős lenni, miközben nagyon érződött rajta, hogy valami nagyot akar durrantani. Egy próbálkozásnak jó, de semmi igazán emlékezetes nem sült ki ebből.

Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.