csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Voldemort: Az örökség eredete (Voldemort: Origins of the Heir – 2018) [Kritika]

Tavaly nyáron került fel a YouTube-ra a Voldemort: Origins of the Heir előzetese, ami tulajdonképpen egy sikeres Kickstarter kampány eredménye volt. A kampány és az előzetes akkora média visszhangot generált, hogy híre még a Harry Potter jogait birtokló Warner stúdióhoz is eljutott. Ezzel pedig megkezdődött az egyezkedés a hollywoodi stúdió és a csapatnyi amatőr filmkészítő között. A tárgyalás vége az lett, hogy a Warner zöld utat adott a produkciónak, de csak úgy, hogy azt a készítők nem tehetik pénzzé. Ergo nem mutathatják be mozikban, nem jelenhet meg DVD-n, Blu-ray-en és egyéb fizetős stream szolgáltatónál sem. Végső megoldásként a terjesztésre, így a YouTube maradt, ahol január 13-án be is mutatták a nem hivatalos rajongói filmet, amit jelen cikk írásáig már közel 10 millióan néztek meg.

A történet szerint egy boszorkány – Grisha McLaggen – betör az Orosz Mágiaügyi Minisztériumba, ahonnan meg szeretné kaparintani Tom Denem – később Voldemort – naplóját. A rablás közben azonban elkapják és egy kihallgató szobába zárják, ahol a kihallgató tiszt a nő indítékait szeretné kideríteni. A boszorkányról a kihallgatás során kiderül, hogy Griffendél Godrik egyenesági utódja, továbbá azt is elárulja, hogy a két másik Roxforti alapító örökösét megölte a negyedik örökös, Mardekár Malazár utódja, Tom Denem. A napló megszerzése pedig azért lenne fontos, hogy mert azt feltételezik róla, hogy egy horcrux, ami korlátlan hatalommal és halhatatlansággal ruházza fel Denem-et, akit időközben már egyre többen emlegetlek Voldemorként.

A Voldemort: Origins of the Heir, ahogy a címe is sugallja Voldemort nagyúr múltját volt hivatott bemutatni, de pont ezen az első számú dolgon félre is csúszott ez a közel egy órás rajongói film. A Harry Potter és a Félvér herceg című filmből már megtudhattunk egy-két információt a sötét nagyúr múltjával kapcsolatban, de mélyrehatóbban egyik film sem foglalkozott vele, ami részben érthető, hisz nem ő volt a filmek főszereplője. Ellenben A Voldemort: Origins of Heir vállaltan őt tette meg a történet középpontjának, mégsem tudtunk meg róla sokkal többet, mint az előbb említett Harry Potter széria epizódjai során. Ez első sorban a bátortalan forgatókönyvnek köszönhető, ami a tényleges főszereplő bemutatása és megismerése helyett túl sokat időz el a kihallgatóhelyiségben. Pedig a könyvek alapján Voldemortról nagyon könnyű lett volna egy izgalmas filmet készíteni. És sajnos nem csak a forgatókönyv tehet arról, hogy nem tudja kellőképpen fenn tartani a nézők figyelmét, hanem a színészek is. Legtöbbjük még az amatőrök közt is amatőrnek tűnik.

Pozitívumként azonban érdemes megemlíteni a Voldemort-ot alakító Stefano Rossi-t, aki egyértelműen a film egyik erőssége és a színészgárda legtehetségesebb tagja. Habár alakítása eltörpül Ralph Finnesé mellett, de nyilván senki sem várt Oscar-díjas alakításokat egy fan filmtől. Továbbá dicséretet érdemelnek a vizuális effektusok is, amiket néhány hollywoodi produkció is megirigyelhetne. Bevallom, mindig örömmel merülök el újra és újra Harry Potter világában és azt az ötven percet sem bánom úgy igazán, amit a kisfilm megtekintésére fordítottam, de talán jobban jártam volna, ha bármely másik Harry Potter filmet újrázom helyette.

A Voldemort: Origins of the Heir magyar felirattal itt tekinthető meg:

Voldemort: Origins of the Heir
Összességében
A Voldemort: Origins of the Heir-nek sikerült egy érdekes és izgalmas témát a lehető legunalmasabb módon tálalnia. Vizualitás terén kifejezetten erős, főleg egy rajongói filmhez képest, de a történeten és a rendezésen látszik, hogy rajongókból avanzsált hobbi filmesek készítették.
Pozitívumok
Rajongói filmhez képest remek effektek
A Tom Denem-et alakító Stefano Rossi jó választás volt a szerepre
Negatívumok
Az utalások ellenére sem jön át igazán a Harry Potter hangulat
Nem megy bele elég részletesen Voldemort múltjába
45
Értékelés
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/