vasárnap, április 21, 2024

Ugye boldog vagy? (Das melancholische Mädchen – 2019) [Kritika]

A történet egy lányról szól, aki boldogtalan. Viszont erről a lányról nem szól történet, mert bár ő a főszereplő, de mégsem megy igazán A-ból B-be, és nem boldogtalan, mert valójában nem-boldog, ami nem egyenlő a boldogtalansággal. Ennek a lánynak mindegy. Ő melankolikus, de még csak az sem, egyszerűen csak úgy van a világban, nem érintett, de mégis figyel, nem akar boldog lenni, mert mintha a nem részvétel, az önmaga és mások kívülről való megfigyelése adna számára valami különös Becket köpenye mögül kikukucskáló örömet. A film jelenetekre szabdalt. A jelentek összefüggnek, de csak vékony szálon, mely akár el is szakadhat, hiszen az is mindegy. A jelentekben pedig szín van. Pasztell. És zene (jó zene) és tánc és ének, mintha egy különös kabarészínpad nézői lennénk: a kígyóbűvölő után jön majd a dizőz, és őt a pantomimes váltja majd. A jelentek pedig pasztell térelválasztókkal követik és követik egymást.


De ki akar itt boldog lenni? És lehet-e egyáltalán? Hát ez itt a kérdés, kérem. Ez a melankólikus lány jelenetről jelentre lépked, férfiakkal találkozik, pszichológus kanapéján filozofál, egy liftben vetített háttér előtt beszélget, szimbolikus terekben játssza a következő szerepét, melyben alig van játék, mert melankólia van, de még is van játék, mert az ember szívesen nézi Marie Rathscheck rezzenéstelen arcát, amint éppen egy mezítelen idős férfival tésztát eszik (a filmben van meztelenség, de persze annak is oka van), vagy hirtelen vadul táncolni kezd, hogy aztán megint rezzentéstelen arccal imitálja a közösülést, melyről minden eszébe jut az embernek, csak a szex nem.

A főszerepet egy nő játssza, de ő csak az egyik nem, lehetne a másik is, mert ebben a filmben a szimbolika a főszereplő, a gondolatok, a miért. A film rövidke, de 80 perc  alatt ezer gondolat virágzik ki. Nem csak verbálisan, bár úgy sincs belőle hiány, de vizuálisan, sőt zeneileg is. Vajon miért ez a tér, miért mondta, mit is mondott egyáltalán? Ez a film impressziókat ad, de megértést nem azonnal. Ahhoz meg kéne még egyszer nézni, aztán elmenni a haverokkal és egy kávé, tea, sör, bor, vagy mégiscsak kávé, de a bor is jó mellett átbeszélni az egészet. Talán kétszer is. Ez a film nem egy történet, hanem kórtörtrénet. Szkeccs arról, hogy mi a boldogság, és miért nem lehet átélni azt, ha egyáltalán nem lehet. Ahogy a főszereplő mondja, „én azért vagyok boldogtalan, hogy te boldog lehess”. De vajon ettől az ember nem lesz egy kicsit boldog?

Jó film. Szkeccs film. Nincs benne túl sok pénz, nincsenek benne statiszták, de van benne szín, ötlet, és több talicska gondolkodni való. Azoknak ajánlom, akik szeretnek filmekről beszélgetni, filozofálni, érvelni és érveket meghallgatni. Akik szerették a Holy Motors-t vagy a Synecdoche New York-ot, de mindezt kicsiben, kicsi, színes pasztell csempékre festve.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés0 Votes
0


Ugye boldog vagy?
Összességében
Elgondolkodtató, kis költségvetéstű, de annál több képi és verbális élményt és információt adó film. Azok fogják szeretni, akik szeretik átbeszélni a filmeket és nem félnek egy kis filozofálgatástól.
Pozitívumok
Gondolatokban gazdag
Jó zenék
Tele van iróniával
Negatívumok
Nem fogják kézen a nézőt
Helyenként túl tömör mondanivaló
70
Értékelés

Friss

City scape, avagy Budapest sokféle arca: Az Álmatlanság című kiállításon jártunk a Zikkurat galériában

Alvászavar, insomnia, alvásképtelenség. Sokan küzdenek ezzel a problémával. A Zikkurat galériában olyan képzőművészek alkotásait...

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

Egy magányos űrhajós története a naprendszer peremén: Az űrhajós (Spaceman – Netflix, 2024) kritika

Számomra sajnos a 2023-as év nem éppen a filmek aranyéve volt. Keveset is kaptunk...

Népirtás a szomszédban: Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest, 2023) kritika

Jonathan Glazer legújabb filmjével bizonyítja, hogy képes arra, amire a legnagyobbak: bármilyen műfajú filmet...