Ugye boldog vagy? (Das melancholische Mädchen – 2019) [Kritika]

A történet egy lányról szól, aki boldogtalan. Viszont erről a lányról nem szól történet, mert bár ő a főszereplő, de mégsem megy igazán A-ból B-be, és nem boldogtalan, mert valójában nem-boldog, ami nem egyenlő a boldogtalansággal. Ennek a lánynak mindegy. Ő melankolikus, de még csak az sem, egyszerűen csak úgy van a világban, nem érintett, de mégis figyel, nem akar boldog lenni, mert mintha a nem részvétel, az önmaga és mások kívülről való megfigyelése adna számára valami különös Becket köpenye mögül kikukucskáló örömet. A film jelenetekre szabdalt. A jelentek összefüggnek, de csak vékony szálon, mely akár el is szakadhat, hiszen az is mindegy. A jelentekben pedig szín van. Pasztell. És zene (jó zene) és tánc és ének, mintha egy különös kabarészínpad nézői lennénk: a kígyóbűvölő után jön majd a dizőz, és őt a pantomimes váltja majd. A jelentek pedig pasztell térelválasztókkal követik és követik egymást.


De ki akar itt boldog lenni? És lehet-e egyáltalán? Hát ez itt a kérdés, kérem. Ez a melankólikus lány jelenetről jelentre lépked, férfiakkal találkozik, pszichológus kanapéján filozofál, egy liftben vetített háttér előtt beszélget, szimbolikus terekben játssza a következő szerepét, melyben alig van játék, mert melankólia van, de még is van játék, mert az ember szívesen nézi Marie Rathscheck rezzenéstelen arcát, amint éppen egy mezítelen idős férfival tésztát eszik (a filmben van meztelenség, de persze annak is oka van), vagy hirtelen vadul táncolni kezd, hogy aztán megint rezzentéstelen arccal imitálja a közösülést, melyről minden eszébe jut az embernek, csak a szex nem.

A főszerepet egy nő játssza, de ő csak az egyik nem, lehetne a másik is, mert ebben a filmben a szimbolika a főszereplő, a gondolatok, a miért. A film rövidke, de 80 perc  alatt ezer gondolat virágzik ki. Nem csak verbálisan, bár úgy sincs belőle hiány, de vizuálisan, sőt zeneileg is. Vajon miért ez a tér, miért mondta, mit is mondott egyáltalán? Ez a film impressziókat ad, de megértést nem azonnal. Ahhoz meg kéne még egyszer nézni, aztán elmenni a haverokkal és egy kávé, tea, sör, bor, vagy mégiscsak kávé, de a bor is jó mellett átbeszélni az egészet. Talán kétszer is. Ez a film nem egy történet, hanem kórtörtrénet. Szkeccs arról, hogy mi a boldogság, és miért nem lehet átélni azt, ha egyáltalán nem lehet. Ahogy a főszereplő mondja, „én azért vagyok boldogtalan, hogy te boldog lehess”. De vajon ettől az ember nem lesz egy kicsit boldog?

Jó film. Szkeccs film. Nincs benne túl sok pénz, nincsenek benne statiszták, de van benne szín, ötlet, és több talicska gondolkodni való. Azoknak ajánlom, akik szeretnek filmekről beszélgetni, filozofálni, érvelni és érveket meghallgatni. Akik szerették a Holy Motors-t vagy a Synecdoche New York-ot, de mindezt kicsiben, kicsi, színes pasztell csempékre festve.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés0 Votes
0


Ugye boldog vagy?
Összességében
Elgondolkodtató, kis költségvetéstű, de annál több képi és verbális élményt és információt adó film. Azok fogják szeretni, akik szeretik átbeszélni a filmeket és nem félnek egy kis filozofálgatástól.
Pozitívumok
Gondolatokban gazdag
Jó zenék
Tele van iróniával
Negatívumok
Nem fogják kézen a nézőt
Helyenként túl tömör mondanivaló
70
Értékelés

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

Branagh, Poirot és a kisértetek – Szeánsz Velencében (A Haunting in Venice, 2023) kritika

Poirot, Kenneth Branagh jóvoltából most Velence csodálatos kulisszái között nyomoz miközben néha a nézők...

Rózsaszínbe borult a világ – Barbie (2023) kritika

A Barbie-t senkinek nem kell bemutatni. Több évtizede már, hogy kislányok ezekkel a babákkal...