Dumplin’ – Így kerek az élet (Dumplin’ – 2018) [Kritika]

Valószínűleg többen is legyintenek a film trailerét nézve, hogy ez is csak egy újabb alkotás egy duci – mai kifejezéssel élve plus size – lányról, az elfogadásról és a szeretetről, de ne tegyék! Mert, bár a Dumplin’ nem repít Coelhói magasságokba minket és valószínűleg nem indul majd a következő Oscaron sem, mégis van benne egy nagy adag báj, nevetés, zene és persze a mindig zseniális Jennifer Aniston.Az egykori kisvárosi szépségkirálynő (Jennifer Aniston) élete mindig a szépségversenyekről szólt és nem meglepő módon nem igazán jönnek ki, a cseppet sem szépségkirálynő alkat lányával Willowdean-nel (Danielle Macdonald), akit kiskora óta Dumplinnak, azaz Gombócnak becéz. Will’ tisztában van testi adottságaival és látszólag nem is zavarja semmi: Dolly Parton rajongó nagynénjével Lucy-val és legjobb barátnőjével jól érzi magát, míg a helyi szépfiú érdeklődni nem kezd iránta és ezzel nem tud mit kezdeni miután Lucy – aki anyja helyett anyja volt – már nem él. Hirtelen ötletként benevez édesanyja kisvárosi szépségversenyére és ebben a konvenciók elleni lázadásban többen is követik.

A filmben nem sok férfival találkozhatunk eltekintve Lucy és később Willowdean ’drag queen’ barátaitól és Will’ szerelmétől, ahogy a készítők között is inkább nők foglaltak helyet. A filmet a 27 Idegen igent és a Nász-ajánlatot is készítő Anne Fletcher rendezte, a forgatókönyvet pedig többek között az eredeti könyvet író, szintén túlsúlyos Julie Murhy írta. Ráadásként Jennifer Aniston nemcsak szereplője a filmnek – remekül alakítja a szépségkirálynői státuszhoz ragaszkodó 50-es anyát, aki nem tudja hogyan kell (jó) anyának lenni -, hanem az egyik producere is és neki köszönhetően több olyan dalt is hallhatunk a filmben, amit a countryzene királynője kifejezetten a Dumplinhoz írt. Női film, nőktől, nőknek? Lehet.

Az elfogadás-önelfogadás mellett a Dumplin’ egyszerre szól a barátságról, önkifejezésről, lázadásról és erősen boncolgatja a bonyolult anya-lánya kapcsolatot is, mindezt majd’ két órás játékidő alatt. Egy kicsit talán elfogult vagyok a témát illetően lévén, engem sem 90-60-90-es méretekkel áldott meg a sors, de ezt a filmet örömmel néztem volna meg 10 évvel ezelőtt tiniként, de ugyan ilyen boldogan néztem most is. A szórakoztatás mellett persze jó érzés arra gondolni, hogy talán lesznek olyan fiatalok, akiknek a Dumplin’ pozitívan változtat a viselkedésén önmagával, vagy a világgal szembeni kapcsolatán. Én most megyek, berakok egy Dolly Parton számot és felveszem a vörös magassarkúm, ahogy Dolly javasolja és ezzel együtt bekapok egy szelet önbizalom-tortát is.


Dumplin’ - Így kerek az élet
Összességében
A Dumplin’ - Így kerek az élet című filmet nyugodt szívvel ajánlom minden fiatalnak, legyen fiú vagy lány, továbbá zene rajongóknak (nem csak country) és könnyed kikapcsolódásra vágyóknak is.
Pozitívumok
Nagy adag önbizalmat ad
Jó zenék és színészi alakítások
Negatívumok
De összességében nem váltja meg a világot
75
Értékelés

Friss

Thor: Szerelem és mennydörgés kritika (Thor: Love and Thunder – 2022) [Spoilermentes]

Nem túlzás azt állítani, hogy Thor a Marvel Filmes Univerzumának egyik legnagyobb útját bejárt...

Tükörfények világában – Székely Annamária Transzparenciák és tükröződések 2.0 című kiállításán jártunk

Székely Annamária városokat ábrázol, régi hagyományt folytatva. Az ezerhatszázas években az itáliai művészek ugyanis...

Fekete telefon kritika (The Black Phone – 2022): Gyere, gyere rossz kisfiú várok rád!

A Fekete telefon című novella Joe Hill tollából származik, ahogyan a NOS4A2 és A...

Nagy sztárokkal támad a Dungeons and Dragons: Betyárbecsület

Ötéves előkészület után tavasszal kerül mozikba a Dungeons and Dragons új moziváltozata (az elsőt 2000-ben mutatták...
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

Thor: Szerelem és mennydörgés kritika (Thor: Love and Thunder – 2022) [Spoilermentes]

Nem túlzás azt állítani, hogy Thor a Marvel Filmes Univerzumának egyik legnagyobb útját bejárt...

Fekete telefon kritika (The Black Phone – 2022): Gyere, gyere rossz kisfiú várok rád!

A Fekete telefon című novella Joe Hill tollából származik, ahogyan a NOS4A2 és A...

Elvis kritika (Elvis – 2022): A Király felemelkedése

Elvis Presley a popkultúra egyik legismertebb alakja. Életútja abszolút méltó arra, hogy megfilmesítsék, és...